Dědova zelňačka
FOTO: archiv autora

Dědova zelňačka

28. 1. 2016

Je ještě zima a já vařívám skoro každý týden svou oblíbenou zelňačku, na kterou se schází moje rodina. Je zdrává a vydatná, já jí říkám proti chřipková. Přináším proto recept. Snad někoho zaujme a rád si vyzkouší. Vařím ji nastřídačku i z uzených kostí, také dobrá.

Ingredience:
kuřecí ořez na polévku
5 brambor
1 mrkev
¼ celeru na kostičky
2 stroužky česneku
20 - 30 dkg mražené houby
špetku kurkumy
špek nebo klobásku (dle chuti a množství)
2 lžíce hladké mouky na jíšku
olej nebo tuk na jíšku
1 šlehačka
1 zakyslá smetana
3 vejce

Postup:
Nejdříve dáme vařit do 5 l hrnce kuřecí ořez kostí na polévku. Přidáme zeleninu. Mrkev, nať celeru i bulvu na kostičky, dva stroužky česneku, sůl, nasypeme špetku kurkumy na barvu. Necháme vařit 1,5 hod. Nasypeme na kostky nakrájené brambory. Po změknutí vytáhneme kuřecí kosti a dáme do hrnce překrájené kysané zelí asi 1/2 kila, včetně láku ze zelí. Krátce povaříme.

Nakrájíme na kostičky špek a uděláme na pánvi světlou zásmažku (jíšku). Tu přidáme do polévky. Pak přidáme zmrazené houby (asi 20 - 30 dkg), 3 vejce, které přes okraj skořápky pouštíme opatrně do polévky. Pak smícháme jednu šlehačku a jednu zakysanou smetanu, přidáme 2 lžíce hladké mouky, rozkvedláme a vlijeme do polévky.

Přivedeme do varu a vypneme. Maso s kuřecího ořezu můžeme také přidat do polévky, nebo dobrou klobásku na kostičky nakrájenou. Polévka musí mít krásnou nakyslou chuť. Je-li málo kyselá, můžeme přidat šťávu z citronu nebo láku zelí.

Polévka se dá uvařit jen z vody bez kuřecích kostí, ale není to ono.

Přeji dobrou chuť!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Děláme hodně zelňačku,ale jíšku nedávám.Zakverlám tam mouku se šlehačkou a dávám hodně zeleniny,ne mražené.Klobása a houby jsou nesdílnou součástí této vitamínové bomby..Kurkumu tady nedávám,ale vyzkoušet se přeci může vše.Dělám vše podle oka.Díky.
Jarmila Komberec Jakubcová
Zajímavý recept, tak jsem ještě zelňačku nedělala, překvapila mi ta kurkuma. Ale zkusím to bez ní. Dík za recept

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?