FOTO: Wikipedia Commons
Drsný příběh o tom, jak generál Patton osvobodil Prahu (květen 1945)
13. 5. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Oldřich Čepelka
17.12.2016 19:35
Díky, že se vám to líbilo. SchytaL JSEM to tehdy OD JEDNÉ PŘEDSUDKÁŘKY...
Oldřich Čepelka
26.5.2016 15:20
Milá Ivano K., Jitko C., Radovane, Libore a Dagmar K. Děkuji, že chápete moji prózu a umíte se jí zastat. Už jsem si říkal, že nemám zapotřebí psát, abych měl trpět, ale po přečtení vašich komentářů – chci pro vás (i pro všechny další) psát dál. Už ne o Pattonovi a Plzni, je přece tolik námětů, už jsem poslal 1 článek do rubriky Můj svět a jeden do Prózy (to zas bude diskuse!). – Vlaďko N., já si přece nedělám legraci z války a z hrdinství sov., čes. a amer. vojáků, co vás to napadlo? (Nemám se raději urazit?). Mě vlastně ani nenapadá, co bych vám mohl vůbec napsat, aby to nevzbudilo negat. reakci. - Jarmilo J., vyzvala jste mne, abych se k tomu vyjádřil (už jsem to udělal 15. 5., pak jsem chtěl mlčet). To je fakt katastrofa, co o článku a o mě píšete tady a v diskusi Líbí-nelíbí. Dokonce jsem požádal vaši kamarádku, aby vám přeposlala můj neveřejný mail, protože já vás urážet nechci už ani domněnkou, že jste článek nechtěla pochopit. Všichni kolem vědí, že si nedělám legraci z toho, že spojenecká vojska osvobodila Plzeň, jak jste napsala. Nebudu se víc obhajovat, jsem rád, že většina čtenářů to pochopila. Čtěte mé budoucí články, komentáře vás všech vítám.
Dagmar Králová
22.5.2016 11:54
Moc se mi líbí literární styl a podání fiktivních dějů v příspěvku pana Čepelky. Objektivním faktem je, že okupované Československo nebylo oficiálním spojencem USA ve II.sv. válce, ale státem okupovaným Německem. Proto také byla Plzeň, Pardubice, Záluží u Mostu, Ústí nad Labem atp. bombardována US Air Force a RAF. Slovensko bylo spojencem Německa a jeho vojáci bojovali proti SSSR. Mnoho československých občanů německé národnosti narukovalo za II.světové války do wehrmachtu. Pobavilo mne, že někteří kritici článku se pohoršují nad minimem vulgarit a sami sebe staví na vyšší kulturní úroveň. Bohužel jejich časté gramatické chyby a záměny cizích slov je řadí podstatně níže. Protože fikce není fixe atp. 8-) Např.film "Želary" popisuje mmo jiné realitu osvobozování Československa sovětskými vojáky.
VANDA Blaškovič
16.5.2016 19:55
Vladko, konečně v závěru rozumné rozhodnutí,...:) tvůj čas je opravdu drahý, a tobě Jarmilo to také vřele doporučuji....)) Ahoj zítra!
Jarmila Komberec Jakubcová
16.5.2016 15:31
Vážení manželé Caklovi a další příznivci, kteří považují tento článek za skvělý či vtipný. To je otázka vkusu a názoru. My plzeňané jsme dost citlivý na to, když si někdo dělá legraci z toho, že západní spojenecká vojska osvobodila město Plzeň a další města (Klatovy, Cheb). U nás v Plzni stojí socha gen. Pattona s poděkováním za to, že vyhnal nacisty z našeho města. Plzeň byla osvobozena i vojáky jiných národů (belgičany). Tak to je a nic s tím neuděláte i když budete souhlasit se zesměšňováním americké armády. Vedeme tady polemiku bez autora článku. Možná že by měl on vysvětit co ho vedlo k napsání článku.Je jen zajímavé, že u někoho vám vulgární slova v článku nevadí a dokonce se vám i líbí.To je opět věcí vkusu a názoru.Článek četlo poměrně dost plzeňanů a já tady tlumočím i jejich postoje. Dál se nehodlám k článku vyjadřovat, protože je to pod moje rozlišovací schopnosti. Žabomyší války nejsou moje parketa, ráda píši o věcech pozitivních, které někoho potěší a udělají radost. Ale pokud něčím nesouhlasím napíši svůj osobní názor.
Vladka Steinová
16.5.2016 14:13
Paní Caklová,ještě jednou, tady se řešila literární forma článku- zda jde o fixi, černý humor či satiru, ale satira to není, ta má jemný inteligentní humor.Dále se psalo o historii, Vy jste do toho nepochopitelně vstoupila s bitvou o Duklu, a s tím, co Vám ve škole "lili" do hlavy. To zase nechápu já.Žádné ataky nevedu a nemusíte jízlivě připomínat nějaká studia,to není pro život vůbec důležité. A vy mi to nepřipomínáte poprvé. Dále diskusi zde nepovedu, považuji to s Vámi za ztrátu svého času. Vladka.
Libor Farský
16.5.2016 13:00
Dovoluji nesouhlasit s tvrdou kritikou článku. Co se týče historické fixe, v TV běžela také francouzská satira. Na její název si již nevzpomínám, dlouho jsem se nedíval, tento žánr prostě nemusím. Ale nezdá se vám, že celý „Švejk“, světově uznávaný, je také černý humor? Stejně tak i Hlava XXII. Vždyť se jedná o pokusy nahlédnout trochu lidštěji na všechny ty válečné hrůzy. Vaši narážku na dotazník jsem už nepochopil vůbec.
Vladka Steinová
16.5.2016 12:46
Vážení Caklovi, nemusíte jen pořád POUČOVAT A STAVĚT SE DO POZICE, ŽE JEN Vy DVA JSTE TI NEJCHYTŘEJŠÍ.V ČLÁNKU TAKTO NAPSANÉM ŠLO O NĚCO JINÉHO, ROZŘEŠIT, ZDA jsou FIXE ČI ČERNÝ HUMOR VHODNÉ Z HLEDISKA LIRERÁRNÍHO a historického v souvistlosti s osvobozením Plzně. Nevím, proč zde p.,aklová uvádí Dukelský průmyk a už vůbec nechápu, proč zde píše o tom, co jí lili ce škole do hlavy? Jakou to má souvislost? A že máme jiná ouška než Vy, pane Cakl, tak už to v životě bývá !!!Asi jste zastáncem vulgárních pasáží v současné filmové tvorbě , etc., kde se to takovými slovy jen hemží, že ?Hlavně, že Vy dva jste se plnohodnotně přizpůsobili této době, to Vám opravdu přeji, ale nezávidím.
Radovan Cakl
16.5.2016 12:28
Ke čtivosti článku bych měl pár drobných výhrad, ale celkově se mi líbí. Nevím proč, vybavila se mi kniha Arthura Haileyho Hlava XXII. Stačí mi maturita, abych poznal, že autor článku nepopírá významný podíl západních spojenců na ukončení války a osvobození západní části republiky, včetně Plzně. Faktem zůstává, že nebýt špinavých politických čachrů, mohla 2. světová válka skončit o několik dní dřív s menším počtem obětí. A pokud někdo nerozumí nadsázce a tahá na obhajobu své absence smyslu pro humor historická fakta, je mi ho líto. Zřejmě si neuvědomuje, že KAŽDÁ DOBA přizpůsobuje historii svým potřebám. Líbí se mi, že Francouzi si umí v literatuře i kinematografii udělat legraci z chování svého národa během války. Mají na to právo, stejně jako my. Jestli něčí jemná ouška uráží slovo kurva, připomínám, že to slovo zná Slovník jazyka českého, a je používáno v adekvátních a vypjatých situacích v hovorové řeči jak v literatuře, tak i ve filmové tvorbě.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA