Byli jsme na Novém Světě
28. 10. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Katrin Matraggi
8.2.2021 10:05
Dobrý den, ne všichni průvodci jsou opravdu těmi, kteří mají přesné informace, proto se těch pár nepřesných objevilo i u Vás. Jen tedy pro pořádek:-) sochař Nálepa měl atelier u Zlatého Beránka, chtěl koupit garáž naproti, ale byl donucen koupit levně celý domek, kde je kavárna. Již dávno nežije. Jeho dílem je třeba Vodník Kabourek u Čertovky..nebo socha Salvadora Dalí. YDům zdědila dcera, tedy kavárničku má rodina Formanova (ano jsou to příbuzní s Milošem Formanem) Dělové kule v Černínské nejsou dělové koule, jsou tam z minulého století vloženy jen tak pro radost, protože tehdejší majitel objevil levně vojenské naběračky..:-) Vlastně jde hlavně o tu procházku... a článek byl psán v r.2015, kdy ještě existovala Zlatá Hruška... dnes ji předělávají na pivní lázně.. ještě, že zůstávají původní obyvatelé.
Hana Rypáčková
31.10.2015 09:52
Vážně jsem se poučila, ráda se tam toulám, vím, že je to samé zlaté stavení, ale takhle s průvodcem?To si to vytisknu a ještě se tam podívám. Stíny v úzkých uličkách a lampy ...
Jana Šenbergerová
31.10.2015 09:47
Vzhledem k tomu, že Prahu znám jen "z rychlíku", se ani nedivím, že o této její části nevím nic. Tedy až do dneška. Děkuji za krásnou procházku.
Zdenka Jírová
31.10.2015 01:51
To je krásné čtení, nikdy jsem o této části nic nečetla, vyjma zmínky Ignáta Hermanna v knize Otec Kondelík a ženich Vejvara, kde popisuje, že v Novém Světě bydlela porodní bába Muknšnáblová. Zajímalo by mne jako "mimopražskou", kde by se dala objednat taková procházka starou Prahou s průvodcem?
Eva Balúchová
29.10.2015 22:25
Při návštěvě Prahy nás kamarádka zavedla na Nový Svět,i když jsme historii místa neznaly,moc nás ta romantická místa zaujala.Děkuji za článek z kterého jsem si doplnila informace.
Naděžda Špásová
29.10.2015 19:03
Praha má spoustu krásných míst a člověk by neřekl, že jsou v ní tak hezké chaloupky.
Zuzana Pivcová
28.10.2015 19:15
Ano, tahle část poblíž Hradu je opravdu pohádková, jak přenesená z minulosti do dneška. Mé znalosti o zdejších někdejších obyvatelích však byly téměř nulové. Děkuji za procházku.
Vladka Steinová
28.10.2015 19:11
Dobrý večer, děkuji moc za info.Ota Pavel byla moje seminární práce kdysi na fakultě, A.Lustiga jsem měla tu čest poznat osobně. Vím, že ty dva pojilo velké a letité přáteství, jen mi to nepasovalo časově. Moc děkuji. Stále se učím.Vladka.
Jiřina Benešová
28.10.2015 18:07
Paní Vladce Novákové - na procházce po Novém světě nás provázela a podávala výklad Ing. Eva Zbořilová. Vše, co jsem napsala do příspěvku na i60 nám vyprávěla.
Dělala jsem si poznámky a ty jsem si porovnala se zprávou, kterou později p. Ing. napsala do internetových novin.
O spisovateli A. Lustigovi a O. Pavlovi nám říkala, že v domku spolu skutečně bydleli až do emigrace A. Lustiga. Po návratu A. Lustig požádal o vrácení domku, nebylo mu však vyhověno. Domek koupil a zrekonstruoval jistý fotograf, jméno si nepamatuji. Jiřina
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA