Příběh pomníku, který vznikl z lásky
FOTO: Památník Lidice

Příběh pomníku, který vznikl z lásky

20. 6. 2017

Památník dětem zavražděným nacisty v Lidicích obdivují lidé z celého světa. Za vznikem unikátní skupiny soch se však skrývá neméně unikátní příběh. Ten je mnohem méně známý než památník, ale je to škoda. Je to příběh lásky, zklamání a neuvěřitelné vytrvalosti.

historie kultura
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
To je úžasná vůle něco tak krásného vytvořit. Takové sousoší nám opravdu může závidět celý svět. Až mě to dojalo, jak je to krásné a má to obrovskou myšlenku.
Marie Ženatová
Díky moc za nádherný článek...
Jana Hošková
Moc krásný článek ! O tom sporu jsem četla, ostatní podrobnosti uvedené v článku jsem neznala...lidská hloupost a závist jsou nekonečné. Obvykle všechno ničí ten, kdo nic sám nevytvořil.
Jana Šenbergerová
Tak to mi vehnalo slzy do očí. Osud dětí i autorů pomníku. Je smutné, jak lidská hloupost dovede ničit osudy lidí. Je to smutné ve válce a ještě smutnější v době míru. Před oběma umělci hluboko smekám.
Alena Vávrová
Tento monument znám, ale o peripetiích kolem jeho vzniku jsem dosud netušila.
Zuzana Pivcová
Lidice jsou něco, s čím se nemohu osobně, byť bez účasti, srovnat ani teď, 75 let od té hrůzy. Asi mi dodaly i archivní dokumenty, s nimiž jsem se i v souvislosti s tím setkala. A také se mi vždy vybaví ten dokumentární film, který si tam sami Němci přímo na místě pochvalně natočili. V Lidicích jsem byla bohužel naposledy již v roce 1994 se svým anglickým přítelem, tehdy vysloveně na jeho přání. To však byla doba, kdy byl Památník značně opomíjen. Dětské sousoší znám jen v souvislosti s aférou, kdy se nějaké postavičky ztratily a rozhodovalo se, zda je udělat znovu. O jejich autorech jsem však nic nevěděla, až dnes. Za tento článek jsem velmi vděčná. Jsou umělci a umělci.
Jitka Hašková
To je dobře, že jste to uveřejnili. V novinách o sporech o autorství byly chybné informace, jako kdyby pan Jiří V. Hampl chtěl být uváděn jako jediný autor a ne spoluautor. Sledovala jsem to zběžně. Panu J.V.Hamplovi patří hluboká úcta.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%