Hrátky s češtinou
Ilustrační foto: archiv autorky

Hrátky s češtinou

25. 1. 2017

Když jedeme autem delší trasu, tak nemluvím, aby se Jiřík mohl soustředit na řízení. Zato si v hlavě hraji svoje hrátky s češtinou.

Například vymýšlím podle abecedy města…a vždy si říkám, že by mohly být nejméně tři. Tak mi třeba poradíte u písmenka E. Nechci to nikde hledat na netu. Ani v autě, ani teď, samozřejmě.

A – Aš, Adamov, Albrechtice

B – Brno, Bohumín, Beroun

C – Cvikov, …???

Č – Česká Lípa, Český Krumlov, Čáslav

D – Děčín, Děpoltice, Duchcov

E – Ejpovice

F – Frymburk, Frýdlant, Fulnek

G – Golčův Jeníkov, Grabštejn, Gottvaldov (dnes už Zlín..)

H – Hodonín, Hradec Králové, Hukvaldy

Ch – Choceň, Chrudim, Chotíkov

I – Ivančice, Il‘ava /pomohu si slovenským městem/, Insbruck (zase cizina)

J – Jilemnice, Jablonec n. N., Jaroměř

K – už Vám nechám, abyste si sami zapřemýšleli…

Z - Znojmo, Zlín, Zruč nad Sázavou

Ž - Žatec, ...

Toto je ta jednodušší verze, horší je potom hledat v hlavě názvy řek nebo hradů a zámků. Ale každý si můžete dát sám svůj cíl procvičování mozku :-)-

Někdy na Jiříka vybafnu, aniž by věděl, co se mi odehrává v hlavě…řekni mi město od písneme CH…a on neví, která bije :-). Takto mi uteče cesta, a když vydržím do písmene R a neusnu, tak to možná někdy i dokončím.

Hrady a zámky

A – Andělská Hora

B – Bítov, Bouzov, Boskovice

C – díra v hlavě

D – Dačice, Děčín

E – netuším právě v tuto chvíli…

Přeji všem krásný den u Hrátek s češtinou.

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Votíková
E - Evaň to je někde u Litoměřic. Připomíná mi to, když jsme hráli Země, město... a měst na E je skutečně málo. Táta si vymyslel nové město Ecivokač. Což jsou po zpátku Čakovice...a bylo to. :-).
Lenka Hudečková
Libuško, ano i já si hraji i třeba se zvířaty apod. Prostě cokoli, co mě napadne... ale počítat ovečky mě fakt nebaví...
Marie Seitlová
Lenko, zajímavá záliba. Vyzkouším, jak pojedu delší dobu ve vlaku. Ž - Žireč, Ždírec
Libuše Křapová
Lenko, pobavila jsi mne. Tuto hru hraji, když nemůžu usnout, v hlavě se mi honí všechno možné a není před tím únik. Kupodivu mne to uklidňuje a opravdu uspává. Nejhůř se unavené hlavě hledají zvířata - tři ryby, tři savci, ptáci... a nebo tři rostliny - květiny, stromy, zelenina. ale dá se to použít na všechno - hory, státy apod :-) lepší, jak počítat ovečky
Alena Tollarová
K = Kozly, Kozlíky, Kozlovice, Kozidírky, Kozomín, Kozohlody. Hrad = Kozí hrádek.
Lenka Hudečková
Zuzko, snažím se právě hrát s českými názvy, ty cizí použiji, jen když si už fakt nevím rady :-)))
Lenka Hudečková
Jarmilo, to už je dávno.... přece :-)
Jarmila Fialová
Eš,Cuknštejn(hrad u Terčina údolí)...Lenko promiň,ale rozesmála jsi mě.Kdysi jsme jeli na sraz a chudák řidič byl z tebe nešťastný,jak jsi pořád mluvila.Tenkrát jsi asi ještě tuto hru neuměla.
Zuzana Pivcová
Já jsem si, Lenko, tohle při čekání zkoušela, ale zatím jen s křestními jmény, to je jednodušší. Od každého písmena tři, bez hledání a dlouhého přemýšlení. od C jsou myslím Cerhenice, v Británii Cambridge, v Německu mají E často, třeba Erfurt, Essen nebo Eisenach. No, raději toho nechám, abych se teď do toho nezamotala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

18%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%