V tomto měsíci se příroda probouzí k plození mláďat. Vzhledem k mému věku jsem se i já chtěl zapojit, aspoň mým svérázným způsobem. Vydal jsem se shánět býčí žlázy – varlata. Je jich teď v Praze dostatek, nakoupil jsem je hned v prvním soukromém řeznictví, dokonce tolik, z celého jednoho býka!
Silně zmrazené jsem je uložil do jednoho rohu PVC tašky. Do druhého rohu jsem zakoupil hotovou horkou bramborovou kaši.
Se vším nákupem jsem nastoupil do tramvaje a usedl na volné sedadlo. Její řidič byl něčím vynervovaný, do zatáček vjížděl rychle a prudce brzdil. To nebylo ale to nejhorší. Rozložil jsem si na každé stehno jednu část nákupu. Žlázy byly ledově chladné, kaše proklatě horká. Bolelo to. Jedno stehno jsem měl zmražené, druhé spálené! Tak jsem musel na každé zastávce nákup přetáčet. Na promrzlé levé stehno přiložil horkou kaši z pravého stehna, a naopak. Tak asi desetkrát, pak už jsem vystupoval. Málem jsem ukroutil držadla tašky, spolucestující po mně pokukovali podezřívavě. Nakonec jsem bezpečně dovezl nákup na Žižkov, všechna dopravená čtyři varlata!
Do rituálu jejich škvaření jsem se pustil až v sobotu, nic neobvyklého, kromě mírných výbuchů v rozpáleném oleji, nevznikl však žádný požár.
Pro oblíbenost přepálených tuků se příští víkend pustím do škvaření hovězího vemene. Hovězí vemeno je také důležité pro odchov mláďat!