Ilustrační foto: ingimage.com
Nastal čas sběru květů bezu černého, který je lékem proti devíti nemocem
21. 5. 2017Současné prudké střídání teplot přírodu kolem nás pořádně pobláznilo. Nárazové letní teploty ženou vše rychle do květu, a tak za pár dnů nastane doba kvetení bezů, tentokráte těch černých, prostě bezinek. V čem je jejich síla?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Pudichová
24.5.2017 10:21
Dělám sirup, likér, marmeládu. Dříve jsem i sušila, teď už to nemám kde uskladnit. Říká se: " Před heřmánkem smekni a před bezem klekni!"
Dalibor Marounek
24.5.2017 06:35
když květy odkvetou a utvoří se zelené kuličky, lze z nich udělat falešné kapary, kuličky se prosolí nechají v lednici nejlépe 24 hodin , aby byli slané, potom propláchnou, nechají okapat, plnit do skleniček, zalít nálevem třeba na okurky a sterilovat 10 minut při 90 +C , ozdoba na chlebíčky, jednohubky, do omáček atd..
Hana Rypáčková
23.5.2017 19:24
Já jen suším na čaj- výborný na kašel, ale šťávu nesladkou piji, když mi ji někdo nabídne. Jako dítě jsme mívali kosmatice. Ještě u nás nekvete..
Dalibor Marounek
23.5.2017 06:31
z květů bezu připravuji osvěžující šumivý cidr. 5-6 čerstvě rozkvetlých květů, vložím do 5 l lahve, přidám 500 g cukru a 2 na kolečka nakrájené citrony bez pecek zalijeme vodou, zakryju igelitovým pytlíkem, upevním gumičkou, propíchám pár direk špendlíkem a dám na slunné místo. Jednou denně nejlépe večer, promíchat třeba dřevenou vařečkou. Za 4-5 dnů máme osvěžující šumívý nápoj, který scedíme přes plátýnko do lahví a uložíme do lednice Spotřebujeme do týdne nelze déle uchovávat.
Jaroslava Havlíčková
22.5.2017 08:17
Dobrý článek. Kosmatice mám ráda, ty stopky jak dám smažit odstřihnu. Čaj je perfektní, používám celou zimu . Nevíte někdo , jak se dělá ten krém ?
Eva Mužíková
21.5.2017 21:21
Já dělám každoročně z bezinkových květů spoustu šťávy, nemá chybu. Obalené květy jsem jako dítě neměla ráda, ty stopky mi lezly mezi zuby, ale když nic jiného nebylo, musela jsem to přetrpět.
Zuzana Pivcová
21.5.2017 18:57
naše maminka nám dělala obalovanou kosmatici, ale mně to moc nechutnalo. jenže já jsem jako dítě byla ještě tak na sladké. Bezinkové víno, to už pak bylo něco jiného. :-)
Věra Ježková
21.5.2017 18:16
Kosmatice si dáváme jednou – dvakrát za sezonu. Chutnají nám, ale moc se jich sníst nedá. Šťávu jsme loni dělali, letos budeme asi také.
Elena Valeriánová
21.5.2017 16:37
Smažený bezinkový květ mi nechutnal, ale sirup nebo limonáda to ano. Na mém profilu mám článek: Co příroda nabízí? Bezinkové želé se zázvorem. Vloni jsem želé nedělala, bezinky byly bídné, zřejmě v důsledku suchá. Letos by to mohlo být to pravé ořechové. Bezva článek.
Jana Šenbergerová
21.5.2017 15:43
Moje babička pekla kynutý koláč s bezinkami. Na začátku léta přišla vhod bezinková perlivá limonáda, které se říkalo krachel. Při nachlazení jsme vařili čaj z bezu, lipového květu a šípků - krásně voněl a s medem i výborně chutnal.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA