FOTO: autorka
Šneci po francouzsku
29. 5. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Krones
11.7.2016 22:52
„Jak můžete vládnout zemi, ve které je přes 300 druhů sýra?“ řekl Charles de Gaulle. Zajisté mají Frantíci i vynikající smradláky a nejspíš i něco podobného tvarůžkům. Vždyť na severu mají blízko k Němcům. Syrečky by nevoněly Japoncům a Číňanům - nepotrpí si totiž na živočišné mléko. A šneci – přípravu počínající sběrem udělá normální smrtelník v životě jen jednou. Je to „svinská robota“. A není to nutné, šnečí polotovary na ochutnání prodává celoročně třeba Makro a konzervované šneky zásilkově s dodáním do týdne třeba Snailex Brno. Klasika jsou šneci po burgundsku (to je tucet šneků v bylinkovém másle na alobalové pánvi), nebo šneci po pražsku (to je sekanina šneků s telecím). Prodávají se i šnečí játra – ta chutnají kupodivu jako játra – a šnečí „kaviár“ – to jsou šnečí vajíčka. Šnečí játra mě nezaujala, šnečí kaviár mě neuchvátil. V Praze U Vaňhy se podávávala šnečí polévka před Štědrým dnem, my je připravujeme a jíme pravidelně každoročně na první jarní den s růžovým vínem.
Libor Farský
30.5.2016 13:35
Také bych si ochutnávku odpustil. Rád bych věděl, jak by se frantíci postavili k mé oblíbené české gurmánské specialitě, což jsou olomoucké tvarůžky. Také by neochutnali, protože by jim zapáchaly? Vtipné vyprávění, Elenko, za *****
Alena Vávrová
29.5.2016 19:53
Když byly děti malé, dotáhly jednou domů krabici od bot vystlanou travičkou, plnou těch malých šnečků. Okamžitě jsem jim je vynesla na balkonek do mezipatra. No, měly na to jiný názor, že by šnečci mohly spadnout z 2. patra, tak je nepozorovaně propašovaly zpátky domů pod vanu. A jdu v noci na WC a pod nohama "křup" ... "křup". Rozsvítím a šneci všude. Pěkné nadělení!
Hana Rypáčková
29.5.2016 19:19
No, to jsem se pobavila... Taky jsme je vařili. Ale než v soli už povařené se zbavili šlemu...Je to piplačka a v restauraci si to už nedám taky....Zbytečně drahé, když je odstraňuji ze zahrady bez užitku...
Lidmila Nejedlá
29.5.2016 19:10
Hezké šnečí povídání, Elen. Pokrm je určitě vhodný pro starce a stařenky, nemusí se totiž kousat, sklouzna do krku sám...Cha, cha...
Zuzana Pivcová
29.5.2016 18:44
O šnecích jsem si přečetla ráda, ale za pokrm bych je nikdy nezvolila. Přesněji, nesbírala bych je z důvodů kulinářských. Asi jako raky nebo žabky. To se na ně raději podívám na fotce, když už nemám příležitost vidět je v přírodě.
Elena Valeriánová
29.5.2016 18:00
Aničko, když jsme by to se sestrou a jedním z aktérů vzpomínali, moc jsme se nasmáli. Šneky měli nasbírané v krabici a ti jim vylezli, no než to stádo nahnali zpětbyly, všude slizové destičky, fuj. A to vaření, slívání a co já vím ...
Lenka Hudečková
29.5.2016 17:32
Šneky bych taky nejedla.... Jinak Elenko hezké vyprávění....také znám lidi, co sbírají šneky a vozí je k výkpu. Prý dávají za kbelík 300 Kč.....
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA