Ilustrační foto: obecnetin.cz
Když nebyly supermarkety
21. 11. 2016Nedávné diskusní téma o tom, jak jsme nakupovali v době, kdy neexistovaly velké supermarkety, přineslo spoustu zajímavých názorů (viz zde). Některé z nich se objeví v Magazínu DNES, který vychází jako součást deníku MF DNES, už tento čtvrtek, 24.11.
Téma pojednává o tom, jak vypadalo nakupování a vaření v běžných českých domácnostech v takzvané době předsupermarketové. Už z diskuse na i60.cz je jasné, že jde o téma, které vzbuzuje vášně. Někteří lidé tvrdí, že by se do doby, kdy regály v samoobsluhách zely prázdnotou a na běžné věci se stály fronty, nikdy vrátit nechtěli. Jiní jsou přesvědčeni, že tehdy byly potraviny kvalitnější, protože existovaly státní normy. Raději by oželeli dnešní velký výběr a spokojili se s nabídkou menší, která podle nich byla vyšší kvality.
Co na to říká odbornice z Vysoké školy chemicko-technologické, která je expertka na měření kvality potravin, nebo historik, si můžete přečíst v tématu ve čtvrtečním magazínu, k jehož vzniku jste mnozí svými názory, zkušenostmi a vzpomínkami výrazně pomohli.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenek Prejza
28.11.2016 15:46
Paní Votavová, Ještě jednou zdravím a děkuji moc za radu. Vyzkouším...
Zdenek Prejza
27.11.2016 11:32
Paní Votavová, ještě dotaz. Snažím se najít kde mohu články napsat. Nějak se mi to nedaří. Můžete mi poradit? Případně uvítám radu i od jiného človíčka...
Zdenek Prejza
27.11.2016 11:08
Paní Votavová, jsem zde nový a ještě nevím jak takový článek napsat. Snad to časem pochopím a napravím. Jinak velice děkuji za odezvu.
Květoslava HOUDKOVÁ
27.11.2016 05:08
Pane Zdenku P. - plně s článkem souhlasím. K dětským plenkám ještě doplňuji: Kdysi mít sebou ty "jednorázové" (do vlaku Děčín-Praha) = v lékárně zakoupit buničinu + gázu a vyrobit je sama. Novodobé maminky mají mnoho všestran. pomocníků - přesto pro své děti méně a méně času!!
Zdenek Prejza
26.11.2016 20:29
U pokladny v supermarketu si starší dáma bere igelitovou tašku na uložení nákupu. Pokladní jí vyčítá, že si nekoupila "ekologickou" nákupní tašku: "Vaše generace nezná ekologické hnutí. My, mladí lidé, budeme muset platit za vaši generaci, která plýtvá prostředky!" Dáma se omluví: "Je mi líto, za našich mladých let jsme ochranu životního prostředí neměli. "Pokladní se tím víc rozhořčí: "Lidé jako vy zničili všechny přírodní zdroje. Na náš účet půjdou náklady na jejich obnovu. Vaše generace neudělala vůbec nic na ochranu životního prostředí!"
To ovšem přehnala a dáma se dožrala a pravila jí: "Děvenko, za mých časů jsme vraceli láhve od mléka do obchodu, obchod je poslal zpátky do továrny, tam je sterilizovali a znovu naplnili - jedna láhev se tak použila mnohokrát a opakovaně. V té době se láhve opravdu recyklovaly, ale neznali jsme ekologické hnutí. Za mých časů jsme chodili do schodů pěšky. Nebyly žádné pohyblivé schody ve všech obchodech, kancelářích a supermarketech. Chodili jsme pěšky do obchodu za rohem a nejezdili jsme autem o dvě ulice dál.
Ale je pravda, že jsme neznali ekologické hnutí. Jednorázové papírové plínky jsme neznali, každá matka prala a vyvářela látkové. Prádlo jsme sušili na šňůře za domem a nepoužívali jsme elektrickou sušičku, která spotřebuje 3000 wattů za hodinu. Systematicky jsme recyklovali oblečení z bratra nebo sestry dalšímu mladšímu sourozenci, dokud drželo pohromadě. Máš pravdu, neznali jsme ekologické hnutí. Měli jsme doma jednu televizi a jedno rádio, ne jako teď, kdy je televizor a rádio v každé místnosti. A televize měla obrazovku velikosti krabice na pizzu. V kuchyni každý připravoval potraviny ručně - neměli jsme všechny možné speciální elektrické přístroje na přípravu bez námahy, které spotřebují hafol elektřiny. Když bylo potřeba zabalit křehké předměty a poslat je poštou, použili jsme jako výplň staré noviny nebo vatu a balili jsme je do krabic, které už dříve sloužily - nepoužívali jsme žádné bubliny z polystyrénu nebo plastu. Trávník jsme kosili ručně - neměli jsme žádné elektrické nebo benzínové sekačky. Pracovali jsme fyzicky a nebylo proto potřeba běhat v posilovně na pásech, které běží na elektřinu.
Ale máš pravdu, my jsme tenkrát nevěděli nic o ekologickém hnutí. Když jsme měli žízeň, napili jsme se z kohoutku - nepoužívali jsme plastové kelímky ani láhve, které se zahazují po jednom použití. Měli jsme plnicí pera a plnili jsme je z kalamáře místo nákupu vždy nového pera. Při holení jsme vždy měnili jen žiletky, namísto vyhazování jednorázového holítka po každém holení.
Ale máš pravdu, neznali jsme ekologické hnutí. V té době jezdili lidé autobusem a vlakem a děti do školy na kole, každá rodina neměla auto a matka neměla službu jako taxi 24 hodin. V té době děti měly stejné aktovky na několik let, pastelky, gumy, ořezávátka a další příslušenství se používalo tak dlouho, jak to bylo možné, ne nové tužky a gumy s novým sloganem každý rok.
Ale máš pravdu, neznali jsme ekologické hnutí. Měli jsme doma jednu elektrickou zásuvku na místnost - ne vícenásobnou, která je nutná pro široký sortiment elektrického příslušenství, bez kterého vy dnes nedokážete žít.
TAK UŽ MNĚ PŘESTAŇ SRÁT S TÍM TVÝM EKOLOGICKÝM HNUTÍM !!!
Květoslava HOUDKOVÁ
25.11.2016 23:47
Inverzní počasí mi překazilo odjezd do Prahy, jít ven (problém s dýcháním). Naše Pečovatelky MfD nekupují - článek tedy nemám, tak přežiji i bez něj.
Alena Tollarová
25.11.2016 19:03
MF Dnes jsem si koupila a článek, ke kterému jsme přispěli svými zkušenostmi, jsem si přečetla.
Květoslava HOUDKOVÁ
23.11.2016 11:30
Zítra podniknu "malý výlet" na zajímavou přednášku do Prahy - už mám v peněžence papírek, abych si nezapomněla koupit MfDnes.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden
Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Nakupujete vánoční dárky prostřednictvím e-shopů?
Ano, hlavně proto, že je to snadné a rychlé
Ano, hlavně kvůli výhodnějším cenám
Ano, ale jen výjimečně (např. není v blízkosti prodejna, kde bych zboží koupil(a)
Ne, hlavně proto, že zboží nevidím na vlastní oči a nemohu jej prověřit
Ne, protože nechci platit zboží kartou ani převodem