Nastal čas sběru květů bezu černého, který je lékem proti devíti nemocem
Ilustrační foto: ingimage.com

Nastal čas sběru květů bezu černého, který je lékem proti devíti nemocem

21. 5. 2017

Současné prudké střídání teplot  přírodu kolem nás pořádně pobláznilo. Nárazové letní teploty ženou vše rychle do květu, a tak za pár dnů nastane doba kvetení bezů, tentokráte těch černých, prostě bezinek. V čem je jejich síla?

Rostou všude možně (i nemožně), pro mnohé zahrádkáře představují hotovou „černou můru“. Přesto bychom na léčivou sílu bezinkových květů i dozrálých plodů neměli zapomínat! Už brzy nastane čas se u tohoto keře zastavit a využít jeho nabídky, opakující se pouze dvakrát do roka. Přestože ho někteří z nás považují za obtížný plevel, stará přísloví rozhodně nemluví do větru. Neříká se zbytečně, že bez je "lékem proti devíti nemocem a lze jej považovat za bylinu magickou."

Čaj, sirup, ale i chutný řízek!
Bez černý (Sambucus nigra) nám podává pomocnou ruku právě nyní v květnu, kdy sbíráme celá květenství. Květy nejen léčí, ale je možné je i chutně upravit. Pokud vám nepřekonatelně nepáchne (říká se mu i smrdibez či smradinky), nezapomeňte si květy nasušit na čaj! Nejen, že je dobrý „jen tak“, ale spolehlivě pomůže podchytit první příznaky nachlazení. 

Čaj z květů bezu připravíme tak, že 2 čajové lžičky sušených květů zalijeme šálkem vroucí vody, necháme pod pokličkou asi 10 minut louhovat. Scedíme, přidáme pár kapek citrónu, přisladíme medem. Je výborný na všechny nemoci z nachlazení. Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má močopudné účinky a mírně projímá. Obklady se doporučují na křečové žíly. Krém z květů také zvláčňuje pokožku, vyhlazuje vrásky nebo uklidňuje kůži spálenou sluncem.  

Sirup: Do pětilitrové lahve dáme 15 květenství bezinek, přidáme šťávu ze dvou citrónů a 2 litry vody, necháme 24 hodin stát. Pak přecedíme, nejlépe přes plátýnko. Přidáme 2 kilogramy cukru a důkladně promícháme. Po dalších 24 hodinách slijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu. Vydrží dlouho a chutná znamenitě!  

Šťáva: Převaříme dva litry vody, necháme vychladnout a přidáme 20 květů, citrón nakrájený na plátky a 70 gramů kyseliny citrónové, vše necháme stát 24 hodin. Poté přecedíme, vmícáme 2 kilogramy cukru a povaříme.  

Kosmatice: Jídlo jednou, dvakrát do roka - pro někoho ale takřka rituál předávaný od babiček - těstíčko jen tak „od oka“. Nicméně pro pořádek: Ze ¼ kilogramu hladké mouky, ¼ litru mléka, 3 vajec a soli ušleháme řídké těsto. Rozkvetlá květenství opereme, namočíme v těstíčku a dozlatova osmahneme na oleji či másle. S novými brambory posypanými cibulovou natí či petrželkou chutnají báječně!  

Kosmatice na sladko: Do těstíčka přidáme lžíci sladkého bílého vína. Smažíme dorůžova, na ubrousku necháme okapat, posypeme skořicovým cukrem.    

Domácí medicína, likér

Na podzim, kdy už listy bezu pomalu začínají žloutnout a opadávat, se na koncích větviček zalesknou trsy tmavě vínových kuliček. Buďte rychlí, neboť i ptáci čekají na ten správný okamžik! Určitě víte, co pak dovedou napáchat na prádle, domovní omítce...

Plody přebereme, ponecháme jen vyzrálé a zdravé bobulky. Ty můžeme jíst čerstvé (pozor na množství, v tomto stavu působí jako projímadlo), nebo je usušíme, běžným způsobem zavaříme jako kompot, uděláme z nich marmeládu, popřípadě domácí medicínu: Na 1 litr čistých bobulí přidáme ¼ litru vody, 15 minut pomalu vaříme, a potom propasírujeme přes sítko. Do 1 litru takto získané šťávy přidáme ½ kilogramu přírodního cukru a 10 minut povaříme. Ještě vroucí tekutinu nalijeme do nahřátých sklenic a pevně uzavřeme. Necháme vychladnout. Pijeme třikrát denně ½ deci a zapíjíme vodou, neboť tato domácí medicína je velmi sladká. Že stále netušíte, k čemu tolik práce? Pak vězte, že k tišení bolestí nervového původu. Podle zkušeností budete mít od nemoci pokoj. Ocení například ti, které trápí ischias.  

