Ilustrační foto: pixabay.com
Židé a šabat
20. 5. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jiřina Pacovská
12.12.2019 23:46
Děkuji za další poutavé čtení, nyní o průběhu šabatu. A také za doplňující informace na dotazy.
Jarmila Komberec Jakubcová
28.5.2016 20:39
Ještě k Toře - z té se čte pouze v synagoze. Doma jsme měli židovské knihy od rabínů.
Jarmila Komberec Jakubcová
28.5.2016 20:38
Odpovídám až po návrtu z Tater. Ne v naší rodině se zvyky nedodržují. Můj první manžel byl katolík ale nakonec jsme oba víru neřešili. Rodičemi zemřei když mi bylo 21 let - oba byli starší a já se narodila až po jejich návratu z koncentračního tábora Osvětim. Jsem sekulární židovka - tzn. původem. Ne všichni Židé jsou ortodoxní. Už ani šabat nedodržuji.Jen velké svátky a pravidelně jezdím každoročně do Jeruzaléma.Pokud chcete ještě jiné informace - ptejte se, ráda odpovím.
Elena Valeriánová
21.5.2016 23:50
Jarmilko, za celý svůj život jsem v mém okolí neznala žádného člověka, jenž by byl žid. Samozřejmě, že něco o židovské víře vím, ale k mé lítosti ne dost. Kdysi před lety jsem přečetla i několik knih s židovskou tématikou. Bohužel si nevzpomenu na jména spisovatelů nebo názvy knih. Váš článek je napsaný s přehledem a srozumitelně. Jen by mě zajímalo zda i dnes se ve Vaší rodině šabat dodržuje. A jak je to u ostatních? Odchází muži po večeři do synagogy? Jarmilko, děkuji Vám a rozhodně se budu těšit na další rozšíření znalostí prostřednictvím Vašich článkū.
Karel Kafka
21.5.2016 00:10
Zajímavé,ale každé náboženství i podle mého bere člověku svobodu myšlení a rozhodování.
K.
Katarina Schultzova
20.5.2016 22:32
Veľmi zaujímavý článok. O židovskom náboženstve som už veľa čítala a udivuje ma, že aká nevraživosť je medzi Židmi a Arabmi a pritom majú obidva národy spoločné náboženské zvyky. Napríklad obriezka, nejete bravčové mäso a modlenie po západe slnka.
Michaela Přibová
20.5.2016 19:28
Paní Jarmilko, děkuji za zajímavý článek. Píšete, že se s večeří čeká na první hvězdu. A stejně tak ranní motlitba
v sobotu v synagoze začíná s prvním paprskem slunce, že? Můžu se ještě zeptat: Četli jste si z tory doma? Nezlobte se, že se ptám, je to pro mne moc zajímavé. Děkuji.
Zuzana Pivcová
20.5.2016 17:53
O šabatu jsem toho věděla dosud málo. Ale vím, že když je v Praze Muzejní noc, tak Stará synagoga narozdíl od ostatních muzeí umožní návštěvníkům prohlídku až od 22 hod. :-)
Alena Várošová
20.5.2016 12:30
Jarmilko,děkuji Vám za přiblížení šabatu,už jste se někde v nějakém článku zmiňovala,ale toto je dokonalo popsáno.Ráda jsem si článek přečetla.5*
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA