Vyprávění o legendě - cirkus Kludský
18. 6. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
18.6.2016 22:32
Jarmilko, již se těším na pokračování. Seriál Cirkus Humberto v TV patřil k mým nejoblíbenějším vůbec, škoda, že již dlouho nebyl zopakován. *****
Zuzana Pivcová
18.6.2016 20:57
Já jsem si bohužel v mládí znelíbila cirkusy díky tomu, že tam byla cvičená zvířata a mně se zdálo, že ta drezura, hlavně u šelem, je jejich týráním. Tak jsem tam přestala chodit, cirkus jsem viděla až v Soči. Na druhou stranu se mi ale hrozně líbili artisté a provazochodci. Věřím, že cirkusový svět, svět světel manéží a naproti tomu kočovného putování bez skutečného domova má v sobě velkou sílu a jednotlivé rody nesmírně sbližuje. Už od nejútlejšího věku jsou děti zvyklé povinnostem a práci. A nějaký egoismus vůbec nepřipadá v úvahu. Tady si musí všichni pomáhat. Vyprávění se mi moc líbilo, díky.
Jarmila Komberec Jakubcová
18.6.2016 20:10
Děkuji všem za komentáře a nejvíc děkuji paní J.Slavíkové.Tímto vyprávěním moje putování nekončí, příště budu mít rozhovor s panem Jiřím Kludským a je tam zajímavá rodová podoba mezi jím a panem K.Kludským.
Dagmar Bartušková
18.6.2016 20:02
Jarmilo, moc hezky jsi to napsala. Cirkusy jsem milovala a miluji. Vůni šminek, pilin a pach zvířat cítím po dočtení článku až domů. Těším se na další putování Kludských.
Jana Slavíková
18.6.2016 18:43
Současný stav Kludského vily je lepší než za minulého režimu. Viz stránky města Jirkova: Vila ve Vinařické ulici, prošla rozlehlou rekonstrukcí. Město získalo na opravu třicetimilionovou dotaci. Nyní se v areálu nachází knihovna, přednáškové salónky, expozice k osobě Karla Kludského a oddychové místo pro děti i dospělé.
Nad vstupní bránou je zděný oblouk, kterému vévodí dvě sochy šelem, lva a lvice. Není tomu náhodou. V roce 1920 vilu včetně okolních budov a pozemků od Melitty Kühnové koupil majitel světoznámého cirkusu Karel Kludský. Ten pozemek užíval především jako zimoviště zvířat. Po smrti Karla Kludského 8. srpna 1927 převzali cirkus jeho synové Karel a Rudolf. Proslulý cirkus bohužel ničily důsledky hospodářské krize i záhadná úmrtí zvířat. V únoru roku 1934 Kludští cirkus rozpustili. Vila byla státem v roce 1950 vyvlastněna a usadilo se v ní velitelství 1. praporu 3. pohraniční brigády. V roce 1968 se do vily přestěhovala zvláštní škola, která zde sídlila až do roku 1985. Ve vile se v poslední dekádě 20. století vystřídaly různé místní organizace např.: Junáci, Cesta naděje či křesťanské společenství Archa 77. V roce 2005 projevila o budovu zájem knihovna, která v tu dobu sídlila v nevyhovujících podmínkách v areálu Horník. Avšak vypracování projektové dokumentace bylo zahájeno až v roce 2007. Během tří let se největších změn dočkal park, v kterém nově vznikly altány ve tvaru manéže a dětská hřiště s cirkusovými prvky. Opravena byla i někdejší vrátnice, která nyní slouží jako sociální zařízení ve prospěch veřejnosti. Místní knihovnu zdobí busta Karla Kludského, plakáty z jeho doby či fotografie cirkusové rodiny.
Elena Valeriánová
18.6.2016 17:09
Jarmilko, moc se mi Tvoje "reportáž" líbí. Přečetla jsem článek jedním dechem. Věřím, že těch úryvků z knihy tam není moc. Já osobně cirkusy ráda nemám a nikdy jsem neměla. Ale vyprávění o nich ano. Těším se na další pokračování.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA