FOTO: archiv autorky
Muž na lavičce. Příběh k fotu dne "Bez domova"
28. 1. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Vladka Steinová
3.2.2016 12:01
Dobrý den, bezdomovectví je silný, živý a aktuální sociální fenomén,který se stále vyvíjí, bude se vyvíjet a bezdomovců bude přibývat. Reaguje na společnost, na sociální situaci a na ekonomiku. Otázka by měla být položena tak, kdo lidi na ulici dostal? Proč např. asi z 12.000 evidovaných bezdomovců ( ještě je skupina skrytých a potencionálních) v naší zemi je nejvíce v Moravskoslezském kraji a pak v Praze? Proč v této citlivé oblasti neustále přešlapuje parlament, vláda i ministerstvo sociálních věcí? Proč se pro lidi bez domova dělá tak málo? Ano, někdo z nich si tento stav možná zavinil sám, ale nejvíce k bezdomovectví přispívá ztráta zaměstnání, rozvod, rozpad rodiny, nemožnost sehnat adekvátní a cenově dostupné bydlení.A proč lidé ztrácejí zaměstnání, hlavně kolem 50 let věku ?Proč vláda nezodpovědně a de facto proti občanům řeší, kde budou pracovat a bydlet imigranti a neřeší tuto interní sociální oblast? Osobně si velmi cením Vandy, že s tímto článkem, s tímto citlivým námětem přišla na stránky I60. A každý verbální výpadek proti ní považuji za hloupost. Jak je ale evidentní, někteří pisatelé půjdou vždy proti Vandě, ať zde napíše cokoliv.
VANDA Blaškovič
3.2.2016 08:27
Dobré ráno! Děkuji ještě jednou všem za komentáře. Ano, v této diskuzi se ukázalo, jaký kdo má k otázce bezdomovectví vztah a postoj. Od toho diskuze je, aby dotyčný prezentoval své názory týkající se tématu. Ukázalo se, že někdo je ochoten pomoci okamžitě v rámci svých možností, jiný toto neuznává. A to je v pořádku. Každý má možnost svobodné volby. Každý diskutující se vyjadřuje adekvátně vzhledem ke svým zkušenostem, ke svému vzdělání, ke svým životním postojům a stylu. Je třeba ovšem pozorně číst jak článek, tak i komentáře. To je totiž základní předpoklad plodné diskuze. A znát pravidla diskuze. A jak napsala kamarádka Soňa. „Ach jo, Vando, máš emotivní články, kdybychom tak uměli čarovat v dobrém slova smyslu.“ A já se o to čarování budu snažit, přátelé, i nadále. I když zdaleka nedosahuji kvalit Davida Copperfielda … …)) Škoda. Přála bych si vyčarovat a předat bankovky nejvyšších hodnot všem lidem na světě, pokud by jim pomohly ke štěstí. … Všem čtenářům děkuji za čas a zamyšlení. Proto jsem článek napsala. Žijme nyní a teď. Považujme si toho, že každý máme život jaký máme, a že nejsme v kůži těch méně šťastných. Žij a nechej žít. Děkuji.
VANDA Blaškovič
2.2.2016 20:00
Vážení, vy dva, můžete se, prosím, soustředit na diskuzi o bezdomovci a ne na mne!?? Rozumíte? Obtěžujete tím nejenom mne, ale i ostatní čtenáře. Děkuji vám za pochopení.
VANDA Blaškovič
2.2.2016 19:57
Snad mi nebude někdo diktovat, jak mám psát?...:)) Napsala jsem to tak, jak jsem to napsala a vnímavý člověk to jistě pochopil. Napsala jsem to tam tímto způsobem naprosto záměrně. Asi jsi musel být Radku překvapený svým omylem, že? Ale vzhledem k tomu, že jsi opět obrátil pozornost na autora článku, na mne, místo na diskuzi o bezdomovectví, nehodlám v takovéto diskuzi s Tebou pokračovat. Celý Tvůj předešlý příspěvek je založen na chybném paradigmatu. Já si v článku neodporuji. A že by bezdomovec navštívil portál i60? Ano, i to je asi podle tebe možné....))
Radovan Cakl
2.2.2016 19:46
Paní Jakubcová, s Vaším vysvětlením v poznámce by se dalo souhlasit ve vztahu k tomu bezdomovci. Méně pochopitelné je to ve vztahu k textu článku. Pokud je vnímavému člověku stejně jasné, že ta bankovka byla autorky, proč to nenapsat přímo? Jako důvod mě napadá obava, že si ten bezdomovec přečte článek na íčku, a urazí se dodatečně. Nebo pak vrozená skromnost autorky. A pevně věřím, že pro pana Müllera by bylo pod jeho úroveň, aby si objednával pochvalu u svých článků, protože to nemá zapotřebí.
VANDA Blaškovič
2.2.2016 19:07
Jistě, že je to tak, Jarmilo, jak píšeš. Z formulací vět je to jasně poznat. Tedy vnímavý člověk to pochopil. Snad foto nezkoumal někdo lupou!? To by bylo fakt přízemní. Tady se někdo škaredě spletl, stejně jako s narážkou na kamaráda Lubora Müllera. My se domlouvat na komentářích skutečně nemusíme, to by bylo trochu pod naší úroveň...:)) Jarmilo, děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
2.2.2016 18:57
Mám jen malou poznámku - bankovka, která ležela na zemi podle mého názoru patřila Vandě a ta zřejmě nechtěla toho člověka razit "almužnou" a tak tímto taktním způsobem bankovku nabídla. To jen asi pro vysvětlení. I bezdomovec má svou hrdost a ne každý je žebrákem.Děkuji Vando, máš dobré srdíčko.
VANDA Blaškovič
2.2.2016 18:32
Aha, já jsem myslela, že tady diskutujeme seriózně jako ostatní diskutující o problému bezdomovectví. A věř mi, že z Tvého příspěvku naprosto jasně, nejenom já, ale většina ostatních pozná , že se intenzivně zajímáš o můj život, o to co dělám a jak to dělám. V příspěvku si nesmyslně odporuješ. Vypadá to, jak by Tě snad něco v článku iritovalo? Vůbec Ti nejde o diskuzi o bezdomovcích. Jde ti o autora článku, o mojí osobu. Proto s Tebou již nebudu nadále diskutovat. Přečti si někde základní pravidla diskuze. A to si piš, že si žiju dobře a šťastně a skoro nic pro to již nemusím dělat. Nebylo to ovšem zadarmo. To je ta finanční gramotnost spojená s emoční inteligencí. Nejsem cvok, abych na plážích myslila na bezdomovce. Ty myslíš, že bych přeci jen měla??...:)) K napsání článku mne přivedla moje vybraná fotografie redakcí do Fota dne a zážitek, který jsem s dotyčným bezdomovcem zažila. Je mi líto, že tě článek potažmo já takto rozladila. A správně, jak to napsal jeden diskutující, člověk je tím, za koho se považuje. Musím se smát tvé poznámce o movitých klientech na Hvaru.... Přiznávám, bezdomovci k nám zatím nejezdí a ani nebudou. Ty podporuji jen tehdy, pokud je potkám a uznám to za vhodné. A to že žijeme v naprosto rozdílných světech je asi pravda a je mi to opravdu putna. Na hrubý pytel, hrubá záplata. Tady se diskutuje o docela závažném problému a ne o mně. Ber to prosím na vědomí. Děkuji.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA