Je ještě zima a já vařívám skoro každý týden svou oblíbenou zelňačku, na kterou se schází moje rodina. Je zdrává a vydatná, já jí říkám proti chřipková. Přináším proto recept. Snad někoho zaujme a rád si vyzkouší. Vařím ji nastřídačku i z uzených kostí, také dobrá.
Ingredience:
kuřecí ořez na polévku
5 brambor
1 mrkev
¼ celeru na kostičky
2 stroužky česneku
20 - 30 dkg mražené houby
špetku kurkumy
špek nebo klobásku (dle chuti a množství)
2 lžíce hladké mouky na jíšku
olej nebo tuk na jíšku
1 šlehačka
1 zakyslá smetana
3 vejce
Postup:
Nejdříve dáme vařit do 5 l hrnce kuřecí ořez kostí na polévku. Přidáme zeleninu. Mrkev, nať celeru i bulvu na kostičky, dva stroužky česneku, sůl, nasypeme špetku kurkumy na barvu. Necháme vařit 1,5 hod. Nasypeme na kostky nakrájené brambory. Po změknutí vytáhneme kuřecí kosti a dáme do hrnce překrájené kysané zelí asi 1/2 kila, včetně láku ze zelí. Krátce povaříme.
Nakrájíme na kostičky špek a uděláme na pánvi světlou zásmažku (jíšku). Tu přidáme do polévky. Pak přidáme zmrazené houby (asi 20 - 30 dkg), 3 vejce, které přes okraj skořápky pouštíme opatrně do polévky. Pak smícháme jednu šlehačku a jednu zakysanou smetanu, přidáme 2 lžíce hladké mouky, rozkvedláme a vlijeme do polévky.
Přivedeme do varu a vypneme. Maso s kuřecího ořezu můžeme také přidat do polévky, nebo dobrou klobásku na kostičky nakrájenou. Polévka musí mít krásnou nakyslou chuť. Je-li málo kyselá, můžeme přidat šťávu z citronu nebo láku zelí.
Polévka se dá uvařit jen z vody bez kuřecích kostí, ale není to ono.
Přeji dobrou chuť!