Halloween nebo Dušičky?
Ilustrační foto: pixabay.com

Halloween nebo Dušičky?

21. 10. 2016
svátek
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
petr stejskal
S chuí jsem si přečetl povídání od Jarmilky. zase jsem se něco dozvěděl. A jsem rád, že jsou tak bezva ohlasy. Ohlasy,které se hlásí k Dušičkám, českému zvyku. Nospíš zvyklosti. Ten americký, vlastně jak jsem se dočetl, irský svátek nemám rád.
Helena Votíková
Hezký článek. Jarmilo vaše články se mi líbí, doufám, že odmlka je z důvodů cestování a těším se na další článečky. Jinak proti dýním nic nemám, jako dekorace vypadají pěkně.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vážení - děkuji za ohlasy, rozhodně nezpochybňuji význam svátku Dušičky a pokud jsem se vás tímto nějak dotkla je mi to moc líto. Dám si odmlku a nebudu vás poučovat svými články. Přeji jen pohodu
Marie Seitlová
Hellowen mi nic neříká, Dušičky ano. Zrovna dnes jsem byla své babičce dát kytku a zapálit svíčku. Je to dříve, ale odjíždím pryč, tak jsem jela dříve, je to 100km od bydliště. Dík za pěkný a poučný článek.
Alena Tollarová
Já bych tyhle dvě záležitosti nijak nespojovala. Hallowen beru spíš jen jako zábavu pro ty, koho to baví. Nikomu to neberu, ale ani mi to nic neříká. Dušičky, to je něco jiného. Je to naše tradice a k začátku listopadu cesta na hřbitov patří stejně jako sychravé počasí. A vzpoměla jsem si v té souvislosti, jak jsem kdysi napsala i o Dušičkách trochu jinak. Šla jsem si článek připomenout a nic se od té doby nezměnilo. Hrobečky přibývají, což vidím při každé mé návštěvě Řípu.
Zdenka Jírová
Uznávám jen Dušičky, Halloween je cizí, s naší zemí nemá nic společného. Je to stejné, jako když nám vnucován Děda Mráz a nyní Santa Klaus. Nemám ráda zavádění cizích tradic, máme své, nepotřebujeme je. Je to jen byznys. Doplňuji zajímavý článek jen o poznámku, že Svatodušní svátky nemají s Dušičkami nic společného, slaví se asi 6 týdnů po Velikonocích a také se jim říká Letnice.
Danuše Onderková
Nemám ráda převzaté tradice, dušičky jsou památkou a vzpomínkou na naše blízké, kteří nejsou mezi námi, ale proč hned přebírat všechno od jiných států. Když jsem u dcery, mám vždy štěstí na Halloween. Chápu to je to jejich zvyk, i když letos je zakázané na Halloween používat masku klauna, protože se našli zvrhlíci, kteří v této masce přepadávají a olupují děti i dospělé. Jinak moc pěkně napsané.
Jiří Libánský
Halloween je zajímavý a je zajímavé znát jeho historii. Ale tím můj zájem o tento cizí obyčej končí. U nás mi nechybí.
Zuzana Pivcová
Mám ráda dýně celé, když je třeba vystavují v botanické zahradě v Troji. Vydlabané a vyřezávané se mi nelíbí, byť měly podobu úsměvné tváře. O starých Keltech a jejich kultuře trochu něco vím, zajímají mě, ale dělat z toho zdejší zábavu a především byznys nepovažuji za smysluplné. Samozřejmě nemám nic proti informacím jako zde v Jarmilčině článku, jak se ve světě slaví, jaké jsou tradice, ale implantovat je v praxi na naše prostředí se mi nelíbí.
Naděžda Špásová
Halloween se mi nelíbí a nemám ho ráda. Když už, tak určitě Dušičky, i když to opravdu není můj oblíbený svátek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%