Příběh čokolády (jesenické)
Ilustrační foto: pixabay.com

Příběh čokolády (jesenické)

24. 11. 2016

Dnešní povídání začnu malou anketou:

Máte rádi čokoládu? ANO  NE

Pokud jste zaškrtli ano, pokračujte laskavě ve čtení, pokud ne, čtěte také, ať se něco dozvíte.

Jesenický region, tak trochu zapomenutý kraj, kde jen těžko zavadíte o lukrativní pracovní příležitosti. Zapomenutý kraj, ale krásný, milovaný. Kdo si ho zamiluje, odcházet nechce. Vážím si lidí, kteří nenaříkají, že nemohou najít práci, ale umí chytit příležitost za pačesy a postavit se, tak říkajíc, na vlastní nohy.

Znáte někoho, kdo se živí výrobou čokolády? Ne takové, co se vám roztéká v prstech, ještě než čtvereček donesete do úst. Ale čokolády, která je plna chuti a voní exotikou. A přece byla vyrobena zde, pěkně ručně. V ruční čokoládové manufaktuře XOCOLATL.
Povím vám kratičký příběh o vzniku čokoládové manufaktury přímo v srdci Jeseníku.
A nebo víte, co? Ať vám to poví Marcel Šos, čokolatiér.

„Jsme malá čokoládová manufaktura ležící v krásných jesenických horách. Ještě nedávno se našemu kraji říkalo Sudety, než byli zde žijící Němci odsunuti. S nimi zmizely z našeho kraje i zdejší tradice a řemeslo. O založení nových tradic a lásce k řemeslu se snažíme i s naší čokoládovou manufakturou. V naší čokoládové manufaktuře XOCOLATL pečujeme o kakaové boby s pečlivostí, řemeslnou zručností a kreativitou. Čokolády naší výroby jsou vyrobeny z výběrových kakaových bobů vždy jen z jedné země. K doplnění jedinečnosti chuti používáme námi sušené, kandované, zauzené ovoce nebo koření. Jen to vzácné koření a exotické ovoce si musíme dovézt z dalekých krajů“

Tento příběh se začal psát před pár lety na dovolené na Kubě. Potom začalo období studia, shánění poznatků, materiálů, strojů, rekonstrukce prostorů, atd... atd. Výsledkem obrovského úsilí jsou tabulky voňavé čokolády a radost ze smyslupné práce.

Až přijedete někdy do našeho města - přijďte ochutnat. Já jsem si dnes koupila kořeněnou čokoládu UGANDA, která byla vyrobena z výběrových kakaových bobů, třtinového cukru a ze směsi koření. Bez lepku, sóji a umělých přísad.
Promiňte, už musím jít, dát si kousíček. Mňam.

 

 

čokoláda Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Tak to se povedlo! Zrovna včera jsme se tam chtěli podívat, ale už jsme neměli čas. Mléčnou čokoládu moc nemusím, ale hořkou nikdy nepohrdnu. Prý by ji měli mít i u nás v Delice, tak to musím hned zítra zjistit a ochutnat. Ten Marcel je neskutečně akční, netušila jsem, že je to jeho dílo. Díky za povedené povídání. :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Ano, jsem čokomilka a miluji hlavně hořkou. Netušila jsem, že v oblasti Jeseníku se vyrábí takové dobrůtky. Moc zajímavý článek, povedl se ti Elenko.
Hana Šimková
Takovou čokoládu bych si dala ráda. Dá se někde koupit?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.