Místo mého srdce: Dědečkův dům
Ilustrační foto: pixabay.com

Místo mého srdce: Dědečkův dům

12. 3. 2017

Přemýšlím, o kterém místě napsat, které je to pravé, co se mi zarylo do srdíčka. O tom, že mám boty z toulavého telete, jsem již psala, a těch míst, co jsem navštívila, je hodně. Žádné z nich ale není tím favoritem. Takže vám nenabídnu cestovatelský zážitek ani místo ke klidnému rozjímání.

Místem mého srdce je totiž jeden dům. Je to velký dům. Postavil ho můj dědeček a provozoval zde pekárnu. Babička pak prodávala chleba, housky a koláčky. Znám to jen z vyprávění, protože dům byl znárodněn, pekárna byla uzavřena, stroje rozprodány.  Dědeček šel pracovat do továrny, stejně tak i můj otec, vyučený pekař. Dům bohužel převzalo do péče OPHB. Během let té péče moc nebylo, a tak se v době restitucí domu rádo zbavilo. A před námi byl nový těžký úkol, dát dům do pořádku, vyplatit příbuzné a uzpůsobit pro bydlení tří rodin.

I když na tom nemám tu největší zásluhu a pracovní podíl, přesto si dovolím hrdě hlásat: Dědečku, tvůj dům se nám vrátil a mám ho v srdíčku. Jen ta tvoje pekárna už tu nebude.

Místo mého srdce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
To se máš, Helenko. Mít dům s příběhem je vzácné...
Eva Mužíková
Někdy méně je i více... sdělila jsi nám Helenko pár řádky vše. Tak ať se vám v domě po dědečkovi krásně žije.
Helena Votíková
Ivanko, jednalo se hlavně o vnitřní úpravy, jinak se jen vyměnila okna, vchod zůstal a změnila se fasáda na žlutou.
Marie Ženatová
Moc Vám přeji, že se Vám dům v restituci vrátil a můžete v něm pohodově bydlet...
Helenka Vambleki
Paráda, podobný dům měli prarodiče a v něm mlékárnu
Zuzana Pivcová
To mi připomnělo, jak jsem se toužila neustále podívat do bytu, kde jsme v době mého dětství bydleli, a podařilo se mi to takřka po 50 letech. Ano, zůstal tam také kus mého srdce. Ty však, Helenko, někdejší dědečkův dům máš stále, a to Ti moc přeji.
Naděžda Špásová
Helo, napsala jsi to moc hezky. Hlavně, že se vám to vrátilo. Jste ve svém a dědeček může v klidu odpočívat. Určitě tě tam nahoře slyšel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%