1. máj - Svátek práce nebo lásky?
Ilustrační foto: Pixabay

1. máj - Svátek práce nebo lásky?

1. 5. 2024

Asi všichni pamatujeme, že první květen se v bývalém Československu neobešel bez masových průvodů. Dnes si ho jen jako Svátek práce většinou připomínají členové a rodinní příslušníci různých politických stran či hnutí.

láska práce vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Ano, také je mi blízký 1.Máj, jako začínající měsíc zamilovaných. Vždyť i po těch povinných průvodech za zvuku budovatelských písní, když jsme se rozutekli, tak už jsm,e randili. :-)
Zdenka Jírová
První máj je hlavně svátkem lásky a měl by jím zůstat. Krásně popisuje první máj také Alois Jirásek ve své Filosofské historii, kdy studenti slavili majáles. Nikdy jsem nepochopila, proč komunisti majáles studentům zakázali. Bohužel , svá studentská léta jsem prožila právě v těch zákazech a naopak příkazech jít povinně do průvodu, takže jsem o majáles přišla. Můj vnuk už zase slaví letos majáles a jsem ráda.
Anna Potůčková
Tento svátek jako mladé děvče jsem měla ráda. Ne však povinné průvody jako školačka. Ve svém mládí jsme s partou mladých jezdili na tyto oslav do Zlína, kde ty oslavy byly velkolepé s mnoha alegorickými vozy. Moc ráda na to vzpomínám, Zlín byl tehdy plný mladí a radosti z mládí.
Hana Rypáčková
Starý článek....Už jsem reagovala v r.2017
Jiří Dostal
:-) :-) Svátek lásky k práci, která je jako poctivá přestupkem proti přirozenosti, možná láska i práce... :-) :-)
Eva Mužíková
Měla jsem ty oslavy ráda. Jako ditě jsem prožívala zdobeni alegorických vozů, účast v prvomájových průvodech mne také bavila.
Jan Zelenka
Mám to podobné. A co se týče povinných průvodů, většinou jsme jako žáci z nich utíkali.
Marie Novotná
Jako vesničanka jsem často byla ,,osvobozena" od průvodu . Omluvenka zněla : sázeli jsme brambory. Máj je lásky čas i u nás.
Hana Rypáčková
Hezké připomenutí. Dnes jsme s vnučkou dávaly Máj společně dohromady a podařilo se... Mám syna Viléma. Vzpomínala jsem, že jsme měli vždy řízky se salátem, protože maminka se vrátila z průvodu pozdě a tak to bylo nejrychlejší, jen ohřát řízky. S těmi zbylými jsme jeli po obědě na výlet .
Naděžda Špásová
Na 1. máje se před 39 lety narodil náš syn. JInak jsem ale průvody z duše nesnášela a vždycky jsme se z nich snažily s holkama vytratit. Ale květen mám ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%