Výlet za tajemnem
FOTO: autorka

Výlet za tajemnem

28. 5. 2016

Je 7. května 2016 a jako každé jaro jsem pozvala na návštěvu kamarádku Maruš ze Šluknova. Už jsem někde psala, že pro ni vždycky máme připraven výlet za krásami naší země. Už dlouho se s dcerou chystáme navštívit Panenský Týnec. Když jsme to sdělily kamarádce, radostí zajásala, že prý to je její životní sen. A vzhledem k tomu, že sny se mají plnit a počasí nám přálo, jsme se onu sobotu vypravily na výlet. Měli jsme i hlídací den, takže jsme přibraly na výlet ještě vnučku Aničku no a samozřejmě oba pejsky. Dědečka jsme nechaly doma.

Panenský Týnec je malá vesnice nedaleko Loun. Má kolem 500 obyvatel a velkým turistickým tahákem je určitě torzo chrámu Panny Marie. Každý, kdo se zajímá o tajemná místa, už určitě o Týnci slyšel. Vnitřek nedostavěného chrámu má prý léčebné účinky, které navozují u lidí dobrou náladu, tlumí deprese a dodávají elán do života. Abych pravdu řekla, tak na mě to takový vliv bohužel nemělo, a kromě Maruš, která prý cítila brnění v rukou, ani na nikoho z nás. Psi se k tomu odmítli vyjádřit. Přesto toto místo určitě stojí za zhlédnutí. Je krásné a impozantní a vřele doporučuji. Součástí nedostavěného chrámu je  klášter, který byl během josefínských reforem v r. 1782 zrušen a od té doby slouží k světským účelům. Opodál ještě stojí kostel sv. Jiří, založený kolem r. 1312.

Cestou z Panenského Týnce jsme se rozhodly navštívit ještě nedalekou Peruc. O té slyšel každý, kdo chodil do školy. Pověst o Oldřichovi a Boženě je notoricky známá. Historii tohoto městyse nebudu popisovat. Sahá až do r. 1170 a ze zajímavostí uvedu zámek, který je v současné době v soukromých rukách a byl zavřený. Další je galerie Emila Filly v zámeckých prostorách, která byla také zavřená. V krásném přilehlém parku jsme objevily otevřené Muzeum české vesnice, ale z časových důvodů jsme prohlídku vynechaly. Hezký je kostel sv. Petra a Pavla, kde se mi podařilo  vyfotit i oltář a výzdobu kostelních prostor. Hlavním důvodem turistova zájmu je ale určitě Boženina studánka a Oldřichův dub. Pravda, studánka mě překvapila svou kalnou vodou, ale pramen byl čistý. Oldřichův dub působí po požáru trochu hole, ale začíná se zelenat a i tak je krásný.

Cestou zpět jsem zachytila zajímavé názvy dvou obcí, které mě zaujaly, hrad Hazmburk a dovolila jsem si přidat patrona Českého středohoří Středohoře. Toho jsem si vyfotila letos o velikonocích na Hlinné. Zvu vás tedy na návštěvu výše uvedených míst, určitě nebudete litovat. Šťastnou cestu!

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislav Vesecký
Moc pěkné,fota také.
Lenka Hudečková
Naděnko, krásné, také jsme tam byli, jen nemáme tak pěkné fotky, protože pršelo a bylo zataženo. :-) *****
Eva Balúchová
Nadi,ráda jsem se podívala na Panenský Týnec tvýma očima a přečetla i o dalších zajímavých místech které jsme nestihli.Máš pěkné fotky a České středohoří v pozadí je nádherné.Jsem moc ráda,že jsem je viděla na vlastní oči.Žijeme v pěkné zemi,jen je potřeba si toho všímat.A díky článkům na íčku jsem si hodně rozšířila obzory.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%