Kdy vlastně jít do penze?
Ilustrační foto: ingimage.com

Kdy vlastně jít do penze?

15. 5. 2017

Existuje něco jako ideální čas, kdy seknout s prací? Konečně odpočívat, věnovat se koníčkům, cestovat? Pro někoho je to šedesátka, někdo nechce do důchodu ani v osmdesáti. S tím, jak se prodlužuje lidský věk, narůstá doba, kterou člověk tráví v penzi. Není to tak dávno, co žádný důchod v podstatě neexistoval. Lidé umírali ve věku, ve kterém by se dnešní lidé naštvali, kdyby se v souvislosti s nimi o penzi jen začalo mluvit.

důchody
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Myslím, že nejlepší jít do důchodu je tehdy, když člověk chce a může. Je to velice subjektivní záležitost. Sama jsem si tuto pro mne radostnou událost dopřála o dva roky dříve před řádným termínem a dosud jsem ani na vteřinu nezalitovala. S bývalými kolegy jsem v kontaktu a všichni se shodují na tom, že mi to svědčí.
Dagmar Pravečková
...naštěstí následující příklad mám jen odposlechnutý a navazuji na paní Zuzku; ano je tu i pohled zaměstnavatele. Například prostředí vysokých škol mívá docela velký problém s pány profesory, kteří neumí najít ten správný okamžik k odchodu. I když po celý produktivní věk byli kapacity, uznávanými vědci,... v závěru se mohou zdát studentům, asistentům i ostatním na škole spíš k posměchu. Je to smutné. Ale i tohle patří k rozhodnutí, kdy odejít z určitých pozic. Někdy je důvodem útěk z domova, kde sedí třeba ne příliš aktivní manželka a někdy jde opravdu o umění odejít se ctí...
Zuzana Pivcová
Mám-li ten správný čas brát z pozice zaměstnance a nikoliv zaměstnavatele, pak se opět dostávám k názoru, že je to individuální rozhodnutí toho kterého člověka. Jen on ví, jaký má fyzický i psychický potenciál, jak dalece ho práce baví a uspokojuje, zda ho zcela nepohlcuje a zbývá mu čas na další aktivní žití, jak dalece je potřebný finančně atd. Jenže často jde právě o to, že v práci není člověk svým pánem, i kdyby chtěl.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%