Ilustrační foto: ingimage.com
Už se nám nemá říkat senioři!
17. 2. 2017Zdá se, že svět se zase o něco více zbláznil. Britská zdravotnická asociace zveřejnila směrnice pro zdravotníky, podle kterých mají používat výraz starší lidé, protože slovem senior se lidé mohou cítit diskriminováni.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
18.2.2017 17:31
Souhlasím s Jarmilou. Právě na to jsem chtěla upozornit. Vším, čím jsem a byla , jsem byla a jsem ráda. Babička, stařenka . Hlavně, že nejsem mrtvola. A že nejsou komouši u moci a nejsem ještě přestárlá, mám radost.
Jarmila Komberec Jakubcová
18.2.2017 08:32
Žijeme v době pokrytectví - Cikán je Rom, imingrant je inženýr z Aleppa a tak bych mohla pokračovat. Nevidím v oslovení určité skupiny obyvatel jako senior. Věci se mají nazývat pravými jmény.
Květoslava HOUDKOVÁ
18.2.2017 07:17
Zabývat se touto litánií je pro mne zbytečné = jen jsem "prolétla". Jsem pro oslovování: slečno - mladá paní a pak už jen paní = pro jakýkoliv věk. Ale nezlobím se ani pro to "babi" - hlavně ať další řeč pokračuje v mezích taktu a slušnosti !
Květa Řičánková
17.2.2017 22:10
Nikdy jsem neoslovovala pacienty babi nebo dědo.Když maminka musela na určitou dobu do DS tak se jí při nástupu ptali jak ji mají oslovovat chtěla aby jí říkali paní ,bylo jí 87 let.Vyrůstala jsem na vesnici kde každé vdané ženě se říkalo tetičko,muž byl strýček.Paní se říkalo těm co přivdaly z města.
Zuzana Pivcová
17.2.2017 21:50
Tehdy se ještě nehvězdovalo. Po organizační změně portálu ke starým článkům sice přibyly dodatečně také ty dnešní doplňky, ale většinou k nim už nikdo po letech svůj hlas nepřipojil.
Oldřich Čepelka
17.2.2017 21:47
Tak za tu vaši úvodni hlášku dole, Zuzano, jsem si našel váš tehdejší článek Studentko... A přečetl. A dal 5 *****, ačkoliv mě překvapilo, že tam už nebyla ani jedna. Že by vám to nějaký skřítek mazal?
Zuzana Pivcová
17.2.2017 19:57
Babičko mi nikdo neříká, protože k tomu asi nemá příležitost (pro Oldřicha - hlasitý smích). Pokud mi někdo z prodavaček řekne úlisně Mladá paní (některé zákaznice jsou tím však viditelně polichoceny), řeknu: Zní to hezky, ale to tak aspoň před 30 lety, nemyslíte? Upadnou trochu do rozpaků. Jednou jedna poctivě řekla: Tak přece Vám nebudu říkat Stará paní. Tak jsem odvětila, že Paní by jako oslovení, pokud musí být, stačilo. Ty, kteří mají zájem, odkazuji na jeden ze svých prvních článků před 5 lety zde, kde jsem se hned v úvodu vyslovovala k otázce seniorů. Název byl dlouhý: Studentko, vy nevíte, co je stáří? Máte to za pět.
Oldřich Čepelka
17.2.2017 18:56
A proč někoho z vás uráží, že o vás lidi řeknou babičko nebo dědečku? Já vím, že nejste jejich b. nebo d., ale lidi chtějí být na vás milí, tak jim to aspoň ve své starobě umožněte! - Ale vážně, copak může někoho urazit obecné označení příslušnosti ke skupině lidí, třeba senior, muslim nebo Čech? Určitě se někdo stydí, že je Čech, ale proč by ho to uráželo? Nikdo vás nehází do stejného pytle třeba se mnou. A ... a neříkejte mi pane, když jsem možná panic. No spíš to NIC.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA