Vaříš, vařím, vaříme! Česko
se brzy zřejmě uvaří k smrti

Vaříš, vařím, vaříme! Česko
se brzy zřejmě uvaří k smrti

3. 11. 2015

Pokud umíte dobře česky, jste nadaní psavci, máte jakýsi vstupní kapitál a nebojíte se jít podnikat, nabízíme jednu relativní jistotu. Staňte se knižním vydavatelstvím a hlavně – nevydávejte žádnou „trapnou“ beletrii. Když se spojíte s relativně známým kuchařem, máte o úspěch postaráno: kuchařské knihy dnes patří ke stálicím knižního trhu.

Tím neříkáme, že je to špatně. Ostatně i na portálu i60 vám chceme nabídnout něco podobného. Ale nepředbíhejme.

Ono je to i docela pochopitelné. Chceme konečně dobře a kvalitně jít. Dost bylo školních jídelen, závodních kantýn a různých bufetů. Máme čas i peníze na to, abychom se kvalitně najedli v kvalitní restauraci.

Rettigová by tedy koukala

Stále oblíbenější televizní kurzy vaření doprovází neutuchající zájem o knihy od mistrů gastronomie i ty, které kulinářskému umění naučí i laiky. Pryč je doba, kdy základ kuchařské literatury tvořila Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové. Poprvé vyšla v roce 1826, jen za jejího života se dočkala tří reedic.V dávných dobách stravování nikdo příliš neřešil, prostě potřeboval něco do žaludku. Ale dnes? Magda Dobromila by zírala a byla by v dokonalém světě.

Ano, kuchařské knihy budou i letos patřit k hitům předvánočního trhu, v nabídce je neuvěřitelných 2100 titulů. Propagátor kvalitního stravování Pavel Maurer s nadsázkou tvrdí, že nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem. Už proto by podle něj lidé měli věnovat větší pozornost tomu, co jedí.

Autorskými stálicemi jsou například nekompromisní bijec Zdeněk Pohlreich, který se letos zaměřil na grilování a v právě vydané kuchařce na domácí kuchyni, či Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, jehož tradiční recepty se těší velké oblibě. Úspěšné jsou ovšem i kuchařky Vaříme podle Herbáře (třetí díl je před vydáním), Menu podle Koko, Karolína – Domácí kuchařka, Deník Dity P..., které vznikají na základě televizních pořadů.

Loni česky vyšla světoznámá bible kulinářství – Umění francouzské kuchyně Julie Childové a Louisette Bertholleové. První z autorek je americká spisovatelka a známá televizní osobnost, jejíž život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia s Meryl Streepovou v titulní roli. Objemná příručka obsahuje 524 receptů. Úspěšný na českém trhu je i bláznivý despota Jamie Oliver – v knize 15 minut v kuchyni se zaměřil na rychlé a zdravé pokrmy pro celou rodinu. I česká "marmeládová královna" Blanka Milfaitová vydala knihu svých receptů. Na zcela jinou oblast se zaměří postrach všech broučků – Hmyzí kuchařka, která je před vydáním. A nesmíme zapomenout na naši cenu v soutěži Vaříme s Vendy!

Dobrý kuchař je strážcem národa

Mezi bestsellery Romana Vaňka patří kuchařky Snadno&rychle, Poklady klasické české kuchyně a Klenoty klasické evropské kuchyně. Mistr gastronomie také nyní představil svůj nejobsažnější spis Pražská kuchařka. Na téměř sedmi stech stránkách je sice jen padesát receptů – zato je však doplnil devadesáti příběhy těch, kteří se v současné době v metropoli gastronomii věnují.

Publikace obsahuje i menu z pobytu státních návštěv na Pražském hradě a především 700 fotografií Tomáše Berana. Jejich výběr je představen na výstavě, která bude do 3. ledna přístupna v Domě U zlatého prstenu v Týnské ulici v Praze. Vystaveny jsou i originály nejstarších dochovaných jídelních lístků v Čechách: Vaněk ve své sbírce opatruje i ty z let 1825 a 1826. Beranovy snímky si mohou zájemci zakoupit a podpořit tak nadační fond Kolečko, který pomáhá dětem postiženým následky dopravních nehod nebo jiným úrazem.

Podle Romana Vaňka je jeho kniha spíše průvodcem po Praze gastronomické, v níž recepty tvoří jen menší část. „Jejími hrdiny jsou pekaři, lahůdkáři, cukráři, řezníci, vinaři, pivovarníci i kavárníci a zástupci spousty dalších profesí,“ popisuje autor. I když miluje historii, zaměřil se na naše současníky, aby i příští generace mohla zjistit, jak vypadali, jak žili, jak se oblékali, co prodávali, kolik to stálo i jak smýšleli.

„Čtenáři mohou projít příběhy těch lidí, kteří jsou nabití energií. Myslím si totiž, že dobrý kulinář by měl i určitým strážcem gastronomických tradic národa. A protože je ta kniha nadčasová, i za desítky let bude mít vypovídající hodnotu o určité době, v níž jsme žili," dodává Roman Vaněk.

Dlužno říci, že jsme několik jeho receptů sami vyzkoušeli. A výsledek byl vynikající!

gastronomie jídlo kuchařky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Líbilo se mi S kuchařem na cestách, kdysi vaření s Jamiem, Kluci v akci, S Italem v kuchyni, aj. Občas se u nějakého pořadu o vaření vyskytnu, pokud mne to zaujme, zkouknu ho, ale zmiňované Prostřeno to už rozhodně není. Když se mi sejde rodina, vařím ráda a dobře, protože když už do toho jdu - dá to práci a chce to čas - a to by bylo, aby pak všem nechutnalo ;-).
Dagmar Pravečková
Velký odstup od vaření v TV mi dala ukázka jednoho pořadu, který nechci jmenovat, ale je to pořad spíš o nesnášenlivosti a pomluvách. Na to konto jsem kdysi reagovala článkem o pořadu nejen o vaření, který je možné sledovat u našich západních sousedů: http://aktivnizivot.blogspot.de/2013/11/pozvani-ke-stolu-trochu-jinak-v.html V posledních týdnech mne chytil za srdce pořad MasterChef, protože je o lidech, kteří opravdu vařit umí a člověk se tam mnohému přiučí. A já se učím ráda.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám ráda kvalitní pořady o vaření. Sledovala jsem i dříve pořad Prostřeno. Bohužel v současné době je to pořad spíše o intrikách a místo kulinářských specialit ukazuje ty nejhorší lidské vlastnosti. A to opravdu vidět nemusím. Miluji ryby ve všech podobách jak naše tak i mořské. Vařím spíše italskou kuchyni a používám hodně olivového oleje.
Alena Várošová
Děvčata,já také nevařím moderně,jen co mne maminka naučila a také jak hanka mám starou kuchařku po tetě a když je potřeba tak ji otevřu.Je tam všechno,ale vařím převážně od oka,váhy používám málokdy.S mužem koukáma na Prostřeno a dohadujem se kdo bude intrikovat,kdo vypadá vyčůraně a on to vždy uhodne.Asi má na lidi čich,po našem čuch. A´t každému chutná,co si navaří a líbil se mi příspěvek Jany Š,že člověk není mlatička, ta taky nevymlátí brambory,že nemusí splácat na co si vzpomene.
Hana Rypáčková
Někdy se rádi na vaření podíváme- hlavně když je spojeno s cestováním.Ale musíme být po jídle.Mám kuchařku po mamince ,prvorepublikovou, je tam všechno.Poctivé vaření.Jinak si kliknu na PC a vyberu si.Nejvíce vařím už z paměti od oka, při znalosti poměru surovin se to nedá zkazit, spíš přeplácat. Jdu dnes na vepřové v mrkvi s bramborem. Ale mám stařičký notýsek celý upatlaný - na rodinné skvosty.Právě Soňo, nejvíc chutná od maminky.
Soňa Prachfeldová
Málokdy se dívám na pořady o vaření, není to úplně moje parketa, kuchařek mám plno, už jsem rodině řekla stop . A stejně jim chutná, když uvařím, tak jak mě naučila mamka.
Jana Šenbergerová
"Proti gustu žádný dišputát." Pro mě vaří nejlépe ten, kdo vaří co nejméně. Zabíjí nás hlavně "mrtvá" = vařená strava a špatné kombinace potravin. Podrželi jste někdy svou ruku aspoň 5 minut ve vařící vodě? A byla pak ještě použitelná k tomu, k čemu byla určená? Nalili byste do nádrže svého dnešního auta vodu? Možná by to šlo, jenže na to by to auto muselo být stavěné. Do sebe cpeme halabala cokoliv a pak skučíme a divíme se.
Květoslava HOUDKOVÁ
Je divné, že přes to množství vydávaných Kuchařek a pořadů o vaření je stále plno v McDonaldech apod. "lahůdkárnách". Lidi tam jedí hamburgery (smažený polystyrén), další nezdravá předražená jídla - učí to i své děti = čas na vaření zřejmě nemají.
Elena Valeriánová
Pořady o vaření mám ráda, ale vybírám si. Nemusím vidět všechno. Moc se mi líbí Karolína, domácí kuchařka. Už se těším na její novou kuchařku, tu první už mám ve své sbírce. A taky se těším na nový i když zatím jen naťuknutý, počin redakce.
Květoslava HOUDKOVÁ
Na pořady=vaření se v TV už nedívám - už je toho moc. Během života jsem navařila jídel dost - zdravá i nezdravá. Děti mají své rodiny, žijí ve svém a po svém, nic pro ně nevařím. Kuchařky v knihovnách také mají, ale já jim žádné nekupovala. Několik jich mám také, času na vaření i dost, ale: Ve svém věku využívám ty recepty (z paměti i z knížek), které však odpovídají metodě "ŽaVeS" = jsou rychlé a dobré. Volný čas umím využívat pro aktivitu a zájmy. Pana Vaňka znám osobně - se zájmem sleduji i jeho Testy potravin!- velmi poučné, potřebné! 1., 2. a 3. místo si zapisuji a toto sděluji rodinám dětí. Pan Vaněk a sl. Dymáková také vytvořili společný pořad k boji proti Šmejdům: www.stream.cz/peklo na talíři/690572-peklo-na-taliri-smejdi. Kontakt: www.prakul.cz email: vanek@prakul.cz

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?