Žijeme ve století vdov. Jak zvládnout ztrátu partnera?
Ilustrační foto: ingimage.com

Žijeme ve století vdov. Jak zvládnout ztrátu partnera?

14. 7. 2017

Okolo čtyřiceti tisíc Čechů a Češek každý rok zažije jednu z nejstresovějších situací v životě: zemře jejich partner. Přitom ženy se dožívají vyššího věku než muži. Výsledek v praxi je velmi smutný. Například v roce 2015 žilo v Česku přes sto čtyřicet tisíc ovdovělých mužů, ovšem ovdovělých žen bylo mnohem více: přes šest set dvacet osm tisíc.

ovdovění
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Hyndrák
Podle Českého statistického úřadu žije v ČR v naší íčkařské skupině 60 - 85 let, ve stavu single (Svobodní/é, rozvedení/é a vdovci/vdovy) celkem 975 872 lidí. Z toho je vdov 447 tisíc, to je 46%. Vdovců je 91 tisíc. Single jsou muži 290 tisíc, ženy 685 tisíc. Zabývat se otázkou vdoveckého/vdovského důchodu je asi rozumné, jinak to utratí jiné skupiny obyvatelstva za bůhvíco.
Květa Řičánková
13.4.2017 byl na íčku článek od p.Hany Lancové o sdružení vdovy a vdovci ze Zlína, www.vdovyavdovci.cz
Eva Krausová
Každá smrt je smutná, tíživá a vůbec nemusí jít jen o vdovy. Myslím, že je velice špatné, když se zablokuje účet do vyřízení dědictví, z čeho má pak člověk žít, jíst, platit nájem ap.? Je to nedomyšleno. Ač stačí mít prostě svůj účet. Na druhou stranu je mnoho žen, co jsou závislé na mužích celý život, často i když manželství neklape se raději ani nerozvedou už kvůli třeba finanční závislosti. A ona žádná závislost v životě není dobrá. Chce to více samostatnosti a i přes velkou lásku k tomu druhému si uvědomovat, že jsme zodpovědni za svůj život a nemůžeme neustále počítat s pomocí druhého, spoléhat bychom se měli hlavně jen na sebe, protože když nám pak blízcí nečekaně "odejdou", zjistíme, že jsme na vše v životě vlastně sami... Nejvíce myslím bolí chybějící láska a sdílení života, to se nedá totiž nahradit žádnými penězi. I proto mi je blízký buddhismus, který má k jakékoliv závislosti daleko. Láska je život.
Jaroslava Havlíčková
Je to těžké. Ale co není. Jsem vdova od 1999, muž mi odešel měsíc po mamince. Bylo mu teprve padesát . Ale život šel dál, děti odrostly , a mě samota vyhovuje. V článku zmíněná organizace Vdova vdově se mi líbí, ty první roky jsem v tom dost plavala:) a příliš pomoci nebylo.
Jana Šenbergerová
Smrt je třeba mít na zřeteli stále. Budeme-li se i nadále tvářit, že se nás to netýká, budeme jí zasaženi mnohem víc. A že nějakým způsobem budeme, je nade vši pochybnost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%