Sportem ku zdraví? Lidé ve zralém věku často sportování přehánějí
Ilustrační foto: ingimage.com

Sportem ku zdraví? Lidé ve zralém věku často sportování přehánějí

14. 3. 2017

Snaha udržet se v dobré fyzické kondici čím dál častěji končí v nemocnici. Současný trend, že člověk vyššího věku musí být co nejvíce aktivní, má stinnou stránku. Polámané a potlučené penzisty, kteří to se sportem poněkud přehnali.

sport zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
I tady platí, že kdo nic nedělá, nic nepokazí. Nic nedělat může ovšem také znamenat být mrtvý dřív, než umřeme. Ale to většině dnešních seniorů asi nehrozí. :-)
Zuzana Pivcová
To je tak, když člověk neumí naslouchat sám sobě včetně svého těla. A to v jakémkoliv věku.
Soňa Prachfeldová
V každé věkové kategorii se najdou tací i onací - nelze paušalizovat. Nelze předepisovat, jak se chovat, jak sportovat, jak aktivně prožívat důchodový věk. Rozumný senior to určitě ví a podle toho si aktivně dopřává to, co zvládne a na co má. A když nedělá nic a nudí se, též je to jeho věc. Společnost nás hází do jednoho pytle - jsi starý, už se do ničeho nepleť, raději nic nedělej, ale hlavně po nás /společnosti/ nic nechtěj - na co ty to ještě potřebuješ ? A proto buďme fit a užívejme si podle svých sil !
Danuše Onderková
Když jsem odešla do důchodů, tak jsem začala chodit do posilovny, hodně mi to pomohlo a byla jsem svěží. Vybírala jsem si ovšem stroje které mi vyhovovaly. Finančně to bylo náročné a tak po necelých dvou létech jsem skončila. Ale protáhnout tělo, vhodná turistika a pod. Ať si každý dá na co se cítí ve svém věku. Pro každého je vhodné něco jiného. Dříve se vyčítalo důchodcům, že nic nedělají nudí se, krmí holuby... potřebují pohyb a nebudou si připadat zbyteční. Musí dělat něco pro své zdraví. Nyní to je zase opačně.
Zuzana Pivcová
Mně připadá, že určitým fenoménem dnešní doby více než sport jsou posilovny. Ale ty by mě nechávaly v klidu, i kdyby mi bylo o několik desetiletí méně.
Jarmila Komberec Jakubcová
Květko s těmi "kravaťákami" to nemá chybu.
Květoslava HOUDKOVÁ
Jsem nesportovec - ale kdo je zvyklý na pohyb, může pokračovat - samozřejmě nepřehánět. Nejhůř na tom budou tzv. "kravaťáci": Dřepí u PC- žerou- tloustnou - pak se hrnou do sportu - místo účelu však přijde jen infarkt ! - a mají "po žížalkách".
Jitka Hašková
Myslím, že je lepší nepřestat se hýbat, než sportovat. Naše cvičitelka na zdravotní tělesné výchově pro seniory říká, že my už nesportujeme - to se podle ní týká závodících sportovců - my hlavně cvičíme a hýbáme se. Je to učitelka TV, které je asi 83 let, má operované obě kyčle, všechno cvičením rozhýbala, je to opravdu příklad stařecké čilosti, nedělá žádné blázniviny na inlajnech apod. Chodit, plavat úplně stačí, jenom nezpohodlnět a nesedět pořád.
Libuše Křapová
Mne osobně takové články, ve kterých se říká - tytyty - hodně dráždí. Sama nesportuji, občas kolo, turistika. Ale proč by senior, který sportoval celý život, v tom nemohl pokračovat dál? Má umřít nešťastný v houpacím křesle nebo v parku při krmení holubů jen proto, protože je mu osmdesát? Mne osobně inlajny hodně lákají, bojím se jen pádů. Proč se senioři pouštějí do sportů, které v mládí nedělali? Není to i proto, že společnost propaguje kult mládí? Když nesportuješ, nejsi in a tudíž jsi odepsaný? Je známo, že hranice stáří se posouvá do pozdějšího věku. To, co nyní mladí u osmdesátníků odsuzují a klepou si při tom na čelo, budou možná sami dělat ještě o pár let později. Samozřejmě nerozumím oněm dámám, které se ve vedrech pokusily absolvovat náročný výstup. Ale brala bych to jako ojedinělý exces. Něco jako když se mladí ošklíbají a posmívají starším řidičům, kteří způsobí autonehodu, a opomíjejí při tom statistiky, které dokazují v procentech vysokou míru zavinění právě u těch mladých. A ta procenta jsou o hodně vyšší. Nechte ty staré a starší sportovat - když se jim chce a myslí si, že na to mají. Ať se vědci a kritici zaměří spíše na prevenci. Právě poukazováním na zvýšenou možnost úrazu, proč se úrazy stávají, jak se jim bránit a co pak dělat. To by mi připadlo přínosnější, než vyloženě sportování bránit jen poukazem na vysoký věk.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%