Nastává čas švestek, upečte si buďáky
FOTO: autorka

Nastává čas švestek, upečte si buďáky

20. 8. 2020

Švestky dozrávají. Je to skromné ovoce z rodu slivoň a čeledi růžovitých. Má ale i své krajové názvy, v Čechách slíva, ve Slezsku taky, navíc se jí tam řílká i slivka, nejzábavnější název je ale na Moravě - karlátko, kadlátko či trnka.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Jů, to musí být dobrota! :-)
Soňa Prachfeldová
A já udělám zítra náš tradiční švestkový koláč. Mám ráda více ovoce, než těsta. Takže ní na ovocné často používám třené těsto.
Margita Melegova
Pamatuji si, ze kolegyne je kupovala na Bratri Synku a velice chvalila, psal se rok 1992, nekupovala jsem je u nas se peklo ve velkem, kynute testo na plech, svestky a drobenka s makem a skorici. Dnes uz plech nemusim ani vytahovat, staci pekacek na osm kousku.
Alena Tollarová
Ivano, taky jsem si párkrát na ni vzpomněla ... asi někde vaří a peče. Slívy se u nás říká takovým těm větším kulatým žlutým a tmavě červeným plodům. Buchty se švestkami jsem nezkoušela, ale právě sedím u koláčků z kynutého těsta se švestkami, nastal jejich čas :)
Růžena Marková
Karlátka nebo taky kadlátka se říká nebo říkalo švestkám i v Orlických Horách, aspoň když jsem byla malá. Je škoda, že se na místní pojmenování zapomíná. Nářečí v České republice je hodně a rozlišovala jednotlivá místa místa . Recept je zajímavý, s mákem jsem je ještě nedělala Jednotlivě ano, ale dá mák a kadle dohromady mě nenapadlo. To vyzkouším.
Eva Flachsová
Tento konkrétní recept na buchty neznám.Ale maminka dělávala koláče s mákem a švestkami,já peču též.Možná zkusím udělat toto ve variantě závinu.Švestky mák se krásně snoubí,například švestkové knedlíky s mákem...Zvolila bych u knedlíků švestkových bramborové těsto..Ted mám zrovna hubnoucí období,daří se mi.Nemohu nic kde je mouka,cukr.Tak jedině že upeču manželovi...
Dana Puchalská
Zajímavý recept.
Helena Hejduková
Ivano ony se mohou otevřít, švestky mají vodu a ta chce ven. Jinak těsto je hodně tukové, ale to je o tom, že zůstanou vláčné delší dobu.
Karel Boháček
Tak to Helenko klobouk dolů . Já rár všechny ženské práce, ale dodnes se necpu manželce do žehlení a praní, to mi nejde a nějak mně to i silně nebaví, mám totiž fobii na knoflíky.
Helena Hejduková
Karle je vidět, že pečete. Nemá smysl polemizovat kolik žloutků ( celá vejce do těchto těst nepatří), či másla. Co se týká postupu, k tomu jsem se propracovala dlouhodobým pečením. Vím, že pekaři to takhle nedělají. Mi se to ale osvědčilo, protože tuk-máslo se perfektně zapracuje, na první pohled to vypadá zdlouhavě, ale opak je pravdou. těsto je hedvábné, suprově vykyne, zadělání těsta i z 2 kg mouky mám do 15-20 minut. Jinak recept na těsto běžně používám na moravské koláčky, které peču velmi často na zakázku. Peču je ve třech velikostech a mám čtyři náplně, jak jsem již psala Helence Votíkové. Navíc u makové a ořechové náplně stříhám koláčky do kytiček, jak vypadají, mám ve své fotogalerii. Jinak, když peču koláče,dělám 80-100 ks za hodinu, trouba ale nestíhá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%