Generační pohled na svět!
Ilustrační foto: pixabay.com

Generační pohled na svět!

14. 11. 2016
život
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
U mnohých pocit anonymity dělá divy. Na vesnici a v malém městě se lidé znají, i když často jen od vidění. V davu neznámých lidí mívají pocit beztrestnosti nejen mladí. Je to smutné, ale je to tak.
Květoslava HOUDKOVÁ
Z anonymní Prahy jsem se - po 25 letech pauzy - vrátila už trvale do menšího města. U své generace si už nepamatuji jména, ale zdravíme se, prohodíme slovo atd., střední generaci a teenagery neznám, ale školáci zdraví, pomohou i s taškou nebo s nástupem do autobusu. Po Praze se mi nestýská a pokud občas ano, jsem vzdálena jen do 20 km/ 1/2 hod. autobusem - pak na příp. neomalenost mladých a vrčavost seniorů lze brzo zapomenout.
Naděžda Špásová
Ono je to oboustranné. Mladí nemusí nás a my se do mladých věčně navážíme. Tak, kde je pravda? V toleranci, a té se nám všem jaksi nedostává.
Zuzana Pivcová
Souhlasím s Liborem v tom, že na malém městě, což je pro mě v létě Týn nad Vltavou, nás také zdraví cestou do krámu tamní děti na sídlišti. Jak vždy stačím zaznamenat, jsou tam celkově mezigenerační "třenice"mnohem méně nápadné než v Praze. Mně se stalo obdobné, jako uvádíte s tím pánem. Nastoupila jsem do autobusu MHD u nás v Praze a jela jen asi 2 stanice k metru Opatov. Zůstala jsem stát u dveří. Na dvojsedadle hned u dveří seděl mladší muž, ovšem na krajním sedadle, takže jsem si k němu sednout nemohla, a začal mě kárat, že u dveří překážím. Tak jsem mu řekla, že od něj to opravdu sedí. Jsem zatím fit a nepotřebuji si sednout a sezení nevyžaduji, ale tohle mě docela namíchlo. Pak jsem ale zase zažila v tramvaji, že na dvojsedadle seděla u okna dívka a vedle starší muž. Dívka požádala, že bude vystupovat, a on jí začal dělat neomaleně přednášku, že má dost času, začal machrovat s cizími slovy "slowly" (angl. pomalu), Víte, co to znamená, umíte anglicky, a taky se říká německy "langsam", to jste se ještě nenaučila? Tak klídek, ano? No, koukala jsem jako hloupá a vedle mě stála jiná dívka a podívaly jsme se rozpačitě na sebe. V tu chvíli mi to nedalo a řekla jsem jí: A pak se někteří diví, že je mladí moc nemusí... A ona mi to odsouhlasila. Takže někdy je to na obou stranách.
Libor Farský
Pane Bořku, samozřejmě je to věc výchovy a to především v rodině. Jakožto bývalý učitel na SŠ jsem si získal dostatečnou autoritu k tomu, aby se studenti projevovali kultivovaně. Jenže to platí jen v mé přítomnosti. Poslouchat hlasité vulgární rozhovory neznámých teenagerů v MHD je pro mne utrpením a napomenutím bych ničeho nedosáhl. O to víc jsem mile překvapen, jak slušně mě vždy pozdraví děti na vesnici, které mě v životě neviděly. Dokonce i pomohou otevřením dveří v samoobsluze, když mám v obou rukou tašky. Proč tomu tak je? To by měla být otázka pro sociology.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%