Pečená červená řepa s nivou
Ilustrační foto: pixabay.com

Pečená červená řepa s nivou

18. 11. 2016

Dnes jsem se rozhodla pro oběd bez masa, ale na sladké jídlo jsem chuť neměla. Ve sklepě mám vlastnoručně vypěstovanou červenou řepu, a protože už několik let peču řepu podle časopisu Apetit, tak jsem si řekla, že to chce malou změnu.
A tak vznikl tento recept:

Pečená červená řepa s nivou, budete potřebovat (na dvě porce)
1 velká červená řepa
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1 - 2 lžíce balsamikového octa
1 cibule
4 stroužky česneku
bylinky – tymián, rozmarýn (když nemáme čerstvé, použijeme sušené)
sůl

15 dkg sýru niva (nastrouhat)

Řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na dílky. Uděláme si zálivku z oleje, medu a balsamika. Do zapékací nádoby dáme řepu, na větší dílky nakrájenou cibuli a čtyři celé stroužky česneku – neoloupané, vše promícháme se zálivkou, posypeme bylinkami a osolíme. Přikryjeme alobalem, který dobře utěsníme, a dáme na 1,5 hodiny péct do trouby na 160ºC. Po tomto čase řepu zkontrolujeme, zda je dost měkká. Vymačkáme upečený česnek a promícháme s řepou. Pak směs posypeme strouhanou nivou a dáme ještě asi na půl hodinky do trouby.

Já jsem tento pokrm, který úžasně voněl a dobře chutnal, podávala s pečenými bramborami a lehkým zeleninovým salátem.

Poznámka: při solení mějte na paměti, že niva je docela slaná.
Dobrou chuť.



Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Liborku, stroužkům seřízni jen špičky, lépe se po upečení vytlačí, ale jinak ho neloupej. A ten med tam dej, třeba v poloviční dávce, dobře to rozvine chuť. Věř mi :-)
Hana Rypáčková
No a artyčoky do toho.....Jsem na ně zatížená v poslední době...
Libor Farský
Měl bych technický dotaz - stroužky česneku opravdu NELOUPANÉ? Chtěl bych to vyzkoušet, ale ještě vynechám med, ten mi tam nějak nepasuje.
Jitka Chodorová
Ano, to může být velmi dobré. Určitě zkusím.
Zuzana Pivcová
Od své kolegyně jsem měla zatím jen řepu pečenou v alobalu, ale byla moc dobrá. Tahle je pikantnější a nejspíš bude ještě lepší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.