Vinaři, kteří vyčkali na první větší mrazy letošní zimy a sklidili hrozny na ledové víno, nelitují. Kvalita hroznů a mošt, který z nich vylisovali, je prý vynikající a měla by podtrhnout výjimečný ročník 2015.
Podle Svazu vinařů je produkce ledového vína spíše unikátní, dvě deci této sladké pochoutky se prodávají za 300 i více korun. Vinaři ale v posledních letech musí na mrazy, aby hrozny mohly na ledové víno sklízet, čekat. "Byly roky, kdy teploty minus sedm stupňů byly už listopadu. To bývají hrozny obvykle v lepší kondici, ale vinaři si s nimi nějak poradí i nyní," uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.
Produkcí ledových vín se coby jakousi třešničkou na dortu zabývá pár desítek firem. "Jsou to ty, kteří chtějí mít raritní víno," řekl Půček. Někteří vinaři ale letos museli hrozny sklidit už dříve a na ledové víno nečekali. Příkladem jsou Vinné sklepy Lechovice, v jejichž produkci jsou sladší vína pravidelně. Další velká vinařská firma Vinné sklepy Valtice bude mít jen několik desítek lahví ledového vína. Úrodu firmě zlikvidovali špačci.
Znovín Znojmo oproti tomu sklidil zhruba tunu hroznů Ryzlinku rýnského z viniční trati Tři duby. "Hrozny byly hodně vyschlé, ale cukernatost 35,2. Hrozny teď dolisováváme, surovina vypadá velice pěkně, čistě," sdělil šéf Znovínu Pavel Vajčner. Podle něj mošt nádherně voní a ledové víno by mělo být stejně jako celý loňský ročník výjimečné.
Dvě tuny hroznů sesbíralo na ledové víno Vinařství Maděřič. "Kvalita je výborná a aromatika úžasná," uvedl Jiří Maděřič. Podle něj byly hrozny při sklizni ve výborném stavu díky stabilnímu počasí. "Nebyly teplotní výkyvy ani příliš srážek," dodal Maděřič. Firma z dvou tun hroznů vylisovala asi 350 litrů moštu při vysoké cukernatosti. Výsledkem bude asi 320 litrů ledového vína, tedy zhruba 1000 lahví odrůdy Frankovka.