Kdo opravdu byl OSVÍCENÝ PANOVNÍK?
Titulní ilustrační obr. wikimedia.org, autor Josef Mathauser: Kněžna Libuše věští slávu Prahy

Kdo opravdu byl OSVÍCENÝ PANOVNÍK?

27. 7. 2016
historie politika
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Zajímavé i humorné!
Anna Čípová
Pane Libore, vaše komentáře mně pobavily. Díky.
Jitka Havlová
Liborku steré díky za tvoji neutuchající pilnost a tisíceré díky za tvůj humor, kterého není nikdy dost.
Naděžda Špásová
Chvála budiž Josefu ll. za prázdniny. Nemám vítěze v tvé nabídce, Liborku. Praotec Čech to mohl vzít trochu víc na jih. Moře by se mi líbilo. I mocipáni jsou jen lidé, i když si někteří myslí něco jiného. Všichni máme své klady a zápory. No, ale abych neurazila, zaujal mě Karel lV., sledovala jsem o něm dokument na ČT 2 a byl to koumes. *****
Růžena Marková
Moje předsevzetí napsat v komentáři něco o panovnících českých , mně po dočtení článku přešla. Je tam vše co bych řekla i já a je zbytečné psát něco, co již bylo napsáno. Navíc se musím přiznat, že tak poutavě a vtipně bych to já nedokázala, o to větší můj dík právě za tento článek
Marcela Pivcová
Libore, napsal jsi opravdu zajímavý příspěvek, i Tvůj humorný přístup k historickým osobnostem se mi líbí. Nebudu se více rozepisovat k osvícenství, protože to tu již učinili jiní. Možná ale, že dějiny po staletích někomu na vlastnostech i činech něco přidaly, nebo také ubraly. A tak vyslovím své sympatie k tomu muži, který žije v současnosti, a tím je Michail Gorbačov. (Za souhlas i nesouhlas předem děkuji).
Libor Farský
A to Květuška H. pořád vybízí redakci k nějaké nové anketě! (SMAJLÍK)
Vladka Steinová
Dobrý den, p. Farský, děkuji. Mně šlo jen o to, diferencovat dřívější panovníky "osvícené", tedy jako jakési nositele světla a jejich vědomí, byť na určitou dobu pokročilé, ale třeba Přemyslovci znali jen boje a vraždy mezi sebou o uchopení moci. Osvícenství jako filosofický a umělecký směr v 18.st. byl již o něčem jiném, viz panovníky jako Josef II., Kateřina Veliká, či samotného spisovatele a filosofa Voltaire. On to vlastně již ve svém odlišném způsobu vysvětlil níže p. Libánský. Ale každý máme právo na svůj názor. Děkuji za práci, kterou jste si, p. Farský , s analýzou dal.
Květoslava HOUDKOVÁ
Libore, přečetla jsem i tuto litánii, ale dál k tomu nepřemýšlím. Každý panovník měl své "osvícenosti" i opak - v době kdy žil. Někteří současní panovníci/politici jsou buď "osvíceni" pobytem na slunci, nebo naopak jim "kape na karbid".
Zdenka Jírová
Článek se mi líbil, zvláště pro jeho humornou formu. Je pravda, že každý z uvedených panovníků něčím dobrým "přispěl do mlýna". Ono uvádění novot do zaběhnutého života není žádná legrace a trvá nějakou dobu. Já fandím Karlu lV. , Josefu ll, a T.G.Masarykovi. ale tím neubírám zásluhy Marii Terezii nebo Jiřímu z Poděbrad. Každý z nich trochu "pootočil kolem dějin". Ale většina panovníků měla z dnešního hlediska i své zápory. Středověcí panovníci hodně fandili církvi ať katolické nebo protestanské a tím mnohá jejich rozhodnutí měla i negativní vliv, Habsburkové provedli mnoho dobrých věcí, které tu byly jmenovány, ale příliš trvali na pokatoličtění a poněmčení všech národů , kterým vládli. V nové době také nebyli všichni pochopeni, např. Gorbačov a na Slovensku T.G.Masaryk. Hodnocení nebude nikdy jednoznačné, ale je dobré se nad tím zamyslet. Byl to podnětný článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%