Anton Tomík: Nic jsem neudělal. A dostal jsem patnáct let.
FOTO: pametinaroda.cz

Anton Tomík: Nic jsem neudělal. A dostal jsem patnáct let.

15. 11. 2016
historie komunismus osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Makoň
Nevyjadřoval podporu komunistickému režimu.Můj otec ji také nevyjadřoval, byl synem živnostníka a odebíral tehdejší Svobodné slovo. A žil normálně, stejně jako všichni v našem okolí. Proto nevěřím takovým příběhům, které najednou vyskakují odněkud cca 27 let po přechodu k demokracii, jak se u nás obnovený kapitalismus pod diktátem USA nazývá. A právě tato změna mne zasáhla více než ona doba nesvobody. Byť odborník se vzděláním po padesátce bez zaměstnání. A i o pomocná práce se člověk musel poprat.
Lýdie Dedíková
Paměti národa si čtu pravidelně na facebooku. Jsou to smutné příběhy.
Libor Farský
O Paměti národa jsem dosud neslyšel, snad to bude na internetu.
Hana Rypáčková
Znám také některé příběhy z Paměti a když se dozvídám další, je to na husí kůži. Nesmí se stát , aby se historie opakovala...
Zuzana Pivcová
U nás v archivu je také mnoho dokumentace z 50. let, protože perzekuce se týkala i vojenských osob. Všechny ty příběhy se hrůzně podobají. Vždy se našel nějaký vykonstruovaný důvod, jak nepohodlné lidi odstranit a ostatní zastrašit. Hrozně smutné je, že na to doplatila právě spousta mladých lidí, kteří nebyli žádní nepřátelé vlasti. Přišli o nejkrásnější roky života. Padesátá léta byla nejhorší a řada těch, kteří se na nich podíleli, se stala v roce 1968 reformními komunisty, později byli mnozí vyhozeni nebo vystoupili, měli problémy s husákovským režimem, stali se třeba i disidenty nebo chartisty, ale k 50. létům se už neznali. To je opravdu smutná historie.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%