Foto

Vědci zařadili uzeniny
na roveň cigaretám

26. 10. 2015

Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, totiž došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu.

Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.

Zpráva WHO rovněž uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 procent.

"Riziko, že jedinec onemocní kolorektálním karcinomem kvůli konzumaci zpracovaného masa je nadále nízké, ale toto riziko se s množstvím zkonzumovaného masa zvyšuje," upozornil zástupce IARC Kurt Straif.

Červené maso, tedy hovězí, jehněčí a vepřové, podle odborníků z WHO rovněž může způsobovat rakovinu, kvůli neexistenci prokazatelných důkazů ale zatím figuruje na seznamu "lehčích" karcinogenů.

rakovina uzeniny zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Taková "vědecká" bádání jsou úplně k ničemu. V ČR by rakovina nehrozila z konzumace uzenin, ale hrozí z toho, CO kdo do uzenin NAMELE a spoustou "e" pak překrývá!! Zřejmě časem "vykoumají", že škodí i ty hnusné hamburgery a jiné "pochoutky" - fuj !!
Alena Tollarová
Já se teda fakt nezblázním.
Zdeněk Horenský
Agentury došly k závěru: Ony mohou, to objevily zázrak. Naši předkové uzeniny běžně konzumovali, i když určitě v menším množství než se děje dnes a v naprosto nesrovnatelné kvalitě. A v jejich době uzenáři prodávali uzenky, ne nekvalitní zmetky jako dnes je běžné. Dnes furt někdo nad něčím bádá, jednou je špatné sádlo, potom zase máslo a přístě zase něco jiného. Takové jejich vědecké bádání je k ....,
Naděžda Špásová
Tak nevím, jak se k tomuhle článku postavit. Asi čelem. Byla jsem, jsem a budu konzumentem masa, uzenin a slaniny. Nevěřím, že je to nezdravé a nekvalitní. Jak řekl pan Kopecký o alkoholu, že podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství, tak to vlastně platí o všem, co děláme. Samozřejmě, že je to nadsázka, ale pěkná.
Vladka Steinová
Máte pravdu, ale jak krásně a lákavě nám tyto uzeniny nabízejí! Znám však několik lidí, kteří nejedli toto maso a přesto onemocněli rakovinou tl.střeva.
Jarmila Komberec Jakubcová
Asi odborníci mají pravdu, protože k uzeninám všeho druhu mám odpor a asi tak 20let je nekupuji. Dříve jsem je jedla, ale jen málo.V 90letech se výroba uzenin hodně zhoršila a špekáčkům říkám "rakoviňáky".
Zuzana Pivcová
Většinou jsou uzeniny tak lákavě ochucené, že se stávají obdobnou drogou jako cigareta. A vzpomínám si, že již dávno nežijící vynikající léčitel, pan Josef Zezulka, který jako jeden z mála uměl dostat lidi z rakoviny, řekl mimo jiné, že jeho pacient nesmí sníst ani gram uzeniny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.