Lžícový koláč
FOTO: autorka

Lžícový koláč

30. 8. 2016

Tento koláč s názvem LŽÍCOVÝ jsem pojmenovala po lžíci, kterou mám po své babičce. Lžíce je stará více než 100 let, já jí říkám pracovní - odměřuji s ní při pečení suroviny, ještě mám i kávovou lžičku.

Všechny kuchařinky mají své osvědčené a praxí vyzkoušené recepty, v každé rodině se předávají z generace na generaci. Já jsem si oblíbila tento jednoduchý a rychlý postup, který vám předkládám.

Rozpis surovin (na kulatou formu o průměru 25 cm):

4 PL vrchovaté polohrubé mouky
4 PL  špaldové mouky
4 PL rovné třtinového cukru
4 PL slunečnicového oleje
1/2 vanil. cukru + 1/2 KL jedlé sody+citr.kůra dle chuti
1 malé vejce
asi 250ml mléka
půl litru borůvek nebo jiné ovoce
na posypání :klasická drobenka

Žmolenka mně zbyla od minulého pečení (cukr, máslo, polohr.mouka). Nejprve jsem ghíčkem vymazala formu a vysypala kokosem, předehřála jsem troubu na 150° C.  Do mísy jsem dala obě mouky, cukr, sodu, citr. kůru, vanil.cukr, pak vejce a mléka tolik, aby vzniklo lité husté těsto.

Těsto jsem urovnala do připravené formy, posypala borůvkami a navrch dala žmolenku. Pekla jsem na 180°C 15 minut, pak asi 8 minut na 150°C v troubě s horkovzduchem. Po upečení lze ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Koláč je dobrý i s jablky nahrubo nastrouhanými, přidávám i vlašské ořechy.

Dobrou chuť přeje

Jitka V.♥

 

 

 

.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Lžícový? Dobrý nápad...
Karel Boháček
I když špalda je zdravější tak u pečení používám klasické mouky a ten Váš prdpeč.
Ladislav Vesecký
Borůvkový, mňam
Jitka Valachovičová
Milé kuchařinky, děkuji všem za komentáře, jedlé sody se bát nemusíte = naopak je zdravější než prdapeč, to si můžete vyguglit. Dříve jsem prdapeč taky používala---a špaldovou mouku lze nahradit polohrubou. Špalda je zdravější, má více vlákniny, pravda, je dražší. Borůvky jsem měla od Krakonoše a zítra půjdu do trhu zase, budou mít i brusinky za 50,-kč litr - chci udělat pár skledniček na zimu ke svíčkové, a borůvky měli za 70,- a prý ještě budou, dokud nezačne mrznout.* Tak přeji všem dobrou chuť!
Jitka Chodorová
Díky paní Jitko, určitě vyzkouším, tu sodu bych asi taky nahradila prdopečem, ale jinak bych nic neměnila. Dobrou chuť všem.
Alena Várošová
Díky Jitko,myslím že se to dá nahradit i jinými ingrediencemi,jak špaldova mouka,dala bych hladkou.Nepoužívám sodu,ale dala bych prášek do pečiva. Já bych si poradila hned.Taky dobrou chuť všem a abych nezapomněla díky za překrásné foto dne na talířku.To se dá jíst očima.
Naděžda Špásová
Určitě je to moc dobré. Asi nevyzkouším, některé ingredience nepoužívám. Ale ostatním, dobrou chuť. *****
Jana Šenbergerová
Díky Zuzce už to vidím. Já tu lžíci pro koláč vůbec neviděla! :-)
Zuzana Pivcová
Recept je lákavý a lžíce zajímavá, zdá se mi větší než ty nynější, takže bude těch dobrot trochu víc. :-)
Lenka Hudečková
Jituš, recept mne zaujal, ale dneska mám v plánu péci cuketovou buchtu :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.