FOTO: Petr Žižka
Černá Ostrava? Už dávno ne. Poznejte Ostravu barevnou!
5. 4. 2017Ostrava už dávno není městem, kde se po ulicích potácejí horníci znaveni náročnou šichtou v dole a stejně náročnou dřinou u výčepu náleven páté cenové skupiny. Kdo má Ostravu zafixovanou jako černé, špinavé město, které přitahoval brigádníky, má zkreslené a zastaralé představy.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jiří Bárta
8.4.2017 14:02
Jako rodilý Ostravák (s kratkym A) jsem velice potěšen zcela pravdivým článkem reportéra Petra Žižky,
který vysvětluje založení svého nového webu -
viz. níže:
https://www.zkrajedosveta.cz/author/petr
"Tento magazín vznikl proto, že jsem už nemohl poslouchat, že Moravskoslezský kraj je nějaká černá díra zamořená smogem, zatížená prastarými hutěmi a vyhlodaná těžbou uhlí. Je to kraj s bohatou, zajímavou a dlouhou historií, odkud pochází mnoho významných osobností, které se proslavily doma i ve světě. Mnozí, jako třeba Leoš Janáček nebo Petr Bezruč, cítili tak silné pouto k tomuto kraji, že se sem vrátili na stáří zpět."
Z něj vybírám humornou vzpomínku na první návštěvu prezidenta Václava Havla (nepočítám jeho věznění v Ostravě - Heřmanicích) v tehdy ještě opravdu "černé Ostravě" :
https://www.zkrajedosveta.cz/2017/03/11/misto-kde-nechal-vaclav-havel-zastavit-prezidentskou-kolonu-vystoupil-z-auta-a-ziral/
Helenka Vambleki
7.4.2017 09:10
Poruba-město mého školního života-bydlela jsem tam od šesti do patnácti a pak s rodiči šla blíž k Beskydům-do Frýdku-Místku. Dnes mám Ostravu jednu zastávku vlakem za cca sedm minut, nebo si zasportujeme a jedeme po cyklostezce podél Odry až k radnici. Ostrava už dávno není jen město černých horníků, je to město kulturní a sportovní a má krásnou ZOO
Jan Fencak
6.4.2017 12:39
Mam naplánovaný jednodnový výlet pohodlne Leo expresom z Prešova do Ceskeho Tešina a odtial peši nostalgicky cez hraničný most do Polska, no po tomto članku si to predlžim minimalne o jeden den v Ostrave, volajú ma aj do Třinca...
Marie Ženatová
6.4.2017 09:38
Loni na podzim jsem prožila se seniory hezký týdenní pobyt v krásných Beskydech a mimo jiné jsme si udělali i jeden den výlet do Ostravy. V mých představách to měla být "černá" Ostrava... Ale já s velikým překvapením uviděla krásné čisté město, plné nádherné zeleně - musím říct, že se mi zdá daleko hezčí, čistější a zelenější než Brno...
Hana Rypáčková
5.4.2017 21:33
Ostravu mám spojenou se strýcem. Byl horník a ze všech dětí žil nejdále. Létal za sourozenci letadlem k Varům a pak za sestrou do Plzně , bratrem do Mnichova Hradiště , do Prahy a do Strakonic vlakem...Znala jsem tak kousek Poruby- nelíbila se mi , když jsme se tam párkrát vypravili...A odjeli do Beskyd. Příroda tam okolo byla krásná...
Marie Pudichová
5.4.2017 21:22
V Ostravě jsem prožila kus svého života. Líbila se mi dříve, líbí se mi i teď. Denně jsem dojížděla, jako stovky dalších za prací. Pracovala jsem v Ostravě Vítkovicích až do důchodu. Musím však podotknout, že i když Ostrava už není tolik "černá" mně připadá teď trochu smutnější. Ulice byly plné lidí, dnes jsou plné aut.
Marie Seitlová
5.4.2017 16:29
Ostravu trochu znám, dnes jsem tam byla v divadle. Pěkně jste nás provedl dnes již krásnou Ostravou.
Pěkně ji popsala i Danka ve svém článku.
Zuzana Pivcová
5.4.2017 10:56
Vím, že Danka tu představila Ostravu jako Místo svého srdce. Věřím, že je to dnes opravdu hezké město. Nikdy jsem tam bohužel nebyla.
Jarmila Komberec Jakubcová
5.4.2017 10:44
Ostravu i Plzeň spojovalo v minulém režimu jedno a to těžký průmysl. Škodovka s ostravským regionem úzce spolupracovala a protože vzdálenost byla značná - chyběly dálnice, měla Škodovka svá malá letadla, která letiště v Líních do Ostrovy létala.Za hodinku a něco jsme tak byli v Ostravě - Mošnově. To se mi moc líbilo. Jinak souhlasím s Květkou - všude ráno horníci na pivu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA