Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou
FOTO: archiv autorky

Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou

13. 12. 2020

Recept na toto vánoční cuktroví mám od své maminky, ta ho měla od svého táty, mého dědy, pekaře. A ten uměl péci! Toto cukroví máme moc rádi. Jednak je hotové "natotata" a nedává se do něj žádný cukr.

Můžete udělat i slanou variantu k vínu. To znamená potřít před pečením vajíčkem a posypat hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem atd.

Těsto se musí zpracovat ručně na válu, aby bylo úplně hladké. Udělá se z něho kulička, ponoří se do hrnce se STUDENOU vodou a šoupne se do chladu na balkon. Těsto kyne asi 30 - 45 min pod studenou vodou, nezvětšuje svůj objem, ale praská a plave – nadzvedněte ho, bývá přilepené ke dnu hrnce. Těsto se nesmí rozmočit, vyndejte ho z vody, jakmile začne praskat a plave. Toho ponoření těsta do vody se nebojte. Po vyndání těsto nechte okapat, otřete dlaněmi a dále zpracovávejte na dosti pomoučeném válu ze začátku mokrou stranou těsta.

Při sladké variantě můžete z těsta udělat i plněné cukroví. Například vytvořte malinkaté šátečky, čtyřrůžky, rohlíčky plněné nádívkou - jakoukoli - nejlepší je ořechová, maková, tvarohová. Je to docela piplačka, fantazii se meze nekladou, ale vypadají i chutnají božsky. Letos jsem se k tomu ještě nedostala, uvidím ještě podle nálady.

Já dělám hlavně malé kroužky otočené kolem ukazováku. Vyválíte "žížalky" na válu a pak otočíte ukrojenou žížalku kolem špičky prstu. Vytvoří se krásné malé kroužky. Letos jsem také udělala z tohoto těsta vykrajované cukroví.

Recept:

250g hladké mouky + špetka soli
170g másla
4-5 lžic vlažného mléka
25g droždí, lžíce cukru, přidávám hrubou mouku do kvásku, tak 4- 5 lžic, kvásek nechat vykynout asi 15 min.

Uvedená dávka je na čtyři plechy. Postup uvidíte na mých fotografiích. Upečené cukroví obalte v práškovém cukru s vanilkovým cukrem. Jak jinak, cukroví je křehoučké a zářivě bílé jako jiskřivý snížek.

Přeji bílé, pocukrované vánoce!

 

recepty Vánoce
Hodnocení:
(4.6 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Michaelo, u mne je to na začátku abecedy. Mne by trvalo dlouho, nežli bych se k Vám proklikala.... Nebo to neumím? Můžete mne proto, Michaelo, požádat o přátelství Vy?....:))
Michaela Přibová
Vando, když budete tak hodná, tak číslo dejte, ale jenom aby vám někdo neublížil.
VANDA Blaškovič
Michaelo, poznám to tak, že hned na začátku jsou tam např. 2 hodnocení a jedna hvězda. I Jiřinka napsala, jak se to dá matematicky spočítat z počtu hlasujících a součtu bodů. Tak tak, Michaelo. Ale u podvodnic je to docela jedno...:))) .Horší je to u Karlovy univerzity. Michaelo i ostatním, docela bych Vám dala tel. číslo, pokud budete péci...:)) že bych byla na drátě..:)
Michaela Přibová
Vando, prosím, nezlobte se, ale mám skoro hloupou otázku. Zarazilo mne to hvězdičkování. Jak poznáte, že vám někdo dal jednu či pět hvězdiček? A kolik lidí vůbec "hvězdičkovalo"? Já moc u sebe na to nehledím. Když se mi článek u někoho líbí, ohvězdičkuji, aniž bych napsala ke článku komentář, někdy samozřejmě napíši i kladný komentář. Když se mi článek nelíbí, nedávám nic. Děkuji.
Alena Várošová
Vando,možná si někdo myslí že nejvyšší hodnocení je 1*...... a vínové cukroví jsem tady dělávala.
Jitka Chodorová
Díky Vando ještě jednou, však víš, taky se už do podvodnic pustím, ale všichni tu víme,že není podvodnice jako podvodnice, viď? *****
Lidmila Nejedlá
Ano znám, mám již upečené.
Marie Novotná
Ano,znám,ale raději dělám ,,vínové".Krásně bílocukrované kometky.
VANDA Blaškovič
Jani, co myslíš, u nás v kuchyni je také teplo..:)) Paní Hanko, řekla bych, že poloviční dávka je docela málo, ale také záleží, kolik cukroví vlastně potřebujete. Ale asi se opravdu lépe zpracovává, protože i já ho zpracovávám na polovinu a pak ty půlky spojím. Máslo musí být měkké. S tím bílým vínem to musí být zajímavé - to znamená, že se těsto zadělá a hned se peče? Jiřko, i já jsem koukala, že u jednoho staršího článku mi dodatečně přistála jedna hvězda..:) Ještě chci říct pro ty, které budou péci, aby raději dělaly kroužky - jsou totiž ještě křehčí nežli vykrajované. Cukroví je upečené, i když má stále bílou barvu, nehnědne, pouze malinko ze spodu. A Divoženko, žádné odmlouvání a hvězdičkuj!....:))
Hana Čadová
Paní Vando těsto podvodnice znám a peču, ale z poloviční dávky. Hezky se s těstem pracuje. Podobné těsto je vinné - nepoužívá se droždí, ale 5 lžic bílého vína!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA