FOTO: autorka
Počítání bez počítače
10. 12. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
15.12.2016 10:54
Něco jsem našla: http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109/xdavidov.html
Jednou jsme byli nakupovat ze zvědavosti v Milovicích a tam tím rusky sčítaly...
Hana Rypáčková
14.12.2016 09:49
Jasně, seplo mi to . Na slavné SVVŠ jsem ve zbrojovce soustružila a tímto se měřilo, kolik ještě odrýpnout. Ale těch zmetků....
Jiří Libánský
14.12.2016 08:10
Tak mne jestě napadlo, že systém odečítání výsledku porovnáním dvou nestejných stupnic se používá i na posuvném měřítku, zvaném šupléra a nebo na mikrometru.
Marcela Broumová
14.12.2016 07:04
Nádherná vzpomínka. Tatínek byl architekt, pauzák a logaritmické pravítko měl stále po ruce, zacházel s ním jak kouzelník. Tři dotýkané mám schované.
Hana Rypáčková
12.12.2016 17:13
Byl to vynález! Taky bych ho byla možná vyhodila, měla jsem vyhazovací záchvat, ale čtyřletý vnouček je právě nejvíce oslněn starými věcmi, zrovna tak mikroskopem, který jsme ve škole vyhazovali v sedmdesátých letech
a třeba i natahovacím budíkem, to už se taky v rodinách nevidí...Mám to prostě těžké.
Jiří Libánský
12.12.2016 14:15
Je to shodou okolností asi měsíc, co jsem logáro vyhazoval. Než jsem ho vyhodil, chvíli jsem ho držel v ruce a zavzpomínal. Kdysi jsem ho považoval za vynález ve své mechanické jednoduchosti geniální.
Naděžda Špásová
11.12.2016 18:45
Hanko, teď se na to koukám, ten tablet je ale ... Správně má být s pravítkem. S právníkem radši zápasit nechci. Hlavně, že si to po sobě čtu.
Anna Čípová
11.12.2016 07:16
Paní Hanko, děkuji za poučení. A plastové logáro mám v šuplíku, dřevěné jsem nikdy neviděla.
Zdenka Jírová
11.12.2016 01:14
To byl zajímavý objev na dně šuplíku. S logaritmickým pravítkem jsem ještě pracovala v 60. letech v laboratoři při výpočtech, později s log. tabulkami. Kalkulačku jsme dostali až po 70. roce - byly bulharské a hodně nekvalitní, moc jsme na ně nemohli spoléhat.Moc se mi líbilo Vaše " bádání" o vzniku pravítka, vůbec jsem to nevěděla a je to zajímavé. Děkuji za poučení.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA