Fotoreportáž: Jarní městečka ve Středohoří
FOTO: autorka

Fotoreportáž: Jarní městečka ve Středohoří

30. 4. 2016

Zvu Vás, přátelé, na malou okružní jízdu částí Středohoří - do Peruce, Budyně nad Ohří, Libochovic a Třebenic. Minulou sobotu jsme vyrazili a světe, div se, nepršelo, bylo docela hezky a my se mohli v pohodě kochat okolím.

Naše první zastávka byla v Peruci. Projeli jsme kolem památného dubu Oldřicha a Boženy. Dub je svázaný obručemi, ale vršek se opět začíná zelenat. Zastavili jsme u zámku, který v současnosti opět změnil majitele, ale prý teď už se bude opravdu renovovat. Galerie Emila Filly byla uzavřena, snad bude zpřístupněna v květnu. Vydali jsme se do muzea České vesnice, které se nachází v zámeckém parku a bylo opraveno ze  staré třípodlažní sýpky  z konce 18. století.. Zvenku nenápadná budova, ale co historických krás vnitřek skýtal. Zemědělské stroje, nářadí, předměty, které patřily neodmyslitelně k životu na českém venkově.. Moc se mi tam líbilo.  Napadlo mě, jak skromně  žili naši pracovití předkové a jaké hodnoty dokázali vytvořit. A co asi se bude jednou vystavovat z naší éry? Mobily, počítače, solární a větrné elektrárny, rozpadlé paneláky? Uvidíme, či spíše ne. Kostel sv.Petra a Pavla, stojící naproti zámku, je udržovaný a dokonce paní, která otevřela kostel k nahlédnutí, nám zahrála na varhany. Skvělé, velebné.

A další zastávka následovala v Budyni nad Ohří - starobylé městečko je obklopeno krásnými lužními lesy, kdysi tudy vedla  obchodní  trasa " Zlatá cesta", která vedla z Prahy na Teplice.  Podívali jsme se na moc pěkný vodní hrad, který byl majetkem českých panovníků.  V současnosti je dějištěm mnoha kulturních událostí, v prostorách hradu je Jandovo muzeum. Na návsi je hezký kostelík, restaurace nabídla dobré řezané pivo, prostě o výletníky nouze nebyla.

Z Budyně jsme zajeli do Libochovic. Renezanční  zámek - dominanta města - byl  uzavřen, natáčeli v něm filmaři. V zámku se narodil významný český vědec Jan Evangelista Purkyně, jehož otec byl správcem na zámku.  Prošli jsme se v parku, i podél řeky Ohře. Zašli jsme na excelentní oběd do restaurace Pamplona. Moc nám chutnalo.

Posíleni jsme pokračovali do Třebenic .V bývalém evangelickém kostele je Muzeum českého granátu.   V prostorách byl německý zájezd a  preludovala jim k prohlídce živá hudba, takže jsme si tento zážitek dopřávali i my . V muzeu je expozice historických i současných šperků, dokumentace těžby v okolí, včetně historie města. Jsou zde vystaveny i šperky Ulriky von Levetzow. Muzeum slouží jako obřadní síň a místo pro konání koncertů Třebenického hudebního léta. Na třebenické faře žil katolický kněz a lékař - Ladislav Kubíček, který se stal obětí brutální loupežné vraždy dne 11.9.2004.  V květnu již tradičně pořádá město Slavnost květů s bohatým kulturním pořadem a zejména zde vystupují i senioři divadelního kroužku. Už se na ně moc těším !

A pak už jen vrátit se domů, naplněni bohatými zážitky z našeho krásného Středohoří.

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Soni,díky za skvělou prohlídku tolik míst najedou.I já jsem to zvládla od svého počítače.Fotky máš krásné a moc díky za výlet.
Libor Farský
Soničko, to jsou krásně formulované zážitky s aktuální úvahou. Fotodokumentace také skvělá. *****
Květoslava HOUDKOVÁ
Soňo - budu mít i "výlety" po Praze: Poslouchám v sobotu/poledne pořad ČT-1 "Magazín z metropole" - probíhal seriál "Pražské dvorky" = jak si lidé sami upravili vnitrobloky. Adresy, jména mám zapsané - do košíčku dám jako poděkování "dárek"=Honzíka a postupně tyto dvorky navštívím - určitě uvidím mnoho hezkého. Bude to event. inspirace pro zahrady v rodinách dcery a syna.
Naděžda Špásová
Soni, vy jste měli raketový pohon? Na jeden zátah jste toho stihli docela dost. Já znám Budyni a Libochovice, do Peruce a Třebenic se chystáme. Hezky jsi to napsala a fotky jsou jako vždy krásné. *****
Květoslava HOUDKOVÁ
Zdravím Soňo - dík za reportáž/tipy na výlet. Některá místa znám, další snad "stihnu" navštívit. Já mám taky "škubání" pro letošní výlety. MHD Praha jezdí v prodloužených trasách prakticky po celém Středočes.kraji - pro mne už tato doprava ZDARMA. Tak čekám jen, až se ustálí počasí a postupně vyjedu na 1denní výlety (s chůzí je to horší -vše si však předem prověřím! Ráno dojedu do Prahy, sednu na přísluš. autobus (řady 3..) a kam mne doveze - tam budu a k večeru zpět. Myslím, že i takto se dá vidět hodně. A když se ještě "vytrénuji" s focením, obohatím taky "í"čko.
Hana Rypáčková
Soňo-pěkné potoulání. Přes Budyni jsem kdysi jela a jinak koukám....Prosím , prosím o popisky k některým fotkám. Poznám tak tu valchu. Už tuším, že jen zprostředkovaně se do těch míst podívám a jsem vděčná...
Jarmila Komberec Jakubcová
Soničko krásně jsi mi přiblížila místa kde jsem nikdy nebyla a tvoje vyprávění je milá pozvánka místa navštívit. Děkuji

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

19%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%