FOTO: autorka
Hádanka: K čemu sloužil tento nástroj?
15. 1. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Naděžda Staňková
17.1.2017 13:29
Vážení pátrači po funkci starožitného kráječe! Oznamuji Vám, že je záhada vyluštěna. Vše je objasněno v mém dnešním článku, protože je to na diskuzi moc dlouhé. Nevím, kdy redakce článek uveřejní. V mé fotogalerii ve složce Hádanka jsou přiloženy fotografie. Moc děkuji všem za skvělou spolupráci, byla bych raději, kdyby to uhodnul někdo z Vás. Mně by se to bez pomoci internetu také asi nepodařilo! Ještě jednou díky všem zúčastněným za spolupráci.
Jarmila Fialová
16.1.2017 19:32
Tvar otvoru,kterým se "něco" strkalo mi připomíná násadu na nářadí...třeba by to mohlo být i na opracování do určitého tvaru násady
Naděžda Špásová
16.1.2017 19:21
Zajímavá hádanka. V každém případě je to kráječ. Mohlo to být na řepu, brambory, prostě zeleninu. Z otvoru něco vypadávalo. Takovou kliku mám u mlýnku na maso. Podobné nože jsou třeba v mixéru. Naďo, dejte vědět. Držím palce při luštění této záhady.
Naděžda Staňková
16.1.2017 17:10
Brusku můžeme vyloučit, na kotouči jsou na třech místech upevněny vždy dvěma šrouby nože, ty mohou krájet, nikoliv něco brousit. Kotouč je spojený přes přední litinový červený díl napevno s klikou. Zřejmě, když jsou nože tupé, dají se šrouby povolit, nože se vytáhnou a nabroušené pak umístí zpět. Když jsem upevnila strojek k desce stolu, strčila špejli do otvoru a zatočila klikou, vždy jen jeden z nožů odříznul jeden skosený kousek, špejli jsem postrčila kousek dolů a zase druhý nůž vytvořil další odkrojek a tak pořád stejně. Ale měla jsem pocit, že to sekání probíhá těžce, zřejmě to bylo na něco měkčího. Vylučuji i kusovou výrobu, podle té přední litinové červené části, škoda, že tam není žádná značka, bylo tam vyryto pouze několikamístné číslo. Možná to dříve byla běžná pomůcka v každé druhé domácnosti.
Alena Vávrová
16.1.2017 17:05
Když to má tři řezné kotouče, tak to nemůže být bruska. Jinak neznám, netuším.
Jarmila Komberec Jakubcová
16.1.2017 16:09
Já bych řekla, že se jedná o druh brusky podle toho kotouče.
Lenka Hudečková
16.1.2017 16:02
Zajímavý nástroj, ale netuším. Možná by stálo za to ho poslat někam do muzea ke studii? Kdo ví?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA