Ilustrační foto: ingimage.com
Jak jsme na tom s jazyky
21. 7. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Walsh
14.8.2017 14:42
Milí senioři, kteří jste aktivní. Ráda bych reagovala na vaše příspěvky, ohledně výuky angličtiny. Nejdříve vám chci říct, že jsem přes 30 let učila na SŠ a VŠ a také jsem měla jazykovou firmu. Vše se točilo kolem učebnic a testů. Pak jsem ale dostala příležitost vše změnit. Přišel ke mě jeden pán, kterému bylo tenkrát 65 let. Je to tatínek slvného hokejisty. Požádal mě o to, zda-li bychom se mu s manželem nemohli věnovat NĚJAK JINAK, aby se něco málo naučil a mohl cestovat svobodně za svým synem. Byla to pro nás výzva a zároveň vznikl nový systém výuky, který změnil nejen náš pohled na jazyky ale celý náš život. A PROTO SI DOVOLÍM TVRDIT, že každý, nezáleží na věku, SE MŮŽE NAUČIT JAZYK. Jsem si tím tak jista, že VRÁTÍM PENÍZE KAŽDÉMU, KDO TO NEDOVEDE. A víte, co je klíčem? Musíte vědět, kde angličtinu, či jiný jazyk hodláte POUŽÍVAT. Jednoduše řečeno, CO SE NAUČÍM, TO IHNED POUŽIJU. Vyučuji od té doby BEZ GRAMATIKY, nikdo s jazykem nezápolí poněvadž má MOTIVACI jasnou. Tak vám všem přeji, abyste ve své aktivitě pokračovali, abyste našli to správné odvětví, kde se chcete vzdělávat a nikdy nepřestali. O sobě ještě uvedu, že mi je téměř 50, manželovi 54 a máme 3 malé děti, jan abyste věděli, že i v pozdním věku se dá život začít. Přeji krásný den. Zuzana Walsh
Květoslava HOUDKOVÁ
23.7.2016 07:05
V senior věku si už z NEznalostí jazyků hlavu nelámu. Když se mne někdo německy/rusky zeptá - musí mluvit pomaleji - mohu event. odpovědět (bez gramatiky). A pamatuji se, že když jsem v dětství někdy "zápolila" s ruštinou, němčinou - tatínek říkal: "Snadný jazyk je EMENTÁLŠTINA - když vynecháváš ty díry - naučíš se rychleji."
Soňa Prachfeldová
22.7.2016 21:02
Ano je to pravda, v podvědomí máme naše znalosti zasunuty, také bych potřebovala více konverzace v nj, to chybí , pokud není s kým mluvit.
Dagmar Pravečková
22.7.2016 18:58
Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. To platí stále. Mohu s mnoha diskutujícími souhlasit a z mých zkušeností jen doporučit; nebát se mluvit při jakékoliv příležitosti. Klidně i s chybami, ale mluvit. Cizinec ocení snahu a pomůže. Jednou jsem se zde svěřila, jak jsem spojila výlet do Hamburku s výukou němčiny. Existuje spousta příležitostí jak spojit příjemné s užitečným :-) Existují též videa zdarma na youtube. A těším se na názor paní Zuzany. Zdravím všechny z Oberstdorfu http://aktivnizivot.blogspot.de/2016/07/pachatelka-se-vratila-na-misto-cinu.html
Růžena Marková
22.7.2016 16:43
Je všechno moc hezké co zde píšete a nedá se nesouhlasit. Mluvila jsem obstojně maďarsky ( babička, i když češka pocházela z Maďarska a na mně mluvila převážně maďarsky), děda německy, rodiče česky. Ve škole jsme se učili rusky a díky tomu, že jsem si psala s ruskými dětmi , i tu jsem slušně ovládala. Bohužel, když se jazyk nepoužívá tak z paměti vymizí. Dnes už umím jen mizerně německy a to jen díky tomu, že mám pár knih v němčině.
Vladka Steinová
22.7.2016 11:24
Dobrý den, kdo se chtěl naučit cizí jazyky, dříve, či nyní, tak se je prostě naučil. Článek zde předložený podporuje opět jen některé poznatky z výzkumu. Nechci zde psát, jaké a kolik jazyků umím, ale umím.Někdo je nadaný, jiný ne. To je velmi individuální. Já zdědila vlohy k jazykům po předcích. Doplním, či opravím Jarmilu, vyučuje se IVRIT, tedy novohebrejština, s kterou jsem začala ještě na studiích FFUK. Ovšem je to velmi náročné. Ne každý zvládne, já to do konce nedotáhla. V seniorském věku a to si upřímně přiznejme, již jazyky "nelezou" tak do hlavy, jako v mládí. S výukou jazyků se nyní začíná u dětí velmi brzy a je to dobře. Povinně bude, nebo již je, na 2.stupni ZŠ od 7.třídy zaveden vedle AJ druhý západní jazyk. To vidím jako velmi pozitivní. A nejlepší škola, jak se naučit cizí jazyk je mluvit, mluvit, být "hozen" do konverzace, namáhat šedou mozkovou kůru a poslouchat hovory místních i s dilaketem v dané zemi. Rozhodně nebiflovat slovíčka a gramatiku.To je zcela k ničemu.
Jarmila Komberec Jakubcová
22.7.2016 08:30
Umím dobře rusky - občas se hodilo i dnes, slušně se domluvím anglicky který jsem měla VŠE a který se učím dodnes. V současné době se učím intenzivně hebrejštinu. Výuka znovu začne opět od září. Bez základních znalosti cizího jazyka lze se jen těžko v cizině pohybovat. I když je zájezd s delegátem, musíte se umět na recepci umět ubytovat, např. najít jídelnu a jiné základní věci. To delegáti zájezdů nezařizují. Většinou pak tlumočím i mladým lidem. Učit cizí jazyky lze i v pozdějším věku, nikdy není pozdě. V našem dobrovolnickém centru Totem Plzeň máme pro seniory zajištěnou výuku němčiny a nagličtiny a kurzy jsou vždy plně obsazeny.
Věra Lišková
22.7.2016 08:23
Každý na jazyky nemá talent. Dcera měla němčinu na škole. Protože bydlí blízko hranic s Německem a jezdí do něj občas nakupovat, zaplatila si ještě jazykový kurs. V obchodě, kde byl pultový prodej chtěl její manžel speciální pečivo, které se mu zalíbilo. Dcera vyslovila prodavačce přání německy, ale ta odvětila, že nerozumí. I na druhý a třetí pokus se tvářila nechápavě. Manžel dceři řekl : Chceš snad říct, že za ty peníze, které stál kurs němčiny nezvládneš ani koupit rohlík.
Květoslava HOUDKOVÁ
22.7.2016 06:32
Samozřejmě od školy povinnou ruštinu, v 8 tř. ZŠ 1 rok němčinu + trochu samouk. Do vzdálené ciziny jsem nejezdila (nebyly peníze), při jízdách do NDR jsem si nakoupila a -kupodivu- ani neztratila (nejvíc informací vždy daly místní poštovní doručovatelky). Teď některé CK předávají základní konverzaci té které země - a zbytek se "domluvíme rukama". Vnoučata už solidně mluví anglicky, možná, že - dle potřeby - ještě nějaký jazyk přidají. Já už -i s tím málem- vystačíml
Karel Boháček
22.7.2016 06:27
..o špatných jazykových znalostech Čechů pochybuji - naopak. Vím z pobytů, že například Angličani neumí jazyky žádné - jen svou angličtinu, to samé o Hispáncích , Řecích, Italech ...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA