Výlov rybníku Řežabinec

Výlov rybníku Řežabinec

2. 12. 2015

Rozhodli jsme se podívat na tento výlov. Bylo pěkné, teplé listopadové počasí na sv. Martina.

Rybníky jsou neodmyslitelnou součastí jihočeské krajiny. V okolí Písku je jich 34 a tento rybník Řežabinec je z nich největší. Jde o národní přírodní rezervaci.

Rybníky se začaly stavět ve 14. století. Král Karel IV. pochopil význam rybníků pro obživu lidí. Tehdejší pán na hradě Zvíkov Kryštov ze Švamberka nechal v roce 1530 vybudovat tento rybník v bývalém korytě řeky Otavy, s výměrou 100 ha a vodní plochou 80 ha. Je obklopen rákosem a také jde o ptačí oblast, kde sídlí kolonie racka chechtavého a mnoho dalších živočichů. Tato oblast je zapsána do soustavy Natura 2000.

Hlavní chovnou rybou je tradičně kapr obecný, lini, štiky a další. Produkce rybníku je přibližně 30 tun.

V tento den probíhaly tři zátahy. Přiblížně 50 rybářů, z toho i učni ze školních rybářstvích. Někteří s dlouhými klacky plácali do vody, aby se ryby shromažďovaly do určitého místa, natáhli sítě na hranu lodí a půlkruhem stahovali, jako do saku. Rybník je vcelku mělký asi 120 cm. Přesto byli rybáři zmáčení a od bláta až na obličeji. Potom se ryby třídí do kádí a transportují na nákladní auta a už s nimi fičí na sádky a čekají na prodej.

Jak připravím kapra:

Polévka: hlava, jikry (mlíčí), kořenová zelenina, máslová jíška a přísady

Bramborový salát: brambory, zelenina (nakládaná), cibule, olej, ocet, sůl, pepř

Kapr: rozporcovaného kapra osuším osolím a v trojobalu obalím a smažím do zlatova, k tomu měsíček citronu a je to.

O vánocích dělám svátečnější bramborový salát.

 

Česko příroda
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Mošovská
Kapra mám tak 5krát do roka, upražené okouny, líny a vzácně štiku a candáta.
Zdenka Jírová
Vánoce si bez kapra a bramborového salátu neumím představit. Díky všem rybářům, že nám umožňují tuto tradici zachovat. Už se těším na Vánoce.
Eva Mužíková
Jitko, na výlovy rybníků v mém bývalém bydlišti jsem chodila ráda, nevadilo mi téměř vždy pošmourné počasí. Bylo možno ohřát se a posilnit v rybářské klubovně, kde manželky těchto " nadšenců" připravily různé dobrůtky. O zábavu bylo také postaráno, zvláště když už hladina alkoholu u některých účastníků přesáhla normu.... Ráda vzpomínán. Krásné fotky..
Alena Várošová
Paní Jitko pěkný článek o výlovu tybníka,ale ryby naše rodina nemusí,ale ráda jsem si jej přečetla.
Zuzana Pivcová
Výlov rybníka je určitě zajímavý, prodej kaprů v kádích nemám ráda, ale kapra na talíři ano. Kdo se v tom má vyznat. :-)) Článek i fotky se mi líbí.
Lidmila Nejedlá
Jitko, doufám, že natrefím v obchodě na kapra z Řežabince. Hezky jsi navodila atmosféru k vánočnímu pochutnání.
Hana Rypáčková
Hezké Jitko, Řežabinec beru taky jako můj rybník...Toho ptactva tam....A ryb...
Jana Šenbergerová
Letos jsme na žádném výlovu nebyli, ale kapra si ujít nenecháme. Vzala jste to hezky zkrátka, od rybníka na talíř. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.