FOTO: autorka
Nastává čas švestek, upečte si buďáky
20. 8. 2020Švestky dozrávají. Je to skromné ovoce z rodu slivoň a čeledi růžovitých. Má ale i své krajové názvy, v Čechách slíva, ve Slezsku taky, navíc se jí tam řílká i slivka, nejzábavnější název je ale na Moravě - karlátko, kadlátko či trnka.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Helena Hejduková
1.9.2016 19:16
Heli, to co popisuješ, jsou moravské koláčky, peču je velmi často na zakázku, říkám tomu koláčkové kvarteto ( čtyři náplně, tvaroh, povidla, mák, ořechy). Na Moravě se dává náplň dovnitř a pečou se v různých velikostech, záleží na příležitosti i regionu. Navrch koláčků se dává drobenka, zajímavé jsou hlučínské koláče, kde se drobenka tvaruje do různých ozdobných tvarů, o koláčcích, jak se kde pečou se dá napsat celý román. Trošku jsem se o to zajímala a třeba se vybičuji napsat o tom článeček, včetně fotogtrafií. Každá hospodyňka má svůj recept a postup, jak těsto dělá.
Karel Boháček
1.9.2016 12:36
Ono záleží i na konzistenci náplní , tekutější pak zapřičiní menší kynutí a praskání. Pomůže třeba perník, kakao, sladká strouhanka. Někdo píchá aby unikla pára.
Helena Votíková
1.9.2016 08:21
Mám podobný recept od tchyně. Byla z Moravy a místo švestek dávala tvarohovou náplň a sypala žmolenkou. Jen myslím tam byly jen 2 žloutky a postup byl bez tření, tak jen zašmrdlat a vypracovat těsto. Peče se na plechu solo, jako naše koláčky.
Karel Boháček
1.9.2016 08:02
Helenko - to je ono, těsto je vajíčky ztenčené a nevykyne tak. Na to množství klidně stačí jedno vejce a půlka másla, cukru polovic . To je otázka ,že buchty a koláče se snědí hned. Pokud chceme aby pečivo vydrželo déle tak přidáme 1 vejce a více másla. Možná je to Váš postup, ale žádný pekař by netřel žloutky. Já dělám 50 koláčů najednou do hodiny.
Helena Hejduková
31.8.2016 15:33
Jukla jsem ze zvědavosti gůgl a tato náplň se objevuje v několika receptech, ale jsou to klasicky pečené buchty, t.j. pečou se kladené vedle sebe na vymaštěném plechu a prolité tukem, aby se neslepily. Recept, který uvádím se nenašla, resp. způsob upečení. Takto pečené "bucjty" by se spíš našly v receptech moravské kuchyně, nejspíš Valašsko, resp. tam kde se rodí hodně švestek. Toto pečivo peču podle své tchýně a jejich vrstevnic, bohužel ale už nejsou mezi námi. Tyto buďáky ale i na kladensku již peče málo, jak řekl můj šéf v hotelu, už málokdo tento recept zná a i umí.
Helena Hejduková
31.8.2016 15:22
Karle to není žloutky, ale tím, že může být těsto tenčí a švestky jsou šťavnaté, mi taky některé lehce popraskají.
Jarmila Komberec Jakubcová
31.8.2016 11:46
Nikdy jsem neslyšela ale mák se švestkami musí být mňamka. Zkusím udělat a dám podle Karla o jeden žloutek méně. Dík za inspiraci.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA