Nastává čas švestek, upečte si buďáky
FOTO: autorka

Nastává čas švestek, upečte si buďáky

20. 8. 2020

Švestky dozrávají. Je to skromné ovoce z rodu slivoň a čeledi růžovitých. Má ale i své krajové názvy, v Čechách slíva, ve Slezsku taky, navíc se jí tam řílká i slivka, nejzábavnější název je ale na Moravě - karlátko, kadlátko či trnka.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Hejduková
Heli, to co popisuješ, jsou moravské koláčky, peču je velmi často na zakázku, říkám tomu koláčkové kvarteto ( čtyři náplně, tvaroh, povidla, mák, ořechy). Na Moravě se dává náplň dovnitř a pečou se v různých velikostech, záleží na příležitosti i regionu. Navrch koláčků se dává drobenka, zajímavé jsou hlučínské koláče, kde se drobenka tvaruje do různých ozdobných tvarů, o koláčcích, jak se kde pečou se dá napsat celý román. Trošku jsem se o to zajímala a třeba se vybičuji napsat o tom článeček, včetně fotogtrafií. Každá hospodyňka má svůj recept a postup, jak těsto dělá.
Karel Boháček
Ono záleží i na konzistenci náplní , tekutější pak zapřičiní menší kynutí a praskání. Pomůže třeba perník, kakao, sladká strouhanka. Někdo píchá aby unikla pára.
Helena Votíková
Mám podobný recept od tchyně. Byla z Moravy a místo švestek dávala tvarohovou náplň a sypala žmolenkou. Jen myslím tam byly jen 2 žloutky a postup byl bez tření, tak jen zašmrdlat a vypracovat těsto. Peče se na plechu solo, jako naše koláčky.
Karel Boháček
Helenko - to je ono, těsto je vajíčky ztenčené a nevykyne tak. Na to množství klidně stačí jedno vejce a půlka másla, cukru polovic . To je otázka ,že buchty a koláče se snědí hned. Pokud chceme aby pečivo vydrželo déle tak přidáme 1 vejce a více másla. Možná je to Váš postup, ale žádný pekař by netřel žloutky. Já dělám 50 koláčů najednou do hodiny.
Helena Hejduková
oprava : ne "bucjty", ale "buchty", chybička se vloudila
Helena Hejduková
Jukla jsem ze zvědavosti gůgl a tato náplň se objevuje v několika receptech, ale jsou to klasicky pečené buchty, t.j. pečou se kladené vedle sebe na vymaštěném plechu a prolité tukem, aby se neslepily. Recept, který uvádím se nenašla, resp. způsob upečení. Takto pečené "bucjty" by se spíš našly v receptech moravské kuchyně, nejspíš Valašsko, resp. tam kde se rodí hodně švestek. Toto pečivo peču podle své tchýně a jejich vrstevnic, bohužel ale už nejsou mezi námi. Tyto buďáky ale i na kladensku již peče málo, jak řekl můj šéf v hotelu, už málokdo tento recept zná a i umí.
Helena Hejduková
Karle to není žloutky, ale tím, že může být těsto tenčí a švestky jsou šťavnaté, mi taky některé lehce popraskají.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nikdy jsem neslyšela ale mák se švestkami musí být mňamka. Zkusím udělat a dám podle Karla o jeden žloutek méně. Dík za inspiraci.
Karel Boháček
Nějak to popraskalo, máte tam moc žloutků.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%