Naposledy jsem psala o svém dni D v hotelové kuchyni a pak jsem se tak trošku odmlčela, protože jsem se plně oddala kuchařině a začala skutečně na sobě makat.
Po mém úspěchu v den D mě začali kuchaři, číšníci, servírky a především moji šéfové brát tak nějak vážněji, už jsem nebyla pro ně jen pomocná síla, která myje nádobí a oškrábe brambory. Na podzim loňského roku byl doslova boom se společenskými akcemi různého druhu a já jsem dále mohla dělat různé pokrmy studené kuchyně. Nezůstalo ale jen při tom. Osvědčila jsem se při vaření knedlíků, zdokonalila jsem se ve výrobě různých salátů, kde hlavně bramborový salát v mém provedení slavil velký úspěch nejen u hostů, ale i u mých kolegů. Dostala jsem se k smaženým pokrmům a servírování i teplých jídel. Pečení moučníků se stalo taky mojí parketou. Takže lze konstatovat, že jsem se docela dobře zapojila do kuchařského týmu.
K tomu přibylo ještě i to, že tak trošku díky mým technickým vlohám a schopnostem jsem se naučila samostatně ovládat všechny stroje v kuchyni, i když je to i tak trošku fyzicky náročné, a robot se mi stal pomocníkem a zrychlil přípravu pro pokrmy. Navíc jsem koukala kuchařům pod ruce, jak co dělají.
Listopad byl nabitý až na doraz a v mé hlavě se zrodila jedna myšlenka – nebýt již jen pomocná síla, která vykonává dost kvalifikovaných kuchařských činností za plat pomocné síly, ale proč se nepokusit o to, stát se profi kuchařem. V mém případě šťastná hvězda zřejmě zasvítila, protože po krátkém surfování jsem narazila na rekvalifikační kurz pro profesi kuchař, po jehož případném absolvování a vykonání zkoušek absolvent získá osvědčení pro kvalifikaci kuchař, a to pro přípravu teplých pokrmů, minutek a pokrmů studené kuchyně, tedy tři zkoušky a tím i tři základní osvědčení pro profesi kuchař, posvěcená ministerstvem školství s dobrým předpokladem pro získání výučního listu.
Cena kurzu nebyla malá, téměř 20 tisíc, ty jsem naštěstí měla nasyslené díky práci v hotelové kuchyni. Pak to mělo již rychlý spád. Poslala jsem přihlášku, místečko v kurzu ještě bylo, tak mě přijali, dostala jsem veškeré informace, jak vše bude probíhat. Kurz začínal 16. ledna 2017 a ukončení koncem dubna. Docela nabitý program, jak teorie i praxe, dojíždění do Prahy, skoro dvě hodiny tam a dvě zpět, 4 hodiny výuky, k tomu ještě i finance na dopravu. To jsem však nepovažovala za překážku a věřím, že vynaložené finance a čas se mi vrátí, a i kdyby ne, což si nemyslím, je důležité pro sebe něco udělat. Jsem přece mladá důchodkyně, plná síly a zdraví a s velkým tahem na branku, práci mám v oboru a šéfové velmi pozitivně přijali mé sdělení, že si budu zvyšovat kvalifikaci. A i tak trošku ješitnost, přece ještě nepatřím do starého železa, dokážu to.Takže kurz začal a teď i skončil. Bylo to trošku náročné, naštěstí můj mozek byl schopen přijímat nové informace, kterých zas až tak málo nebylo, a hlavně je i reprodukovat u zkoušek. Je vše úspěšně za mnou a všechny zkoušky jsem udělala výborně. To ale nebyla náhoda, připravovala jsem se velmi zodpovědně, nejen jsem šprtala, ale i vařila doma, což mí blízcí, kteří byli mými pokusnými králíky, velmi ocenili.
No a teď půjdu do finále – získání výučního listu. Už mám veškeré propozice, začínám zpracovávat závěrečnou práci – zadání je sestavit slavnostní šestichodové menu na téma velikonoce, kdy hlavní chod menu budu vařit u zkoušky. Vše bude probíhat v první polovině června, čeká mě písemná zkouška, pak praktická – tj. vaření ve dvou dnech hlavní chod menu pro 4 osoby, druhý den bude vaření pro školní jídelnu pro 15 osob, a závěr je ústní. Moc se na to těším a pak budu mít právo nejen nosit rondon, ale hlavně vařit jako profík pro mlsné jazýčky, které doufám uspokojím a po konzumaci mých pokrmů budou mít v bříšku jako v pokojíčku a budou se rádi vracet.
Foto: archiv autorky
Budu mít právo nosit rondon
3. 5. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
4.5.2017 13:42
Pamatuji Vaše hezké články - gratuluji a přeji jen samé úspěchy a příště dejte i foto ve svém rondonu.
Hana Rypáčková
3.5.2017 20:01
To se mi líbí a moc a moc fandím. Mám vnuka kuchaře A STRAŠNĚ HO TO BAVÍ. Prošel mnoha hotely a teď vaří v Bellevue. Jídla mi fotí a je to pastva pro oči, už ne pro kapsu. Tak ať se vám zadaří...
Zuzana Pivcová
3.5.2017 14:36
Jste opravdu umělkyně. Názorný příklad, že člověk nemusí mít nikdy žádné předem stanovené mantinely. Myslím, stanovené lidmi.
ivana kosťunová
3.5.2017 14:32
Helenko, předpokládá, že dalším krokem bude vybudování vlastní firmy a jsem váš velký fanda :))
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu