Rozkvetlé fialky
FOTO: archiv autorky

Rozkvetlé fialky

4. 2. 2016

Když je ještě venku zima, fouká nepříjemný severní vítr, to je pak dobře u kamen. S čím by se měl člověk, který miluje květiny potěšit?

V neděli jsem vás seznámila s orchidejemi, které jsou moje exotické krásky - královny, pěstované na jižní straně obyváku na parapetu vnitřního okna. Dnes vám nabízím ochutnávku obyčejných, malých, něžně roztomilých fialek, které když kvetou, je to taky radost. Ale co je malé, bývá někdy i milé. Zdobí mé okno v ložnici na severní části domu. Však posuďte sami.

Tato rostlinka se dobře pěstuje. Dostala jsem pár lístečků od sousedky, které jsem nechala ve vodě zakořenit a nasázela je do hlíny proseté s pískem. Pomalu rostly, z jednoho stvolu a lístku, se rozrostlo několik lístečků, jež později nasadily uvnitř lístků na květ.

Je to nenáročná rostlina pro nenáročné pěstitele. Vůbec je nehnojím, jen do zavažovací misky přileji vodu. Tuto vodu absorbují do části kořenů, nesmí se zalévat shora. Nesnášejí podmočenou půdu, uhnily by. Občas jim oberu suché lístky u kořenového systému a po odkvětu oberu suché květy.

Je to tak zajímavé pozorovat, jak rostlinkám přibývá v zelených lístcích mnoho fialových květinek.

No není to nádhera!?

bydlení květiny
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Krásné! Mám je ráda, ale už léta je nepěstuji. Moc se mi líbí ty fialové, které už skoro zmizely v té záplavě jinobarevných druhů. Ať se jim u tebe, Alenko, pořád líbí. :-)
Květoslava HOUDKOVÁ
Dodatek: Fialkám jsem prováděla "kosmetiku": Nechala jsem jen cca 1 řadu lístků - přebytečné vystříhala = květ pak zesílil a vycentroval se krásně doprostřed.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dokud jsem bydlela v Praze, měla jsem fialek plné okno (široký parapet, 13 barev). V novém bydlišti se nedařily, odvezla jsem je zpět do Prahy a rozdala býv.sousedům. Teď mám plné okno Honzíků, už taky několik barev. Ale zkusím fialky znovu - z lístečků, které mi darují zdejší známí.
Zuzana Pivcová
Fialky jsou krásné. Mně akorát doma dokvetl jeden koupený petrklíč. :-)
Naděžda Špásová
Fotky opravdu krásné. Fialky mi doma nikdy nešly, ale jako květina se mi líbí. *****
Hana Rypáčková
Je to veliká nádhera.Nemám s kudrnatým okrajem.Taky mám nejradši ty vypiplané z lístečku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.