Svatý Martin na bílém koni ani letos nepřijede, ale do zlatova vypečená husička s dvěma druhy knedlíků a zelí přesto bude ozdobou jídelníčku svatomartinských hodů. Můžeme si ji dopřát doma i v mnoha restauracích, které nyní tuto pochoutku nabízejí. A zájem o tradiční husy rok od roku roste.
Husí farma Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku, jediná šlechtitelská stanice hus v republice, letos zvýšila počet chovaných housat zhruba o 5000 na 57 tisíc. Mnoho tamních hus už ke středečnímu svátku svatého Martina zamířilo k zákazníkům. Pro vykrmené husy si do Byňova také přímo jezdí lidé z restaurací i maloodběratelé.
"Cena je stejná jako loni, 80 korun za kilo," řekla vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová. Novohradské husy vykrmené pšenicí a trávou mají velmi kvalitní maso i peří. Rostly na farmě od května, aby na začátku listopadu vážily požadovaných čtyři až šest kilogramů.
V supermarketech lze husy pořídit zhruba od stokoruny za kilogram, ve farmářských obchodech může být i více než dvojnásobná. V restauracích začíná cena husy s knedlíkem okolo sto třiceti korun za porci.