Šikovných řemeslníků i domácích kutilů ubývá. Je třeba si je hýčkat
Ilustrační foto: ingimage.com

Šikovných řemeslníků i domácích kutilů ubývá. Je třeba si je hýčkat

24. 7. 2020

V mladší generaci najdeme stále méně lidí, kteří jsou schopni něco opravit, sestavit, smontovat. To, co běžně ovládají dnešní šedesátníci, většina současných třicátníků neumí. Heslo zlaté české ručičky tak pomalu ztrácí svůj původní význam.

hobby kutilové
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
Asi není důležité, zda je člověk v oboru vyučen, ale jak je zručný, jak se v tom či onom oboru zaběhne. Jsou švadleny, u nichž si ušijete jen jednou. A jsou ženy, které umějí s látkami vytvářet hotové zazraky. Co výrobek, to originál. Znám dámy, které jsou schopné utéct takový dort, že by se tím mohly směle živit. A ony to mají jen jako koníčka. Šikovný chlap je poklad v rodině. Neměla jsem to štěstí. Když si člověk ve dvaceti najde známost a vdá se, uvažuje jinak, než aby jedním z kritérií byla všestrannost a zručnost. Jako o čtyřicet let starší dáma v letech mám za sebou x zkušenosti s řemeslníky doma i na chalupě. Musím říct, že vzít na práci známého či příbuzného je doslova za trest. Nedodělky, práce, kdy se musím přizpůsobit já ohledně termínu, ano, firma za svou práci ručí, ale o kolik dráž to vyjde! Dneska aby člověk hledal toho pravého, který bypráci práci udělal, jak má a nepřipravil člověka o poslední peníze, ne se svíčkou v pravé poledne, ale rovnou se světlometem.
Bohuslav Douša
Zdravím, něco k článku,, kutilství,,. Před měsícem jsem se zkontaktoval s panem Říhou, provozovatelem,, Muzea kutilství,, v Polné. Daroval jsem do sbírky,, výtvor,, na ochlazování,, metru piva,, atd. Jinak kutím už dlouho a tkzv.,, zlaté české ručičky,, se hodily vždy i v,, emigraci,,. A,, sů,, za to rád. Zdar všem,, kutilům,,.....
Petr Želinský
A to ještě ani nevíte, že dobrý řemeslník si v pohodě vydělá i přes 100000,-Kč měsíčně...) Jasně, maká 7 dní v týdnu...:)
Michal Kozák
A přitom jsou na youtube návody úplně na všechno, jenom se nebát, použít ruce a hlavu. Dřív tolik dostupných návodů, udělátek a cenově dostupné mechanizace nebylo, dnes je radost kutit.
Vladislava Dejmková
Někdy se i malinko blýská na lepší časy. Ve školce, kam chodí můj vnuk, si občas děti zkouší práci s nářadím a vyrábějí a montují různé věci. Stejně tak se učí i vařit jednoduché věci a péct nebo udělat salát. Doma vnuk pomáhá tátovi i dědovi s opravami kolem domu. Ale je to asi výjimka.
Zdeněk Paldus
Kutila si musíte doma vychovat. Brát s sebou do dílny chlapečka od malička a nechat ho aby si udělal i štěnici na palci. A hlavně mu vše co sám kutíte říkal a ukazoval jak na to. Začínat s tím až kluk povyroste je pozdě, protože si najde svůj cil a manuálni zručnost to asi nebude.
Dana Puchalská
Sláva, že je můj manžel manuálně zručný.
Alena Tollarová
Jedny zlaté české ručičky mám doma a patřičně si je hýčkám :)
Danka Rotyková
Kdybych se narodila jako kluk, určitě bych se živila nějakým řemeslem. I jako holku mi kutilství vždycky bavilo, na mateřské jsem po chvilkách přetapetovala celý byt. V pozdějších letech jsem se zase pustila do malování a i obkladů. Ale vše už je pryč, síla ubývá. Není to už ani potřeba. Pletení a šití už také není nutné, ale i to jsem dělala ráda. Jsem za tu zručnost vděčná, protože i teď je třeba občas něco zkrátit, opravit, zašít... Naštěstí máme v domě i vedle v ulici 2 bezvadné kutily, opraváře, Ferdy mravence. Naštěstí, protože jsem celý život kolem sebe měla fajn chlapy, ale kutilem nebyl ani jeden.
Ivana Mrázková
To já mám doma velmi zručného muže a taky si ho velmi vážím. Třeba letos nám na zahradě udělal nádherné jezírko i s malým vodopádem. Pokud si něco takového na zahraádce taky děláte, doporučuji vybírat čerpadlo tady - https://www.cerpadlabezstarosti.cz/147-povrchova-cerpadla-na-vodu - my tam nakupovali už víckrát a vždycky jsme byli velmi spokojení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%