FOTO: archiv redakce
Prof. MUDr. Julius Špičák: Také stárnout se musí umět
3. 10. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Naděžda Špásová
3.10.2016 14:50
Nemám to ráda a dost mi vadí, když se např. lékaři derou do politiky. Proč? To už je nebaví léčit lidí? Tak proč to studují? Politika je pro ně totiž jako trafika, ale víc výnosná. A uráží mě, jak se každý zaštiťuje a ohání seniory. Kdyby nám dali, co nám patří, nemusela by spousta důchodců žít na hranici chudoby. Ne, nebudu se rozčilovat.
Eva Krausová
3.10.2016 14:16
To, že mladí lidé odcházejí z domova, aby se osamostatnili, to přece není problém, ale přednost. Já šla v mém mládí bydlet raději do garsonky, už jen proto, že jsem měla soukromí a tedy svobodu. Rodiče byli rozvedení, a i když jsem mohla bydlet u otce/který měl vetší byt/, raději jsem zvolila svou garsonku. U mamky jsem byla téměř každé mé volno, ale spávala jsem u sebe, nejen proto, že měla byt 1+1... Nechápu ale ty, kteří jsou s rodiči ještě ve 30,40 letech. Nemluvím o bydlení v domku, ale v paneláku ap. Zajímavé je, že to jsou většinou chlapi - mamánci, dle mého, kteří nejsou schopni se starat sami o sebe jak prakticky, tak finančně, nechtějí sami platit nájem, služby ap. a raději trčí u rodičů... Ale tyto pány lituji, protože co budou jednou dělat, až rodiče nebudou, bych chtěla vidět. Už teď se myslím spoléhají na to, že zdědí po rodičích i finance a nebude to pro ně tak těžké jednou.
Znám jednoho, co je ještě téměř v 58letech u rodičů a k tomu nemám slov...
Nejde o to naučit se žít se starší generací, ale mít ke stáří úctu a ta je dána už v rodině výchovou a niko-li tím, kde mladí bydlí.
Pravda, mladí to dnes nemají jednoduché, ale myslím, že být na jejich místě, tak bych si vzala i hypotéku a koupila vlastní byt, než se spoléhat na hnízdo u rodičů.
Zuzana Pivcová
3.10.2016 09:28
Reaguji na odstavec, že Češi chodí k lékaři, až když je pozdě. Pan profesor uvádí, že se příliš nezajímají o své zdraví. Zájem o zdraví ale nespočívá pouze v návštěvách lékaře. To snad ví každý. Návštěvy lékařů jsou pochopitelně mnohdy nutné a pomáhají. Z vlastní zkušenosti (z minulosti) však vím, že z vás někdy doktor udělá zbytečně pacienta víc, než je třeba. Nejsem zastánkyní přílišného braní léků. Jakmile je jednou doktor předepíše, těžko jejich užívání zruší nebo jen sníží dávkování. A navíc člověk tak nějak přestane pracovat na zlepšení svého zdraví sám, svou vůlí a jinými prostředky než léky, které jen hasí už existující požár.
Hana Rypáčková
3.10.2016 09:27
Je to pláč nad rozlitém mlékem. Preventivní prohlídky , nezaplacená práce sester, přehazování si starých pacientů jako horký brambor, návštěvy lékařů doma - neexistuje. Rodiny nefungují ..Ale chodit na UV3 učit se jak žít?? Stačila Šiklová na besedách a její knihy? Teorii ne, ale praxe je třeba.
Soňa Prachfeldová
3.10.2016 09:14
Moudrý článek, jen ta péče ve zdravotnictví silně pokulhává za sliby. Gerontologie dokonce byla zrušena jako samostatný obor a přitom seniorů přibývá a péče ubývá. Ovšem zlepšení vidím v nedohlednu. Za vším jsou peníze, které na péči starých a bezmocných chybí. Kéž by se už začalo skutečně blýskat na lepší časy, ne jen slova, ale skutky !
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA