Poděkování za cukroví aneb Vánoce budou za chviličku
Ilustrační foto: Pixabay

Poděkování za cukroví aneb Vánoce budou za chviličku

8. 12. 2022

Za pár týdnů tady máme Vánoce, a tak jsem se dala do plánování, co upéct a co nakoupit. Do půl hodinky to zmáknu levou zadní. Však to nedělám poprvé. Začetla jsem se tedy do receptů a čas plynul, protože staré hlavě jen tak neporučíš. Myslí si sama v podivných kličkách.

Hele, vanilkové rohlíčky. Co jsem se s nimi v mládí natrápila! Všichni nosili do práce úžasné kousky, co se na jazyku jen rozplývaly, jen ty moje - darmo mluvit. Byly děsné. Až mi přinesla dva recepty Květa. Hodila mi je na stůl a pronesla: "Rohlíčky pro úplně dementní hospodyňky. Zkus je upéct a uvidíš, že se ti podaří." Jiné už nepeču a jsou nej.

Ořechové kuličky! No, ty jsou jedna báseň. Napsala mi je paní Bartoňková ze Starého Lískovce. Na zahradě pěstovala opuncie a nechávala je tam i přes zimu. Byly nádherné a nikdy jí nezmrzly. Jo, teplá Morava. A mocca oválky - ty mám od Mirky Strouhalky. Smíšek holka. Byla elektrikářka, v práci lezla po elektrických sloupech, doma se starala o maminku, sama vychovávala dcerku a pořád byla v dobré náladě. Na chatě vydržela hrát karty až do božího rána a pořád vyhrávala.

Vánočka od tety Emy. V neděli nám nosívala různé zákusky, vždycky tvrdé, zdrcnuté, nepoživatelné. Na její pečivo se fakt hodila slova z písničky Vánoce přicházejí: „Naše teta peče léta na Vánoce vánočku, nereptáme, aspoň máme něco pro kočku“. Jedině vánočku uměla vynikající. V sedmdesáti letech se podruhé vdala a po roce se zase rozvedla. Vysvětlila nám, že manžel je sice moc fajn, ale třebaže už má také přes sedmdesát, stále na ní vyžaduje plnění manželských povinností, s čímž před svatbou nepočítala. Padali jsme smíchem.

A takhle to šlo recept za receptem. Čas ubíhal a já vzpomínala. Co budu péct, doteď nevím, seznam potravin nemám, ale všem žijícím dárkyním receptů určitě napíšu krátké poděkování za dobroučké cukroví a těm, co už tady nejsou, aspoň zapálím svíčku.

Můj příběh Vánoce
Hodnocení:
(5.1 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Mílo, asi to máme podobně všechny, které pečeme. Mám ověřené recepty, které každoročně použiji a k tomu si vždycky najdu nějaký nový. Sem tam si pamatuju od koho jsem recept dostala, ale paměť už není to, co bývala.Mám už částečně nakoupené suroviny, jako je tuk Stella, lískáče, mandle, čokolády na vaření. Vlašáky máme vlastní, nebo podarované a koncem příštího týdne to vypukne. Zařekla jsem se, že letos toho upeču míň, ale nevím, nevím. Přeji všem pekařkám hodně štěstí a žádný spálený plech.
Eva Komínová
Paní Mílo, já to mám podobné. Rohlíčky od tety Helenky, perníčky od Janičky....atd. Každý recept mi připomíná jeho dárce i hezké chvíle s ním kdysi prožité. A také si uvědomuju, že díky vánočnímu cukroví vznikly moje sešity "sebraných" a ověřených receptů, podle kterých dodnes vařím.
Jana Šenbergerová
Moc pěkné předvánoční "přípravy" i poděkování.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?