Mé zimní sporty 2: Brusle
FOTO: Zdeněk Huspek

Mé zimní sporty 2: Brusle

3. 1. 2016
Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
V městě mého dětství Lomnici nad Popelkou býval za spořitelnou rybníček a tam jsem si prvně přidělala šlajfky (my ale říkali šlejfky), to mi bylo asi 7. Dělala jsem vše po své starší sestře. Ale při jízdě jsem se odrážela o šrouby. Pak už jsem měla hnědé botky s bruslemi. Toužila jsem po bílých krasobruslařských, ale na ty jsme neměli a rychle mi rostly nohy. Učila jsem se amatérsky jednoduchý skok kadet a trochu piruety. Ale nejraději jsem jezdila rychle kolem mantinelů jako kluci, jako rychlobruslařka. Po přestěhování do jižních Čech jsem i s bruslením nadobro skončila. Dnes bych se asi přizabila a obdivuji všechny vrstevníky, kteří se postaví na brusle, normální i kolečkové.
Alena Tollarová
Hezké bruslařské vzpomínky. Já jsem brusle na kličku neměla. Dostala jsem své první brusle v 5. třídě od Ježíška a první kroky zkoušela na rybníčku U Vojtěcha v Neratovicích se sestřenicemi. Jó, to byly časy. Bruslila jsem moc a moc ráda. Ale teď se mi vybavil strýc, který skoro v osmdesáti bruslil na zamrzlých lagunách co zbyly po povodni v roce 2002 poblíž Terezína. Pamatujete? hodně dlouho se řešilo jejich vysušení.
Ingrid Hřebíčková
Pane Zdeňku, ještě bych se vám chtěla zeptat, jestli jste vy hodně změnil od mládí své myšlení? Já bych o sobě řekla, že jsem ho tolik nezměnila. Když jsme v 50. letech měli sraz s devítkou, spolužák prohlásil o mně a sestře (jsme dvojčata), že kdybychom si vzaly tu tašku na zádech, co jsme nosily, tak to takový rozdíl není. A nemyslel vzhledem.
Ingrid Hřebíčková
Hezké vzpomínání. V Praze jsme chodily se sestrou bruslit na Štvanici. Ale bylo tam moc dětí, jeden strkal do druhého a my se těch starších bály. Ale pamatuji si, že k tomu hrály vždycky písničky Beatles, The Archies. Jejich Sugar, Sugar mi zní dodnes v uších. Ale v osmi letech jsme strávily dva měsíce prázdnin u tety v Londýně. Táta s tetou nám zaplatili kurz bruslení s Angličanem Michaelem. Tenkrát jsem měla pocit (a sestra určitě taky), že nebruslíme, ale lítáme, když jsme s ním za ruku bruslily. Bylo to úžasné.
Olga Štolbová
Krásně jsem si zavzpomínala, nejen na brusle na kličku, ale také na bruslení na Vltavě. Mezi mostem Palackého a Železničním bývalo obrovské kluziště, vůbec nám nevadilo, že jsme tam musely, se sestrou, jet tramvají a ještě přestupovat. Díky...*****
Zdenka Jírová
U nás se bruslilo na dvou zamrzlých zámeckých rybnících. Začínala jsem také s bruslemi mna kličku, ale v/.třídě jsem dostala kpod stromek vytoužené bílé krasobruslařské boty se skvělými bruslemi. Mohla jsem se tak učit prvním"krasobruslařským krokům". Ty boty s bruslemi mně vydržely celý můj aktivní bruslařský život, s těžkým srdcem jsem je asi V 50.letech s těžkým srdcem vyhazovala. Do té doby jsem aktivně bruslila - podle počasí- a naučila jsem bruslit své dvě dcery i vnučku. Moc lituji, že už bruslit nemohu. Je to krásný sport. S napětím jsem sledovala na mistrovství světa naše bruslařské úspěchy, kterých nebylo málo. Škoda, že se nyní tomuto sportu v TV moc nepřeje.
Hana Šorejsová
Nostalgicky a hezky jsem si zavzpomínala už u Vašeho prvního článku, tady je krásná fotografie, učila jsem se bruslit na zamrzlé přehradě v Jablonci s tatínkem a maminkou, brzy mi po šlajfkách koupili první brusličky. Radost byla veliká, hrávala jsem díky bráškovi i s kluky hokej, bruslení mám ráda doposud. Díky !
Alena Várošová
Ráda jsem si přečetla článek z okolí,které mi není neznámé.Zimu jsem tam nezažila.Brusle na klíček jsem měla i já,taky jsme chodívali bruslit na rybník u nás,někdy i na náš dvůr,který otec nastříkal vodou a děcka z ulice k nám chodívaly bruslit.Jó,to byly časy.Tento sport mně nezaujal,takže na bruslích jsem od té doby nestála.Ale ráda se podívám na krasobruslení.
Alena Vávrová
Bruslení jsem milovala. Zkraje jsme se všichni tahali o jednu kličku ke šlajfkám (bráchové ztráceli), pak jsem zdědila křusky s džeksnami a asi ve 13 jsem si ušetřila na bílé krasobruslařské a jely jsme si je s kamarádkou koupit. Byla to učiněná anabáze. Ale večer už jsme se předváděly na kluzišti. Svoji první vnučku jsem ještě na jezeře naučila bruslit a pak jsem svoje brusle půjčila někde do širší rodiny a už se mi nevrátily. Ani jezero už nezamrzá bezpečně každý rok.
Zdeněk Huspek
Paní Ivaně - s tím závěrem jsem měl na mysli spíš onen - možná jen zdánlivý - poklid našeho života, než zrovna šlajfky... A vy jste hodně změnila od mládí své myšlení?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

20%