V zimě si můžete rozjasnit den stopičkou bezinkového likéru, který připravíme následujícím způsobem: 2 litry bezinek vaříme s 1 litrem vody, dokud se kuličky nerozvaří. Poté směs přecedíme, přidáme 1 kilogram cukru a vaříme 5 minut, pak přisypeme 2 vanilkové cukry a vaříme 3 minuty, přilijeme 2 lžíce velmi silné uvařené kávy a vaříme ještě 2 minuty. Necháme vychladnout a přidáme ½ litru rumu. Má jedinou vadu: rychle mizí...  

Hojivé „lupení“
Využít se dají ale i čerstvě natrhané bezinkové listy. Lze je přikládat na místa postižená revmatismem, na znehybnělé klouby, bolestivé kloubní záněty, pomoci mohou i s nepříjemně bolestivou ostruhou. Obklady z listů zatahují praskliny v kůži na nohou způsobené otoky a zavodněním, vytahují horkost z postižených míst. Chce to jen trpělivost, důvěru a pružné obinadlo. Ideální je v zábalu přespat, ráno sundáte „lupení“ úplně suché.  

 


 

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Pudichová
Dělám sirup, likér, marmeládu. Dříve jsem i sušila, teď už to nemám kde uskladnit. Říká se: " Před heřmánkem smekni a před bezem klekni!"
Dalibor Marounek
když květy odkvetou a utvoří se zelené kuličky, lze z nich udělat falešné kapary, kuličky se prosolí nechají v lednici nejlépe 24 hodin , aby byli slané, potom propláchnou, nechají okapat, plnit do skleniček, zalít nálevem třeba na okurky a sterilovat 10 minut při 90 +C , ozdoba na chlebíčky, jednohubky, do omáček atd..
Hana Rypáčková
Já jen suším na čaj- výborný na kašel, ale šťávu nesladkou piji, když mi ji někdo nabídne. Jako dítě jsme mívali kosmatice. Ještě u nás nekvete..
Dalibor Marounek
z květů bezu připravuji osvěžující šumivý cidr. 5-6 čerstvě rozkvetlých květů, vložím do 5 l lahve, přidám 500 g cukru a 2 na kolečka nakrájené citrony bez pecek zalijeme vodou, zakryju igelitovým pytlíkem, upevním gumičkou, propíchám pár direk špendlíkem a dám na slunné místo. Jednou denně nejlépe večer, promíchat třeba dřevenou vařečkou. Za 4-5 dnů máme osvěžující šumívý nápoj, který scedíme přes plátýnko do lahví a uložíme do lednice Spotřebujeme do týdne nelze déle uchovávat.
Jaroslava Havlíčková
Dobrý článek. Kosmatice mám ráda, ty stopky jak dám smažit odstřihnu. Čaj je perfektní, používám celou zimu . Nevíte někdo , jak se dělá ten krém ?
Eva Mužíková
Já dělám každoročně z bezinkových květů spoustu šťávy, nemá chybu. Obalené květy jsem jako dítě neměla ráda, ty stopky mi lezly mezi zuby, ale když nic jiného nebylo, musela jsem to přetrpět.
Zuzana Pivcová
naše maminka nám dělala obalovanou kosmatici, ale mně to moc nechutnalo. jenže já jsem jako dítě byla ještě tak na sladké. Bezinkové víno, to už pak bylo něco jiného. :-)
Věra Ježková
Kosmatice si dáváme jednou – dvakrát za sezonu. Chutnají nám, ale moc se jich sníst nedá. Šťávu jsme loni dělali, letos budeme asi také.
Elena Valeriánová
Smažený bezinkový květ mi nechutnal, ale sirup nebo limonáda to ano. Na mém profilu mám článek: Co příroda nabízí? Bezinkové želé se zázvorem. Vloni jsem želé nedělala, bezinky byly bídné, zřejmě v důsledku suchá. Letos by to mohlo být to pravé ořechové. Bezva článek.
Jana Šenbergerová
Moje babička pekla kynutý koláč s bezinkami. Na začátku léta přišla vhod bezinková perlivá limonáda, které se říkalo krachel. Při nachlazení jsme vařili čaj z bezu, lipového květu a šípků - krásně voněl a s medem i výborně chutnal.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%