Pečená červená řepa s nivou
Ilustrační foto: pixabay.com

Pečená červená řepa s nivou

18. 11. 2016

Dnes jsem se rozhodla pro oběd bez masa, ale na sladké jídlo jsem chuť neměla. Ve sklepě mám vlastnoručně vypěstovanou červenou řepu, a protože už několik let peču řepu podle časopisu Apetit, tak jsem si řekla, že to chce malou změnu.
A tak vznikl tento recept:

Pečená červená řepa s nivou, budete potřebovat (na dvě porce)
1 velká červená řepa
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1 - 2 lžíce balsamikového octa
1 cibule
4 stroužky česneku
bylinky – tymián, rozmarýn (když nemáme čerstvé, použijeme sušené)
sůl

15 dkg sýru niva (nastrouhat)

Řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na dílky. Uděláme si zálivku z oleje, medu a balsamika. Do zapékací nádoby dáme řepu, na větší dílky nakrájenou cibuli a čtyři celé stroužky česneku – neoloupané, vše promícháme se zálivkou, posypeme bylinkami a osolíme. Přikryjeme alobalem, který dobře utěsníme, a dáme na 1,5 hodiny péct do trouby na 160ºC. Po tomto čase řepu zkontrolujeme, zda je dost měkká. Vymačkáme upečený česnek a promícháme s řepou. Pak směs posypeme strouhanou nivou a dáme ještě asi na půl hodinky do trouby.

Já jsem tento pokrm, který úžasně voněl a dobře chutnal, podávala s pečenými bramborami a lehkým zeleninovým salátem.

Poznámka: při solení mějte na paměti, že niva je docela slaná.
Dobrou chuť.



Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Hvězdová
Elenko, červenou řepu mám ráda, hlavně nakládanou, teprve dnes jsem ji dělala podle Vašeho receptu, je výborná, všem, kdo má červenou řepu rád, doporučuji. Dík za ten recept.
Katarina Schultzova
Skúsim.
Miluše Hasenohrlová
Elen, to musí být dobrůtka.Letos se minepodařilo červenou řepu vypěstovat:-(( tak napříště...
Jaroslava Handlová
Já mám řepu ráda na jakýkoliv způsob. Ale recept na tuto dobrotu neznám, tak ráda brzy otestuji. Elen, zaujalo mě i to, jak pěkně celý pokrm vypadá na talíři!
Marie Foltýnová
Elen,recept je napsaný.Jen musím sehnat ten balsamikový ocet.Díky moc.
Lenka Hudečková
Určitě výborné - taky dělám často řepu a experimentuji podle toho, co je doma :-)
Anna Čípová
Elenko, škoda, že se tvůj recept objevil až dnes. V úterý jsem červenou řepu zavařovala a včera vařila velký hrnec boršče. Vše bylo z "domácí" řepy a další už není. Koupím a vyzkouším.
Elena Valeriánová
Jarmilko, napiš pak, jak Vám to chutnalo.
Jarmila Komberec Jakubcová
Elenko dík za skvělý recept - zítra to udělám k obědu. Miluji červenou řepu na všechny způsoby, tenhle ale neznám.Já občas dělám baklažán se sýrem. Už i Karla (masožravce) jsem přesvědčila o zeleninových pokrmech. Z počátku vyžadoval jen maso. Ale musí se zhubnout a tak jí i zeleninu. Hlad je nejlepší kuchař.
Elena Valeriánová
Hanko, artyčoky jsem ještě nejedla, u nás jsem na ně zatím nenarazila. Jinak bych je vyzkoušela.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?