FOTO: archiv
Příběh z mládí
12. 7. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
24.12.2017 21:29
Až dnes jsem náhodně objevil tento Váš článek, když jste se vyjádřil v diskuzi o češtině. Moc se mi líbí, neboť mám zážitky velmi podobné, jen se mi podařilo vycestovat do studentského pracovního tábora o rok dříve bez problémů. Ovšem na druhou stranu jsme tam prožívali okupaci Československa v srpnu 1968 a těžké dilema, co dál. Někdy o tom také napíšu článek.
Jiří Lupoměský
30.7.2017 15:48
Ještě jsem si vzpomněl na takovou humornou příhodu z onoho pobytu v Mineheadu. Kromě Finky Tjuliki tam byla ještě její kamarádka Tertü a dva kluci - Finové. A ti nás naučili, jak se finsky řekne Ahoj. Když jsme to pak druhý den ráno děvčatům řekli, házela po nás nádobí a velmi se zlobila. Až později jsme zjistili, co to slovo znamená - jistou část dívčího těla...
Zoja Sedláčková
14.7.2017 19:59
Můj bývalý manžel dokonce kvůli brigádě v Anglii v roce 1969 neudělal v termínu maturitu, hned po písemkách odjel a ústní děla až v září po návratu. Byl tam na jahodových plantážích a rád o tom mluvil. Já byla v té době ještě na takové výlety "zajíc".
Jiří Lupoměský
14.7.2017 15:21
Dovolím si ještě dodat, že do Mineheadu, o kterém v článku mluvím, se lze pohodlně podívat přes GoogleEarth, je tam krásně vidět letecký snímek obrovského rekreačního areálu Butlin's, s použitím StreetView si lze prohlédnout i to krásné městečko (je skoro stejné, jako tehdy).
Jarmila Komberec Jakubcová
13.7.2017 07:46
Velmi zajímavý článek, který mně vrátil do doby dávno minulé. Znvu si uvědomuji jaké štěstí mně potkalo, že mohu žít ve svobodné zemi bez "doložek" či dalších komunistických vymožeností. Vždy jsem toužila mít cestovní pas se kterým budu moci cestovat bez omezování. Moc si to užívám a jsem ráda, že dnešní mladí lidé to znají jen z vyprávění.
Jana Šenbergerová
12.7.2017 23:02
Studovala jsem angličtinu a všichni z ročníku jsme se chystali vyjet do Británie jako au pair. Nevím, jestli to bylo podle abecedy, ale tři už jsme to nestihli. Všichni, co tam byli, zůstali. Jsem docela ráda, nechtěla bych emigrovat, mám tu příliš hluboko zapuštěné kořeny.
Jitka Hašková
12.7.2017 20:09
Byla jsem v té době také v Londýně od října 1968, ale jako absolventka VŠE s manželem a pracovala jako programátorka u iCL. Před Vánoci v r. 1969 jsem se po zrušení výjezdních doložek vrátila domů právě kvůli rodičům. Měla jsem hrůzu z toho, co by se jim stalo a také nepřijatelný pocit, že bych mohla cestovat všude po světě, ale ne domů.
Naděžda Špásová
12.7.2017 15:49
Tu dobu samozřejmě pamatuju. Nebyla jsem nikdy hrdina, takže jsem žila a žiju obyčejný život. Vlastně po škole jsem pracovala několik let na Barrandově, což bylo docela zajímavé. Váš příspěvek je trochu delší, ale čtivý a poutavý.
Zuzana Pivcová
12.7.2017 15:49
Měla jsem o trochu staršího kamaráda, který takhle vyjel na práci do Británie. Jeho teta byla navíc Angličanka, která si vzala čs. letce. Vrátil se a pak toho hodně litoval. Já jsem studovala němčinu a v normalizaci jsem si za špatných okolností několikrát říkala, že jsem měla vycestovat v 68 do Německa. Jenže jsem byla ještě taková hodně nesmělá. Později jsem toho ale už nikdy nelitovala, tím spíš, že už se mohlo cestovat. Díky za hezké vyprávění, které mi připomnělo tu dobu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA