Když je z vnoučete tyran aneb Jak se dívají prarodiče na výchovu dětí
Ilustrační foto: ingimage.com

Když je z vnoučete tyran aneb Jak se dívají prarodiče na výchovu dětí

20. 2. 2017

Tohle nejím! Nepůjdu tam! Nemám tě rád, babi! Ne! Ne! Ne! Snaha mnohých rodičů vychovávat děti v absolutní svobodě způsobuje v rodinách mezigenerační hádky. Prarodičům tak často vnoučci připadají jako malí tyrani.

rodina vnoučata
Hodnocení:
(4.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ludmila Krabsová
Chtěla jsem ohodnotit článek pěti hvězdičkami, ale klikla jsem na první hvězdičku, a hodnocení se odeslalo. Příště se polepším. :-)
Nadja Pra
Pobavil mě příspěvěk podnikatelky Ivany. Vnouček je zřejmě jedináček vychovávaný jen mezi dospělými - vyjadřuje se, jak se u nás říkalo, jako starý - mladý. U mne by dostal na výběr - buď sníš to, co jsem Ti připravila, nebo nedostaneš nic jiného. Je pravda, že se vnoučat obvykle ptám, co mám uvařit, ale musí to být ze surovin, které mám doma a musí se všichni shodnout. Jinak je mi jedno, jestli budou třeba šťouchané brambory nebo bramborová kaše. Ráda jim uvařím, co mají rádi, ale rozhodně nedělám každému něco jiného.
Jitka Pokorná
Bydlím s rodinou syna, mám zde dva vnuky 5 a 7 let. Naštěstí problémy s nimi nemám. Myslím, že jsem milující babička, ale pokud řeknu ne, tak to prostě platí. Ten mladší je větší raubíř, nedávno přes napomenutí nezavíral dveře klikou ,stále s nimi bouchal a i po druhém napomenutí už moje ruka skončila na jeho zadečku. Ani necekl, ani si nestěžoval když rodiče přišli domů. Ono to plácnutí bylo spíše výchovné. Mě překvapilo nedávno v obchodě, kam jsme s pozdravem vešli a při placení pravila paní prodavačka, že je v šoku a já trnula zdali kluci něco neprovedli. Ten šok měla z toho, že kluci pozdravili a z toho jsem pak v šoku byla já, jelikož to považuji za samozřejmost, ale asi to tak dnes není. Mám vnoučat sedm, pochopitelně nejsou svatoušci, ale mantinely musí mít. Naštěstí s rodiči se v tomto shodneme.
Petr Husa
Jsou zde popsány pocity a problémy seniorů ve vztahu ke svým dětem, snachám, zeťům a následně vnoučatům. My starší se těžko předěláme. Jsou zde popsány situace, které moc dobře známe. Ale jaká je cesta? Jaké je řešení? Jak z toho ven? Třeba má někdo osvědčený recept nebo alespoň radu.
Dagmar Anderlová
Ráda hlídám vnoučata samozřejmě dokáží trochu zlobit ,ale musím říct, že se za ně nemusím stydět ani v obchodě nebo třeba v MHD .....vždy jsem mladým říkala ráda budu hlídat,ale nechci se za děti stydět ...naštěstí máme na výchovu hodně podobný názor takže v pohodě......pokud bych vnouče plácla a ono mělo snahu "žalovat" tak dcery ještě přidají protože vědí že neplácnu pro nic za nic.... miluji je a dýchala bych za ně ,ale poslouchat se musí i u babičky :-)
Iva Skálová
Moje dcera měla děti po třicítce a teď pro ni neexistuje nic a nikdo, jen děti. Všechno, co dělají je správné a nikdo si nesmí dovolit něco říct. Když hlídám vnoučka (5 let) sama, nejsou problémy, vždy se domluvíme. Naposledy tady byl s dcerou, neposlouchal, vztekal se, vytopil koupelnu a nakonec dcera dostala téměř hysterický záchvat při snídani, protože jsem mu namazala chleba se sýrem, který prý on nejí. Nabídla jsem mu tři druhy sýrů, ale on prý jí jen Goudu a já jsem chtěla, aby ochutnal jiný. Tak prý v něm vyvolávám nechutenství a způsobuji mu trauma. Ona rozhoduje o tom, co jí a nejí. Já jsem tady pouze na hlídání a ne na výchovu, na tu je matka. Rozčílilo jí to natolik, že se sbalila a odjeli domů. Vnouček se ptal, proč nebude u babičky a bylo mu řečeno, že babička je tady nechce, protože vylil vodu. To všechno před ním, i když je jinak udržovaný ve vakuové bublině, aby se k němu nedostalo něco nevhodného. Myslím, že se na děti tak upnula, že má obavy, aby se jim u babiček nelíbilo víc než doma, protože i u druhé babi hledá pořád něco špatně. Takže buď budu jen paní na hlídání nebo budu mít i vlastní názor a vnoučata neuvidím...
Jana Baloušková
Chtěla jsem dát 5 hvězdiček, ale opět se objevila 1. !!! Je to velmi podnětný článek, naprosto souhlasím. Co prarodiče vnukovi zakáží, to rodiče povolí. Žádné mantinely, mobilní telefony a tablety se kupují prvňákům!
Eva Mužíková
Jsem pyšná, jak jsem vychovala svého syna, prožil hezké dětstvi a náš vztah je založen na důvěře a vzájemném porozumění. Tak i můj přístup k vnoučatům je zejména důsledný a spravedlivý. Přestože ta malá mnohdy více tíhne k druhé babičce a dědovi /dobře vím proč/, nedonutí mne to k tomu, abych svůj postoj / výchovné metody / měnila. Oba rodiče, kterým to hlavně u prvního vnoučka trochu " ujelo "...zmiňovaná výchova v článku , jsou vždy na mé straně a dá se říci, že spoustu mých " metod " převzali...Také skutečnost, že ten starši již pochopil, že díky změně ve svém chovàni je spokojenější a k výkyvům jeho nálady již skoro nedochází, je pro mne potěšující. Vše dělám proto, aby celá rodina žila ve vzájemné shodě a na levná gesta, jen proto abych byla ta milovaná babička, nepřistoupím.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moje vnoučata vychovává hlavně snacha, která je máma na plný úvazek. Já jí do výchovy nezasahuji, protože děti jsou řádně vedeny a já z nich mám jen velkou radost. Myslím, že vždy záleží na výchově a příkladu rodičů. Dítě nás dospělé napodobuje a chce se nám podobat. Já občas vnoučátka rozmazluji, ale jen opravdu málo. Já sama jsem prarodiče nepoznala a myslím, že to byla škoda.
Danuše Onderková
Je pravdou, že vnoučata jsou dětí našich dětí a my jsme je přece vychovávali jinak. Je ovšem pravdou, že dnešní možnosti pro naše vnoučata jsou jiná než byly pro naše děti. Musíme si přiznat, že mnoho rodičů nemá na své děti čas a tak to řeší penězi, hodnotnými dárky, PC, tablety apod. Každé dítě zkouší již od svého narození co si může dovolit, co si vykřičí, protože rodiče třeba nemají trpělivost ani sílu takovému malému stvořeníčku odporovat. jenže ono se to stupňuje a potom je na převýchovu pozdě. Když nebudou umět překonávat překážky v dětství, v dospělosti to budou řešit agresivním chováním vůči nadřizenému. A ke kriminalitě to má hodně blízko. Souhlasí s na stavením určitých pravidel, nastavit mantinely kam až si co může dítě dovolit. Mám 7 vnoučat a nebojím se je plácnout, když je to zapotřebí. Syn vždy řekne" A poslouchat babičku má dovolení vám nařezat když to bude potřeba". Nikdy jsem to nepoužila, ale plácnutí po ruce nebo trochu přes zadek ještě nikomu neublížilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%